Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή εργαζόμενου κατά της ΑΕΠΙ, αποδίδοντας την πτώχευση της εταιρείας που διαχειριζόταν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών στην… οικονομική κρίση και όχι στην κακή διαχείρισή της, για την οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, όπως γράφει δημοσίευμα  του typologies.gr.   

Ads

Το tvxs.gr τo 2017 δημοσίευσε αποκλειστικά το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, και το 2018 ασκήθηκαν διώξεις για 7 κακουργήματα, στα μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου, που εκπροσωπούσαν το  ΔΣ της ΑΕΠΙ, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων υπεξαίρεση περίπου τριάντα εκατομμυρίων ευρώ.

Τα εφτά κακουργήματα συγκεκριμένα αφορούν: Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο, απάτη από κοινού κατ΄ επάγγελμα. απιστία από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα , κατ΄επάγγελμα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). ανακριβή απόδοση ΦΠΑ, φοροδιαφυγή δια της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος. 

Οι πνευματικοί δημιουργοί, οι οποίοι δεν έχουν ορθοποδήσει ακόμα, περιμένοντας, χρόνια την απόδοση της δικαιοσύνης, άκουσαν με απογοήτευση την απόφαση του δικαστηρίου και είναι δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, η οποία και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, καθυστερεί υπερβολικά. 
 
Γνωρίζει το πόρισμα η εισαγγελέας; 
 
Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, με την υπ’ αριθμ. 391/2020 απόφασή της, έκρινε πως η πτώχευση της ΑΕΠΙ «επήλθε ως συνέπεια της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης», που είχε ως συνέπεια «τη μείωση χρήση της μουσικής και τη μεγάλη δυσκολία είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων». Το δικαστήριο επικαλείται… το «κούρεμα» των ομολόγων και τη «συνεχή πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς», που «οδήγησαν σε συσσώρευση ζημιών και στην απομείωση των ιδίων κεφαλαίων» της εταιρείας από το 2015. Με βάση αυτά τα επιχειρήματα το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση για την καταβολή δεδουλευμένων.

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που δημοσίευσε αποκλειστικά το tvxs.gr, στις 9 Φεβρουαρίου του 2017, το φαγοπότι συνεχιζόταν μεσούσης της οικονομικής κρίσης. 

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που διέταξε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, αφορούσε τα έτη 2011-2014 και είχε αναδείξει μεταξύ άλλων ότι:

  • Ο διευθύνων σύμβουλος εισέπραττε 635.565 ευρώ το χρόνο
  • Ο  ετήσιος μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ που έφτανε τα 466.266 ευρώ
  • Υπήρχαν αρνητικά κεφαλαία ύψους 19,9 εκ. ευρώ που αποδεικνύει την αδυναμία της εταιρείας να εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών της, καθώς και το σύνολο στοιχείων ενεργητικού (περιουσιακά στοιχεία και απαιτήσεις) είναι μικρότερο του συνόλου των υποχρεώσεων. 
  • Τα λειτουργικά έξοδα ήταν ψηλότερα από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών  λειτουργικών ζημιών για την περίοδο 2011 – 2014 συνολικού ύψους 11.3 εκ.

Τα σημαντικότερα έξοδα για την Περίοδο αυτή αφορούν αμοιβές μελών ΔΣ και συγγενών αυτών ύψους 7,4 εκ. ευρώ, αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από συνδεδεμένη εταιρεία ύψους 7,2 εκ. ευρώ, προμήθειες είσπραξης τιμολόγιου ύψους 6,7 εκατομμύρια και αμοιβές νομικών συμβούλων και δικαστικά έξοδα ύψους 4,5 εκ. 

Να σημειώσουμε πως μόνο ο μισθός του διευθύνοντος συμβούλου το 2011 ανερχόταν στα 635.565 ευρώ (52.000 ευρώ το μήνα) ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ έφτανε τα 466.266 το χρόνο! Οι αμοιβές μισθοδοσίας μελών ΔΣ για το 2011 ανέρχονται 1.900.000 ευρώ ενώ οι συνολικές αμοιβές μισθοδοσίας για τον ίδιο χρόνο στα 4.828.353 ευρώ.