Το δέκα τοις εκατό των αντλιών των πρατήριων υγρών καυσίμων της χώρας είναι «πειραγμένο», σύμφωνα με έρευνες και μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το ποσοστό κλοπής, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μπορεί και να ξεπερνά το 10%.

Ads

Ενδεικτική περίπτωση εντοπίστηκε το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου από το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Μετρολογίας του Υπουργείου σε πρατήριο της Λ. Βάρης – Κορωπίου 70-72, κατά τη διάρκεια τακτικού έλεγχου. Το κλιμάκιο εντόπισε σε αντλίες αμόλυβδης βενζίνης πρατηρίου δύο παρεμβατικούς μηχανισμούς, όπου με τη μέθοδο αυτή ο πρατηριούχος αλλοίωνε τις ενδείξεις τεσσάρων αντλιών παροχής αμόλυβδης βενζίνης, εξαπατώντας τους καταναλωτές ως προς την παρεχόμενη ποσότητα. Την υπόθεση παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Κυριακή ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας.

Στον ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων, επιβλήθηκε αρχικό πρόστιμο 8.000 ευρώ, ενώ ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία σύνταξης του σχετικού φακέλου προκειμένου με απόφαση της αδειοδοτούσας αρχής να αφαιρεθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας. Επίσης, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νέος νόμος 3908/2011, ο παραβάτης υπόκειται σε επιβολή πρόσθετου προστίμου από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας, το οποίο θα ισούται με το διπλάσιο του υπολογισμένου ποσοστού απόκλισης κάθε αντλίας επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Ο πρατηριούχος έχει ήδη συλληφθεί ενώ διεξάγεται προανάκριση προκειμένου να εντοπιστεί και ο εγκαταστάτης του μηχανισμού, για τον οποίο σύμφωνα με το νέο νόμο, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 500.000 ευρώ.

Ads

Ο κ. Ρόβλιας σημείωσε ότι η συνέντευξη Τύπου ήταν μονοθεματική (ήτοι για το πρατήριο που είχε πειραγμένες αντλίες), και περιορίσθηκε να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου που έχουν επιδοθεί σε «κούρσα» τον τελευταίο καιρό. Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κερδοσκοπία, ο κ. Ρόβλιας σημείωσε ότι αντιθέτως βλέπει συμπίεση των περιθωρίων κέρδους των πρατηριούχων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός επικαλέστηκε εκτίμηση του Πολυτεχνείου πως περίπου το 10% των βενζινάδικων, 800 με 1.000, έχουν «πειράξει» τις αντλίες. Εξήγησε, δε, πως ο μηχανισμός που εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο πρατήριο είναι τρίτης γενιάς, ασύρματος κι εντοπίζεται δύσκολα, αφού μοιάζει με τα εξαρτήματα που έχει μια αντλία. Ενεργοποιείται με ένα τηλεχειριστήριο. Οι μηχανισμοί δεύτερης γενιάς είναι οι ενσύρματοι κι ήταν εύκολο να εντοπιστούν, καθώς είχαν καλωδιώσεις από τις αντλίες μέχρι τον στεγασμένο χώρο του πρατηρίου. Οι «πρώτης γενιάς» ήταν απλά σωληνάκια που έμπαιναν στο «πιστόλι» και απλώς γύρναγαν στη δεξαμενή την ποσότητα που ήθελε ο βενζινοπώλης.

Ρεκόρ σημειώνει η αμόλυβδη

Στα νέα επίπεδα – ρεκόρ, 1,64 ευρώ το λίτρο, έφθασε σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης, μετά από «άλμα» ενός λεπτού ανά λίτρο που έκανε το Σαββατοκύριακο.

Το προηγούμενο υψηλό στις τιμές των καυσίμων ήταν 1,635 ευρώ, στις 21 Ιανουαρίου. Σωρευτικά, από την αρχή του μήνα η μέση τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, λόγω των ταραχών σε Αίγυπτο και Λιβύη που αύξησαν τις διεθνείς πετρελαϊκές τιμές.

Κεφαλλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος, Χανιά και Κυκλάδες παραμένουν οι ακριβότεροι νομοί της χώρας, με τιμές που κλιμακώνονται έως 1,837 ευρώ το λίτρο.Στον αντίποδα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Ημαθία, Αθήνα, Ανατολική Αττική και Κιλκίς είναι οι φθηνότεροι νομοί με τιμές που ξεκινούν από 1,627 ευρώ.

Σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας δηλώνει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με τον υφυπουργό Ντ.Ρόβλια να επισημαίνει σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου τιμής ότι «το πλαφόν επιβάλλεται όταν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές».

«Όταν ακριβαίνει η διεθνής τιμή, αντιλαμβάνεστε δεν μπορούμε να πάμε στον βενζινά και να του πούμε ότι εσύ θα μειώσεις, διότι θα τον κλείσουμε. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αποτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας και εναρμονισμένες πρακτικές. Δηλαδή, με την αφορμή ότι ακριβαίνουν διεθνώς τα καύσιμα, ξαφνικά να δείτε να ξεφεύγουν στην Ελλάδα οι τιμές της αμόλυβδης στα πρατήρια χωρίς αυτό να δικαιολογείται» υποστήριξε ο κ. Ρόβλιας.

Εν τω μεταξύ, οδηγίες για αιφνιδιαστικούς ελέγχους, σε 24 βάση, για την πάταξη του φαινομένου παράνομων μεταφορών υγρών καυσίμων έχει δώσει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ και τις τελωνειακές αρχές.

Από την πλευρά της, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ) ζήτησε την άμεση επιβολή πλαφόν σε όλα τα είδη καυσίμων, και όχι μόνο στη βενζίνη, αναφέροντας πως «η άνοδος στις τιμές των καυσίμων δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις στον ήδη υψηλό πληθωρισμό, αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και πλήττει τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να προμηθευτούν βενζίνη για τις μετακινήσεις ή πετρέλαιο για τη θέρμανση τους».