«Κακώς δόθηκε η 13η σύνταξη, εγώ θα την καταψήφιζα», «τα μνημόνια μας έσωσαν από τη λιτότητα». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Παύλος Ελευθεριάδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Άλλη Διάσταση», σχετικά με τις πολιτικές των μνημονίων και τα σημερινά μέτρα στήριξης όσων χτυπήθηκαν από την κρίση.

Ads

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη 13η σύνταξη, ο Παύλος Ελευθεριάδης δήλωσε πως κακώς την έδωσε η κυβέρνηση και τόνισε πως αν ο ίδιος ήταν στη Βουλή δεν θα τη ψήφιζε. «Ευτυχώς που δεν είστε», σχολίασε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Νικολαΐδης που ήταν επίσης στο πάνελ. «Για εσάς, εγώ αυτό τον κόσμο εκπροσωπώ», είπε, ενώ αμφισβήτησε την ανάγκη των χαμηλοσυνταξιούχων, υποστηρίζοντας πως «ένας χαμηλοσυνταξιούχος μπορεί να έχει και πέντε σπίτια, άρα δεν είναι φτωχός». «Αυτοί που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση δεν είναι οι συνταξιούχοι, είναι τα παιδιά», πρόσθεσε. Ακολούθως προσπάθησε ανεπιτυχώς να τα μαζέψει λέγοντας: «Δεν έχω μελετήσει ακριβώς τη ρύθμιση και μπορεί για κάποιους να ήταν δίκαιη, αλλά αυτή είναι η θέση αρχής μου».

Συνεχίζοντας ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ εκφράστηκε θετικά για τις πολιτικές των μνημονίων λέγοντας πως «τα μνημόνια έβγαλα τη χώρα από την κρίση» και πως «τα μνημόνια μας έσωσαν από τη λιτότητα». Στα μνημόνια απέδωσε και τη μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή η επιτυχία οφείλεται στην εφαρμογή των μνημονίων», όχι στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε. Θέλοντας να ενισχύσει τον ισχυρισμό του είπε πως η χώρα ήταν χρεοκοπημένη και για αυτό ήρθαν τα μνημόνια. Όταν όμως του επισημάνθηκε πως δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ όταν χρεοκόπησε η χώρα, ο Παύλος Ελευθεριάδης απάντησε: «Είναι αλήθεια. Ήμασταν χρεοκοπημένοι όταν μπήκαμε στα μνημόνια αλλά ο Τσίπρας μας χρεοκόπησε το 2015».

Σε ερώτηση γιατί η ΝΔ υποστηρίζει ως υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Grexit και της σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα, ενώ και πρόσφατα τάχθηκε κατά των μέτρων ελάφρυνσης της ελληνικής κυβέρνησης, και επιπλέον έχει δηλώσει πως απορρίπτει ένα ευρωπαϊκό ταμείο για την στήριξη των ανέργων σε όλη την Ευρώπη, ο υποψήφιος της ΝΔ απέφυγε να απάντήσει λέγοντας «ο κ. Βέμπερ τάχθηκε κατά ενός ταμείου για όλη την Ευρώπη, όμως στο εσωτερικό οι Γερμανοί είναι τρομερά γενναιόδωροι με τα επιδόματα ανεργίας».

Όπως ήταν αναμενόμενο η απάντησή του προκάλεσε νέα ερωτήματα στους συνομιλητές του. «Στη Γερμανία, το επίδομα ανεργίας δεν είναι “επίδομα αεργίας”, όπως ισχυρίστηκαν στελέχη σας;», ρώτησε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης αναφερόμενος στις σχετικές δηλώσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα από «γαλάζια» στελέχη, τα οποία υποστήριξαν πως το «επίδομα ανεργίας» είναι αντιπαραγωγικό καθώς αποτρέπει τους νέους από το να αναζητήσουν εργασία. «Δεν καταλαβαίνω για ποιο θέμα μιλάτε», είπε για να υποστηρίξει τελικά πως η ΝΔ είναι «υπέρ του επιδόματος της ανεργίας και της επέκτασής του».

Ads