Ολοκλήρωση προαπαιτούμενων εντός του καλοκαιριού, κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έως τον Οκτώβριο και συμφωνία με το ΔΝΤ για το χρέος έως το τέλος του χρόνου προβλέπει ο οδικός χάρτης που έχουν σχεδιάσει οι δανειστές για το ελληνικό ζήτημα – ένας οδικός χάρτης όμως, που τελεί υπό την αίρεση ανοιχτών κρίσιμων παραμέτρων.

Ads

Τους 3 άξονες του σχεδίου των πιστωτών επιβεβαίωσε κατά τη χθεσινή του επίσκεψη ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενώ στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου που έρχεται αύριο στην Αθήνα.

Λιου: Τώρα οι μεταρρυθμίσεις, το φθινόπωρο το χρέος

Ο Τζακ Λιου θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσσκαλώτο και, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, «θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει την σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις αυτό το καλοκαίρι, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια συζήτηση με το ΔΝΤ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους αυτό το φθινόπωρο».

Ads

Το ίδιο μήνυμα, και αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα, έδωσε στις χθεσινές συναντήσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσδιορίζοντας μάλιστα καθαρά και τα 4 κρίσιμα μέτωπα που πρέπει να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση για να ανοίξει η συζήτηση επί του χρέους: Είναι η ανεξάρτητη φορολογική αρχή, το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και, βεβαίως, τα εργασιακά.

Ούτε ο Πιερ Μοσκοβισί ωστόσο, ούτε ο Τζακ Λιου – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – δίνουν στίγμα για το πώς θα επιτευχθεί η συμφωνία για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και πως θα γεφυρωθούν οι διαφορές Βερολίνου και Ταμείου στο θερμό θέμα των στόχων για τα πλεονάσματα.

Το ΔΝΤ και το «αγκάθι» των πλεονασμάτων

«Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει λύση στο χρέος και να συμμετέχει το ΔΝΤ πλήρως στο πρόγραμμα» δήλωσε χθες ο Πιερ Μοσκοβισί, τα πλεονάσματα όμως παραμένουν το μεγάλο, και ανοιχτό, αγκάθι.

Η ελληνική πλευρά, όπως και το Ταμείο, επιμένουν σε χαμηλότερους στόχους από το 3,5% για τα πλεονάσματα μετά το 2018, το Βερολίνο ωστόσο μπλοκάρει επί του παρόντος κάθε συζήτηση.

«Δεν προτείνω να ξανανοίξουμε το θέμα», είπε χαρακτηριστικά χθες επίτροπος Μοσκοβισί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν την Κομισιόν να εισηγείται στην ελληνική κυβέρνηση «σιωπηρή ανακωχή» στο θέμα των πλεονασμάτων έως τις γερμανικές εκλογές του 2017.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο προβλέπει την… εικονική υιοθέτηση στόχου 3,5%για τα πλεονάσματα και μετά το 2018, προκειμένου να παρέλθει το κρίσιμο προεκλογικό χρονικό διάστημα στη Γερμανία και να ανοίξει η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων της λιτότητας μετά.

Στον «αέρα» το Μεσοπρόθεσμο

Παραμένει, ωστόσο, άκρως αμφίβολο εάν το ΔΝΤ θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο, ενώ η εν λόγω… σολομόντειος λύση αφήνει στον αέρα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2017-2020 που πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και να περιλαμβάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της τριετίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν απολύτως ασαφής χθες στο ερώτημα για το ποιοί θα είναι οι στόχοι που θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση επιμένει σε χαμήλωμα του πήχη στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση που κερδίζει έδαφος είναι να καθυστερήσει – σε συνεννόηση με τους θεσμούς – η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου, έτσι ώστε να πάει «πακέτο» το φθινόπωρο με τη συζήτηση για το χρέος και την, όποια, συμφωνία με το ΔΝΤ.

Και επ’ αυτού, ωστόσο, θα απαιτηθεί η έγκριση του Βερολίνου, η οποία κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται αυτή τη στιγμή…