Απανωτές φορολογικές υποχρεώσεις έρχονται από την Πέμπτη για εκατομμύρια πολίτες. Κάθε μήνα, μέχρι της 31 Δεκεμβρίου, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσου κάποια δόση, είτε φόρου εισοδήματος, είτε ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και φόρου πολυτελούς διαβίωσης ή τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Στο μεταξύ, ανοίγει σήμερα το taxisnet για τη δήλωση του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

Ads

Συνολικά, πρόκειται για φόρους ύψους  7,928 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα Νέα:

-Την Πέμπτη 31 Ιουλίου είναι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Ο μέσος φόρος για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.503 ευρώ.

Ads

-Την Παρασκευή 1η Αυγούστου έρχεται ο νέος φόρος ακινήτων ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις. Τα σχετικά «ραβασάκια» θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά στο Taxisnet.

-Μέχρι τις 29 Αυγούστου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

-Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

-Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

-Μέχρι τις 28 Νοεμβρίου η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

-Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Ανοίγει το taxisnet για τη δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού

Ηλεκτρονικές αιτήσεις στο TAXISnet μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα οι φορολογούμενοι προκειμένου να δηλώνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό τους λογαριασμό.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, αναφέρεται σε απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.

Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά οι μισθοί, συντάξεις ή και τα όποια ασφαλιστικά βοηθήματα.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο TAXISnet, μέσω εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την οποία θα ενημερώνει για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή IBAN).