Πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφάσισαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα. Τα μέτρα έχουν στόχο την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ads

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε στα μέσα Μαΐου θα γίνει τελικά η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ερντογάν στην Αθήνα, ενώ δρομολογείται η σύσταση ενός Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από την Ελλάδα και δέκα αντίστοιχα από την Τουρκία.

Κατά τη συνάντηση του οι δύο διπλωμάτες συμφώνησαν επίσης και για την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Αναλυτικά, τα πέντε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι:

Ads

1. Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ), με τη συμμετοχή χωρών-μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, τα συναφή εκπαιδευτικά κέντρα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
2. Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.
3. Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRDC-TR) και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (NDC-GR), για εκπαιδευτικούς λόγους.
4. Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.
5. Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χωρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.

Ο Δημήτρης Δρούτσας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως τόνισαν αξιωματούχοι, η ελληνική πλευρά έθεσε ως πλαίσιο κατά τις συνομιλίες το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική προσέγγιση των δυο χωρών. Επίσης, όπως τονίστηκε στις συνομιλίες, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και όλων των κρατών-μελών της συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής δημοκρατίας.