«Να αναπτύξουν θεσμούς υπεύθυνου δανεισμού» καλεί τα πιστωτικά ιδρύματα η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία διαπιστώνει από μέρους τους «απροθυμία σε πρακτικές διευθέτησης οφειλών». Σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια αναδεικνύει ως στόχο να κατατεθεί σε λίγες εβδομάδες νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει ευνοϊκότερους όρους για την εξόφληση χρεών από ελληνικά νοικοκυριά. Οι 6 στους 10 Έλληνες είναι χρεωμένοι σε τράπεζες (δάνεια ή κάρτες), σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research η οποία παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή.

Ads

Όπως ανέφερε -σε εκδήλωση του υπουργείου Οικονομίας- η κ. Κατσέλη, αναμένεται και η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές όσων φυσικών προσώπων αποδεδειγμένα και μόνιμα αδυνατούν να ανταποκριθούν, υπό την προϋπόθεση ότι ο εκάστοτε πολίτης θα εξυπηρετεί τουλάχιστον το 10% του χρέους επί 4 έτη.

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι προωθείται -μέσω του ΕΣΠΑ και με τη συνεργασία των τραπεζών και των καταναλωτικών ενώσεων- η ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου δωρεάν παροχής συμβουλών στους καταναλωτές για τη διαχείριση οφειλών.

Επίσης, η αναμόρφωση του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες, η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη (με έμφαση στην πληροφόρηση και στην εμπέδωση κανόνων υπεύθυνου δανεισμού), καθώς και νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και την αντιμετώπιση πρακτικών όπως οι κρυφές χρεώσεις, τα μικρά γράμματα κλπ.

Ads

Χρωστούν αλλά πληρώνουν

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα ευρήματα τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε περίπου 2000 άτομα από την Κάπα Research. Όπως προκύπτει, το 60,8% των ερωτηθέντων είναι χρεωμένο σε τράπεζες (δάνεια ή κάρτες), ωστόσο, μόνο το 23,7% δηλώνει ότι δεν είναι ή δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη του. />

Πάντως, το 60,6% των χρεωμένων εμφανίζει «άγχος, νευρικότητα, ανασφάλεια», το 26,9% «διατάραξη των οικογενειακών ή των φιλικών σχέσεων» και το 20,5% «προβλήματα υγείας». «Κανένα σημαντικό πρόβλημα», δηλώνει το 33,4%./>

Το 61% των ερωτηθέντων τονίζει ότι η συνολική μηνιαία δόση δανείων και πιστωτικών καρτών που πρέπει να καταβάλλει ανέρχεται έως και στο 40% του μηνιαίου εισοδήματός του.

Οι απαντήσεις καταδεικνύουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά υπερχρεώνονται, κυρίως, εξαιτίας εσφαλμένων εκτιμήσεων για τις δυνατότητες δανεισμού (69%), λόγω επιθετικών πρακτικών των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια και υψηλών επιτοκίων (60%) και ελέω αδιαφορίας των δανειοληπτών για τα χρέη τους (24,3%)./>

Το 79,6% των χρεωμένων κατέχει δική του κατοικία. Για το 84,2%, τα χρέη δεν ξεπερνούν την εμπορική αξία της ιδιόκτητης κατοικίας.

Το 81,6% όσων καθυστερούν την πληρωμή των χρεών για περισσότερους από 6 μήνες, χρωστά σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Το 33,3% όσων έχουν χρέη και καθυστερούν την πληρωμή για περισσότερους από 3 μήνες δεν ξέρει ή δεν απαντά αν φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του.

Το 24,7% των χρεωμένων έχει δεχθεί τηλεφωνικές οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες και επίσης το 24,7% από τράπεζες. Το 57,8% από αυτούς έχει δεχθεί έως 5 οχλήσεις το μήνα. Το 61% δεν έχει δεχθεί ποτέ οχλήσεις. />

Πατήστε εδώ για την έρευνα της Κάπα Research.

«Πλαφόν στα καύσιμα»

Κατά την εισήγησή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οφείλει να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή πώλησης των καυσίμων. Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη την εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, λόγω της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Η ΝΔ «δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με την τελική κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών, επικαλούμενος «εμπλοκή» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και κυβέρνησης.

«Διαφωνούμε με τον ταξικό όρο κατανάλωση», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος μίλησε για ένα σύστημα που στηρίζει την «κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών».

Ο ΦΠΑ που δεν εισπράττεται κάθε χρόνο αντιστοιχεί σε 6,5 τρις ευρώ, επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μίλησε για «τρύπιους, κομματικοποιημένους μηχανισμούς». Ο ίδιος τόνισε τη δράση καρτέλ στην ελληνική αγορά και διαπίστωσε μεγάλη «ψαλίδα επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων», λόγω «εναρμονισμένων πρακτικών των τραπεζών».