Με τίλους όπως “Παζάρια έξω απο το κουρείο” και “Κούρεμα στο σκοτάδι από Μέρκελ – Σαρκοζί”, οι ελληνικές εφημερίδες επιχειρούν μια πρώτη αποτίμηση της χθεσινής συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί για το ελληνικό χρέος. Οι δύο ηγέτες δεν έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους για το φημολογούμενο “κούρεμα” του χρέους. Η απόφαση τους θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας και τα παζάρια που γινονται με την ελληνική κυβέρνηση.

Ads

Διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο ν’ αποφασίζουν στη χθεσινή συνάντησή τους για την οριστική, όπως άφηναν να διαρρέει, ρύθμιση του προβλήματός μας, γράφει το Έθνος στο κεντρικό του σχόλιο.

Και δεν είναι, δυστυχώς, ανεξήγητη η εξέλιξη αυτή. Για μία ακόμη φορά διαπιστώνεται ότι οι «μεγάλοι» της Ευρώπης αποδεικνύονται κατώτεροι του ρόλου τον οποίο οφείλουν, θέλοντας και μη, να διαδραματίσουν.

Κατά συνέπεια, η αγωνία – και όχι μόνο η δική μας – παρατείνεται υποχρεωτικά ως τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει μέχρι τότε και η έκθεση της τρόικας και να είναι έτσι πληρέστερη η εικόνα για την πορεία, τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες της χώρας μας. Μόνο που την παράταση αυτή θα πρέπει να την αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο όσοι με τις πράξεις και τις αποφάσεις τους είναι σε θέση να επηρεάσουν ή και να καθορίσουν την πορεία της χώρας, σημειώνει η εφημερίδα.

Ads

Μπορεί ο πρόεδρος της Γαλλίας να διαβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσουν «ένα νέο όραμα για την Ευρώπη» και η καγκελάριος της Γερμανίας ότι η λύση που θα παρουσιαστεί θα είναι «αποδεκτή απ’ όλους», αλλά η μέχρι σήμερα εμπειρία δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία, γράφει η Ελευθεροτυπία.

Ειδικά η στάση των Γερμανών πολιτικών, που σήμερα κυβερνούν, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Αλλάζουν συχνά άποψη και σπεύδουν βραδέως. Με αποτέλεσμα, όταν παίρνουν μία απόφαση, να έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και να δίνουν την εντύπωση ότι έχουν περισσότερο στραμμένο το βλέμμα τους στο εσωτερικό της χώρας τους και λιγότερο στην Ευρώπη ως σύνολο. Σε αντίθεση με σχεδόν όλους τους προκατόχους τους (Σρέντερ, Κολ, Σμιτ), που όντως είχαν ένα ευρωπαϊκό όραμα.

Τούτων ούτως εχόντων, δυστυχώς ούτε για το σύνολο της ευρωζώνης ούτε για το ελληνικό πρόβλημα διαφαίνεται προοπτική άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, καταλήγει το άρθρο της Ελευθεροτυπίας.

Ο Π. Παναγιώτου στο Έθνος σημειώνει ότι είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι οι συνεχείς αναβολές εκταμίευσης της 6ης δόσης χρησιμοποιήθηκαν ως ένα «εργαλείο πίεσης» για την Ελλάδα και καθυστέρησης για να μην προχωρήσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις πλευρές που πρωταγωνιστούν για την αναθεώρησή της.

Το «υπέρ» για τη χώρα είναι ότι επιχειρείται να γίνει συντεταγμένα, με ευρωπαϊκές ασφάλειες και εγγυήσεις, που προφανώς δεν συγκρίνεται με μια άτακτη χρεοκοπία. Αρα πηγαίνουμε για μια στρατηγική αναθεώρηση της συμφωνίας του Ιουλίου με τα χαρακτηριστικά μιας «τελικής ευκαιρίας» για την Ελλάδα. Εάν αποτύχει για οποιονδήποτε λόγο και αυτή η προσπάθεια, ο δρόμος της «οικειοθελούς» εξόδου από το ευρώ θα είναι μάλλον αναπόφευκτος…

Ο Π. Αμυράς στον Ελεύθερο Τύπο επισημαίνει ότι εάν δεν αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, ακόμη και εάν υπάρξει «κούρεμα» στο μισό του χρέους, η αύξηση του ελλείμματος κατά 10% ετησίως θα δημιουργήσει μία νέα χιονοστιβάδα που θα πλακώσει τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός αυτή την περίοδο μοιάζει αδύναμος και εξαφανισμένος. Εάν είχαμε ικανό πρωθυπουργό θα μπορούσαμε να πιέσουμε για μία συνολική «ελληνική» λύση, όχι μόνο για το χρέος αλλά και για το έλλειμμα. Όμως το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία. Η σύγχρονη δημοκρατία έχει τον τρόπο και τους θεσμούς να επιλύσει το ζήτημα πριν είναι αργά για όλους, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.