Λίγα εκατοστά χιονιού και μάλιστα αναμενόμενα ήταν αρκετά για να πιαστεί το κράτος «γυμνό» και να εκτεθεί η κυβέρνηση, που σε άλλα γεγονότα εξαπέλυε πυρά κατά της πολιτικής ηγεσίας και των στελεχών της Περιφέρειας, υποσχόμενη ταυτόχρονα την απόλυτη οργάνωση σε περίπτωση που αναλάμβανε και πάλι την εξουσία. Σήμερα, κι αφού προκλήθηκε χάος στους οδικούς άξονες, με οδηγούς κι επιβάτες εγκλωβισμένους στο κρύο, με την μεγαλύτερη εθνική οδό κλειστή και τη χώρα έρμαιο σε μια φυσιολογική για την εποχή ολιγόωρη κακοκαιρία, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα κι επιρρίπτει την ευθύνη στον…διοικητή της Τροχαίας.

Ads

Είναι τα «εύκολα θύματα που θυσιάζονται για να εξευμενιστούν η κοινωνική οργή και η αγανάκτηση» απαντούν οι συνδικαλιστές αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για την «καρατόμηση» του αξιωματικού της Τροχαίας.

Σε άρθρο του ο γενικός γραμματέας της´Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Αττικής αναφέρει ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη για όλα όσα έγιναν χθες Δευτέρα κρύφτηκαν πίσω από την Αστυνομία.

«Πέντε εκατοστά χιονιού ήταν αρκετά για να οδηγήσουν το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη στην κατάρρευση» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Μέχρι χθες διατυμπάνιζαν την αποτελεσματικότητά του. Και, σήμερα, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το φιάσκο, που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων πολιτών, καρατόμησαν τον διοικητή της τροχαίας.

Ads

Οι επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί αυτοί δεν πείθουν κανέναν. Η ευθύνη για το κλείσιμο της εθνικής οδού ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Από την πλευρά της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας, εκτυλίσσεται ένα γαϊτανάκι ευθυνών. Το Υπουργείο Μεταφορών ισχυρίζεται ότι την απόφαση για να κλείσει η εθνική οδός, την έλαβε η Τροχαία, μετά από εισήγηση της Νέας Οδού, της εταιρείας που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής. Με την σειρά της, η Τροχαία θεωρεί υπεύθυνη τη Νέα Οδό, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, διότι δεν καθαρίστηκε επαρκώς το οδόστρωμα και δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα. Συνεπώς, όπως υποστηρίζει, δεν μπορούσε να επιτρέψει τη διέλευση των οχημάτων στο σημείο που έχει κλείσει ο δρόμος από το χιόνι.

Η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει πως είχε έτοιμες και αλατιέρες και γκρέιντερ, αλλά δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα από τη Νέα Οδό. Τέλος, η Νέα Οδός ρίχνει την ευθύνη στους μετεωρολόγους, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ενημερώσει για την τόσο μεγάλη ένταση των καιρικών φαινομένων, αλλά και στους οδηγούς, τους οποίους κατηγορεί ότι δεν είχαν αλυσίδες, αλλά και ότι χρησιμοποιούσαν τη ΛΕΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν τα εκχιονιστικά οχήματα και τα φορτηγά με το αλάτι.