Την ώρα που διανύουμε την τέταρτη μέρα κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ο πύρινος εφιάλτης στην Αλεξανδρούπολη ενώ τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα συνεχώς αυξάνονται, η κυβέρνηση ανακοινώνει την αναβάθμιση της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ads

Αυτό προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ να κάνει λόγο για «αυτονόητη στάση» εκ μέρους της Ελλάδας, ως προς τη βοήθεια που πρόκειται να δοθεί στην Ουκρανία. Αυτά, την ώρα που η χώρα τυλίγεται στις φλόγες, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, καίγονται σπίτια και καταστρέφονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.

«Αλίμονο αν η Ελλάδα δεν είχε αυτή την αυτονόητη στάση. Μια στάση και του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, αλλά και μια αυτονόητη στάση -νομίζω- κάθε ανθρώπου, που αντιλαμβάνεται τα στοιχειώδη. Ποια είναι τα στοιχειώδη; Η μάχη της Ουκρανίας είναι μια μάχη επιβίωσης. Είναι μια πρωτοφανής εισβολή η οποία συνέβη. Κατέστρεψε, ξερίζωσε ανθρώπους, χάθηκαν συνάνθρωποί μας. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να είμαστε αμέτοχοι και ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε η Κυβέρνηση αυτή έχουν μάθει να είναι αμέτοχοι. Για να μπορούμε κι εμείς να ζητάμε αντιστοίχως αυτονόητες στηρίξεις. Ευτυχώς, δεν έχουμε βρεθεί, ούτε ελπίζω ποτέ να βρεθούμε, καμία άλλη χώρα, τα τελευταία χρόνια, στη θέση αυτή» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Πρόσθεσε ότι «άκουσα μέχρι και τίτλους περί φιέστας. Ότι έγινε λέει μια φιέστα. Δηλαδή, ένας άνθρωπος που η χώρα του βάλλεται, που δίνει μάχες σε πολεμικά μέτωπα, που έχει χάσει τόσους πολίτες όλο αυτό το χρονικό διάστημα, βιώνει καταστάσεις ο λαός του, ο ίδιος, η ηγεσία, που δεν έχουμε φανταστεί ποτέ ότι θα βιώσουμε, άφησε την χώρα του και ήρθε να στήσει, ας πούμε, μια φιέστα για να στηρίξει μια Κυβέρνηση. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να ακούσουμε και τι άλλο μπορούμε να διαβάσουμε. Είναι προφανές ότι αυτό που θέλει να κάνει η Ελλάδα είναι να στηρίξει την Ουκρανία, την ευρωπαϊκή της προοπτική, την ανοικοδόμησή της, να βοηθήσει είτε με την εκπαίδευση των πιλότων, είτε με τον οποιονδήποτε τρόπο αποφασιστεί. Το κάναμε από την πρώτη στιγμή. Είναι το καθήκον μας».

Ads

Σε αντίθεση, πάντως, με το Ουκρανικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν το ίδιο κατατοπιστικός όσον αφορά στις ερωτήσεις που του τέθηκαν σε σχέση με τις πυρκαγιές. Έδωσε γενικές απαντήσεις σε σχέση με το τι πρέπει να αλλάξει ώστε να μην καίγεται η χώρα κάθε χρόνο, δεν απάντησε πόσα στρέμματα συνολικά έχουν καεί και τεχνιέντως άφησε υπόνοιες για πιθανότητα… εμπλοκή τρίτου για τον τρόπο με τον οποίο ξέσπασαν οι πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης είπε πως «χθες ήταν από τις πάρα πολύ δύσκολες μέρες. Εξήντα τρεις εστίες φωτιάς. Οι 14 μάλιστα στον Έβρο σε ένα σχετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ήταν μία μέρα κατά την οποία ο συνδυασμός καιρικών συνθηκών, δηλαδή των αυξημένων ανέμων, της αυξημένης ξηρασίας, αλλά και των πολλών μετώπων, τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, έκαναν την κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Χθες το βράδυ, νομίζω, έγινε μια από τις πιο δύσκολες -η οποία ολοκληρώνεται τώρα- επιχειρήσεις εκκένωσης. Η εκκένωση του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «είναι προφανές ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, οφείλουμε κάθε χρόνο να έχουμε περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και, βέβαια, ακόμη πιο εξελιγμένα υπηρεσιακά σχέδια. Θα σας πω ότι και περισσότερα μέσα έχουμε και περισσότερους πυροσβέστες έχουμε και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη έχουν υλοποιηθεί, έχουν εκπονηθεί μέσα στο 2022 και στο 2023 μόνο, έργα έξι εκατομμυρίων ευρώ δηλαδή τα περισσότερα, αναλογικά, από ό,τι σε όλη τη χώρα. Στα Δασαρχεία της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας, του Έβρου. Δηλαδή, σε περιοχές τις οποίες βλέπουμε να εκτυλίσσεται όλο αυτό το οποίο γίνεται με τα πάρα πολλά παράλληλα μέτωπα. ‘Αρα ποια είναι η απάντηση; Ποτέ δεν είναι τίποτα αρκετό. Πάντα πρέπει να γίνονται περισσότερα, να έχουμε περισσότερα μέσα, περισσότερους πυροσβέστες και να έχουμε υπηρεσιακά σχέδια εκκένωσης».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης» και πρόσθεσε ότι «μέσα σε περίπου ένα μήνα ξεπεράσαμε τα χίλια μέτωπα. Θυμάμαι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε στις αρχές Αυγούστου, είχαμε φτάσει να είμαστε κοντά στα 700 μέτωπα μέσα σε τρεις εβδομάδες. Πράγματι, από αυτά τα 700 μέτωπα είχαν ξεφύγει πέντε. Τα οποία στο τέλος κατάφερε η Πολιτική Προστασία, οι πυροσβέστες, τα Σώματα Ασφαλείας να τα αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -να μην παρεξηγηθώ- με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες περιουσιών και με ορισμένες απώλειες συμπολιτών μας στο πλαίσιο της εκκένωσης. Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση, απαιτεί σοβαρότητα, απαιτεί όλο και ταχύτερη προετοιμασία. Αυτή τη στιγμή το Κράτος έχει περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερα επίγεια μέσα, περισσότερους εθελοντές – διπλάσιους εθελοντές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και οφείλει να προετοιμάζεται συνεχώς και περισσότερο».

Όσον αφορά τη συμμετοχή της ΕΥΠ στη Διυπουργική, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «ήταν απαραίτητη προφανώς η συμμετοχή της. Κοιτάξτε, δεν είμαι ούτε ο αρμόδιος, ούτε νομίζω είναι σωστό να κάτσουμε να κάνουμε εικασίες ή να πούμε κάποιες απόρρητες πληροφορίες, που προσωπικά ούτε εγώ δεν τις γνωρίζω. Είναι προφανές ότι όταν έχεις τόσα πολλά μέτωπα εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα. Σημασία έχει όχι απλά να τα εξετάζεις. Οι αρμόδιες Αρχές να κάνουν το καλύτερο και ταχύτερο δυνατό και σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, όσο γίνεται να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θα μείνω εδώ γιατί πρέπει να προσέχουμε κάθε λέξη όταν μιλάμε για ανοιχτές διαδικασίες».