Σημαντικά στοιχεία και συμπεράσματα προέκυψαν από την έρευνα του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture (δημοσιεύθηκε το 2018), που κλήθηκε από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής να διενεργήσει τεχνική διερεύνηση του βιντεοληπτικού και ηχητικού υλικού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Ads

Σε ειδική εκδήλωση στον πολυχώρο ΚΡΕΜΛΙΝΟ που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2018, στον Πειραιά, το Forensic Architecture δημοσιοποίησε για πρώτη φορά την ολοκληρωμένη έκθεση οπτικοακουστικού υλικού, διάρκειας 43 λεπτών, όπως παρουσιάστηκε στο δικαστήριο.  Η έκθεση-βίντεο προβαίνει σε χωρικό και χρονικό προσδιορισμό των γεγονότων μέσω λεπτομερούς πολυμεσικής ανάλυσης με υλικά τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, τα οποία συγχρονίστηκαν και αντιπαραβλήθηκαν με τις διαβιβάσεις της αστυνομίας και του Ε.Κ.Α.Β., καθώς και με τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων.  Σημαντικά ηχητικά ντοκουμέντα από τις επικοινωνίες το βράδυ της δολοφονίας, αλλά και εικόνες από κάμερες ασφαλείας, έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Από την προβολή της έκθεσης στο δικαστήριο προέκυψαν κρίσιμα συμπεράσματα για το χρονικό της δολοφονίας της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 , όπως η ύπαρξη οργανωμένης κίνησης ομάδας χρυσαυγιτών, αλλά και των κινήσεων των αστυνομικών που φαίνεται να βρίσκονταν στον χώρο μερικά λεπτά πριν την φονική επίθεση Ρουπακιά στον μουσικό. Η μελέτη επιβεβαίωσε την οργανωμένη φύση της επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των αστυνομικών στην υπόθεση και την αποτυχία τους να αποτρέψουν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στο εν λόγω βίντεο είχε αναφερθει, μιλώντας στο Τvxs.gr, η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, η οποία επεσήμανε: «Το οπτικοακουστικό υλικό, ήρθε να επιβεβαιώσει την άφιξη του τάγματος εφόδου της ΧΑ. Ένα από τα αυτοκίνητα που κατέφθασαν ήταν του Ρουπακιά». Όπως επισήμανε ο δικηγόρος, η έκθεση αποκαλύπτει το πως το κομβόι των χρυσαυγιτών έσπευσε στο σημείο καθώς και το ότι οι αστυνομικοί δήλωσαν αναληθώς στο κέντρο  ότι στο σημείο της δολοφονίας  ήταν μία ομάδα ενώ στην πραγματικότητα ήταν δύο ομάδες. «Το βίντεο έδειξε την αδράνεια των αστυνομικών που έκαναν έναν γύρο στο τετράγωνο, κάτι που δεν είπαν ποτέ στο δικαστήριο. Υπήρχαν μάλιστα δύο αστυνομικοί στο σημείο κατά την ώρα της δολοφονίας ενώ οι άλλοι ήταν άφαντοι. Όλα αυτά είχαν επισημανθεί από την πολιτική αγωγή και την πρόεδρο του δικαστηρίου που έκανε επίμονες ερωτήσεις στους αστυνομικούς. Τώρα το υλικό αυτό, τα αποδεικνύει. Ένας αστυνομικός μάλιστα υπό την πίεση των ερωτήσεων της προέδρου λιποθύμησε» υπογράμμισε στη συνέντευξή της στο Tvxs.gr η Χρύσα Παπαδοπούλου.

Ads

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε, είναι ότι η δίκη αυτή δεν είναι μια μικρή δίκη. Δεν κατηγορείται ένας, οπότε έχει να κάνει μόνο με την οικογένεια και το δολοφόνο. Εδώ πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και πρέπει να το κατανοήσει ο ελληνικός λαός. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, με όλους αυτούς που θα μπορούσανε να μας βοηθήσουν, αυτή η δίκη δυστυχώς δεν ακούγεται, πάει να θαφτεί, δεν ακούγεται. Αυτή η πρωτοβουλία είναι δική μας, εμείς το κάνουμε. Για να θυμίσουμε και να ξυπνήσουμε συνειδήσεις εάν υπάρχουν. Για εμάς δεν υπάρχει δικαίωση. Εδώ, σε αυτή τη ζωή, δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε δικαίωση. Θα γυρίσει ο Παύλος; Αυτό θέλουμε. Όμως δεν γυρίζει. Έστω και ένα παιδί να σώσεις είναι πολύ σημαντικό, το έχω πει χιλιάδες φορές και πιστεύω ότι θα το σώσουμε τελικά, με το να είμαστε στο δρόμο, να είμαστε η οικογένεια εκεί», τόνισε η Μάγδα Φύσσα λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης και πρόσθεσε: «Σήμερα παρουσιάζεται η έρευνα που αποδεικνύει περίτρανα, ότι οι αστυνομικοί ήταν εκεί την ώρα που έγινε, αλλά επί της ουσίας δεν κάνανε τίποτε».

Η οικογένεια Φύσσα προσέγγισε το κέντρο τον Απρίλιο 2017 και η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017. Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture αποτελείται από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, τεχνολόγων, κι άλλων ειδικών και πραγματογνώμων. Το κέντρο αναλαμβάνει χωρική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους διεθνών εισαγγελέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς και άλλων πολιτικών ή περιβαντολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Έρευνες του Forensic Architecture έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν σε εξεταστικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και σε δικαστήρια διεθνούς δικαίου.

Εισαγωγική ομιλία από την εκδήλωση

Ολόκληρη η έρευνα

Το χρονοδιάγραμμα της δολοφονίας

Από το αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψε το ακριβές χρονοδιάγραμμα της δολοφονίας και η σχετική θέση των εμπλεκόμενων προσώπων: του θύματος, των δραστών και της αστυνομίας. Από το συγχρονισμένο υλικό παρατηρήθηκαν τα εξής:

  • Η άφιξη τεσσάρων αστυνομικών μοτοσυκλετών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στις 23:58:11. Σημειώνεται ότι περίπου τρία λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί δήλωσαν στο εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας τους ότι ήταν μόνο μία ομάδα (2 μοτοσυκλέτες/4 αστυνομικοί) παρούσα. Επίσης στις καταθέσεις τους δήλωσαν ότι έλαβαν την κλήση για να παρέμβουν μόνο στις 23:59.
  • Η άφιξη μίας πομπής αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών με κατεύθυνση από την λεωφόρο Σαλαμίνος (που οδηγεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής Νίκαιας) προς την καφετέρια Κοράλλι (όπου ξεκίνησε η εμπλοκή) στις 23:59:08. Το πρώτο εκ των αυτοκινήτων ταιριάζει στην περιγραφή του αυτοκινήτου του Γ. Ρουπακιά – ένα ασημί Nissan Almera.
  • Στις 23:59:40 οι τέσσερις αστυνομικές μοτοσυκλέτες ξαναεμφανίσθηκαν επί της οδού Τσαλδάρη – εκτιμάται ότι έκαναν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου (γεγονός που δεν μεταβίβασαν στο κέντρο τους ούτε ανέφεραν στις καταθέσεις τους).
  • Στις 00:01:49 φάνηκαν άτομα να τρέχουν επί της οδού Τσαλδάρη και να στρίβουν ανατολικά στην οδό Ξάνθου.
  • Παρατηρήθηκε επίσης η άφιξη ενός αυτοκινήτου ασημί Nissan Almera, ο οδηγός τους οποίου, εκτιμάται ότι ήταν ο Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος εξήλθε κοίταξε προς το σημείο του εγκλήματος και ύστερα ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο, έκανε οπισθογωνία και εισήλθε στην οδό Τσαλδάρη ενάντια στο ρεύμα της κυκλοφορίας (00:02:10-00:03:00).
  • Η δολοφονία υπολογίζεται ότι έλαβε χώρα μεταξύ των 00:03:23 και 00:04:06.
  • Εντός του χρονικού πλαισίου της δολοφονίας, στις 00:03:35, ένας εκ των αστυνομικών διαβίβασε στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. οτι ‘προσπαθούν να χωρίσουν τα άτομα’.
  • Στις 00:05:20, οι αστυνομικοί διαβίβασαν στο Κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. ότι ο Παύλος Φύσσας είχε τραυματιστεί.