Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά τη ρήξη μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και την ανακοίνωση αποχώρησης του τελευταίου από το κόμμα. Η σύγκρουση σημειώθηκε μετά την απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ να θέσει ουσιαστικά εκτός κόμματος τον Βενιζέλο προτείνοντάς του την τελευταία θέση στο Επικρατείας. Ο Βενιζέλος κατηγόρησε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ πως «μετατρέπει το κόμμα σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Ads

Πάντως η Φώφη Γεννηματά, παρά τη φυγή Βενιζέλου, φαίνεται πως θα συνεχίσει στην ίδια εμμονική στρατηγική. «Μόνος στόχος είναι η ήττα της πολιτικής και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είμαστε η προοδευτική δύναμη, να τελειώνουμε με τον αχταρμά. Εμείς μπορούμε να αποτελέσουμε ανάχωμα στην άνοδο της Δεξιάς», δήλωσε, εκφράζοντας τη λύπη της για την αποχώρηση Βενιζέλου. Πάντως την ίδια ώρα σε συνέντευξή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ηγετικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας και με τη ΝΔ δηλώνοντας πως «αν ο κόσμος μας ψηφίσει σημαίνει ότι επιδοκιμάζουν τις προτάσεις μας και άρα μας δίνουν τη δύναμη να επιβάλουμε κάποιες από αυτές σε μια προγραμματική συμφωνία».

Η σύγκρουση στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως ήταν αναμενόμενο επεκτάθηκε σε όλα τα επίπεδα στο εσωτερικό του κόμματος. Υποψήφιοι βουλευτές αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους για τις εθνικές εκλογές, καταγγέλλοντας την αιφνιδιαστική, όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση της Φώφης Γεννηματά να… «αδειάσει» τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε όσους μένουν επικρατεί έντονος προβληματισμός αλλά και αγωνία για το μέλλον του κόμματος. Για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, ιδιαίτερα ένα μήνα πριν από τις εκλογές», μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας πως πλήττεται η ενότητα. 

Ήδη ο Μάνος Επιτροπάκης, από τους υποστηρικτές Βενιζέλου στο ΚΙΝΑΛ, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του με το ΚΙΝΑΛ, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά. Στην ανακοίνωσή του τονίζει: «Μετά την αισχρή απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του Επικρατείας, είναι αυτονόητο πως όχι μόνο ΑΠΟΣΥΡΩ ΑΜΕΣΑ την υποψηφιότητά μου, αλλά θα δώσω και αγώνα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με κάθε μέσο. Πράσινη Δούρου, πράσινα ΚΚΕ και δεκανίκια του Τσίπρα εγώ δεν στηρίζω»!

Ads

Ταυτόχρονα, μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου, πολλά στελέχη ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το ΚΙΝΑΛ καταγγέλοντας τη στάση της Φώφης Γεννηματα. Ενδεικτικά ο Γιώργος Τόλιος, η Σοφία Θεολογίτου, ο Γιάννης Οικονομίδης, ο Δημήτρης Λιντζέρης, η Γιώτα Μπουμπούλη κ.α. δήλωσαν πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι με το κόμμα στις εθνικές εκλογές. Στο γραφείο του Βενιζέλου, στο κέντρο της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν πολλά στελέχη του κόμματος για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τη Γεννηματά για «διχαστική και ακατανόητη απόφαση». Προβληματισμός υπάρχει και στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και σε προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που δεν γνώριζαν το παραμικρό. Διαρροή από τον Κώστα Σημίτη αναφέρει πως συνομίλησε τηλεφωνικά με πολλά στελέχη του Κινήματος και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις, δηλώνοντας «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος».

Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ζητούν την άμεση σύγκληση του οργάνου, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και να ληφθούν εάν χρειαστεί οι ανάλογες αποφάσεις. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιουνίου, ενώ την Τρίτη 4 του μηνός πρόκειται να συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Διαβάστε επίσης: Το ΚΙΝΑΛ απαντά στα «SOS» ερωτήματα για τον Βενιζέλο

Διαμαντοπούλου υπέρ Βενιζέλου

Τη στήριξή της στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς, με ανάρτησή της στο facebook, η Άννα Διαμαντοπούλου.  Πιο συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός Παιδείας υποστηρίζει «ένα κόμμα, όσο μικρό κι αν είναι, είναι καταδικασμένο να αποτύχει όταν δεν έχει ιδέες, καταργούνται τα όργανα, οι διαδικασίες και η οργανωμένη άλλη άποψη. Όταν ένα κόμμα γίνεται διευρυμένο γραφείο του αρχηγού του έχει την αντίστοιχη πορεία και προοπτική». «Εκπλήσσομαι με όσους σήμερα εκπλήσσονται με ό,τι συνέβη σήμερα στο ΚΙΝΑΛ», η Άννα Διαμαντοπούλου.

Καμίνης: Ευχαριστώ τη Γεννηματά, θα δώσω τα πάντα για την παράταξη

Από τη μεριά του, ο  Γιώργος Καμίνης, ο οποίος τοποθετήθηκε επικεφαλής του Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ αντί του Βενιζέλου, ευχαριστεί τη Φώφη Γεννηματά για την απόφασή της και δηλώνει ότι θα τα δώσει όλα για την παράταξη. Στην ανακοίνωσή του ο Γιώργος Καμίνης αναφέρει τα εξής: «Ευχαριστώ την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά για τη μεγάλη τιμή να με προτείνει για τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η ευθύνη που επωμίζομαι είναι μεγάλη. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, ώστε σύντομα να ξαναγίνει κυρίαρχη». Παράλληλα σε δήλωσεις που έκανε μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε πως «δεν κρίνονται (τα ποσοστά) από την παραμονή ή την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου, με όλο το σεβασμό».