Η ουσιαστική μείωση του χρέους θα προέλθει από την ανάπτυξη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, και ζήτησε τη συνδρομή των εταίρων για τη θωράκιση του κοινωνικού κράτους, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός και η κοινωνική συνοχή δοκιμάστηκαν στη διάρκεια της κρίσης και ο λαός πλήρωσε δυσανάλογα για σφάλματα που δεν ήταν δικά του. Επικαλέστηκε μάλιστα πρόσφατη, σχετική δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η Ελλάδα γνωρίζει τις υποχρεώσεις της και θα τις τηρήσει στο ακέραιο, αλλά παράλληλα θέλουμε τη συνδρομή των εταίρων στην προσπάθειά μας, τώρα που χαράζουμε νέα πορεία, βγαίνοντας από τα μνημόνια, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Εμπιστοσύνη και επενδύσεις ήταν οι λέξεις στις οποίες έδωσε έμφαση ο Γερμανός τραπεζίτης, επισημαίνοντας ότι «θα είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας», προκειμένου να σταθεί στα πόδια της, γιατί αυτό «είναι προς το συμφέρον και της χώρας και της ευρωζώνης».
Π. Παυλόπουλος: Οι εταίροι να στηρίξουν τη θωράκιση του κοινωνικού κράτους και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας
Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα γι΄ αυτή την συνάντηση. Γνωρίζουμε την προσωπικότητά σας, όπως επίσης την επιρροή της προσωπικότητάς σας, κι όχι μόνο στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα αλλά στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Βρίσκεσθε στην Ελλάδα, σε μια περίοδο όπου έχουμε τελειώσει με τα μνημόνια, τουλάχιστον όπως τα γνωρίσαμε από το 2010. Ένας άλλος δρόμος ανοίγεται μπροστά μας. Ο δρόμος αυτός, πρέπει να σας πω, είναι πολύ διαφορετικός από πριν, αλλά δεν παύει να είναι ένας ανηφορικός δρόμος για εμάς, τους Έλληνες. Ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας, θα τις τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη και οι Εταίροι μας να στηρίξουν την Ελλάδα σ΄ αυτή την προσπάθεια που κάνει τώρα προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτα απ΄ όλα, να στηρίξει το Κοινωνικό Κράτος. Διότι -το γνωρίζετε πολύ καλά- δοκιμάσθηκε η κοινωνική συνοχή, όλα αυτά τα χρόνια, από την εφαρμογή των μνημονίων. Και, μάλιστα, ο Ελληνικός Λαός πλήρωσε λάθη, τα οποία δεν ήταν πάντα δικά του.
Χαίρομαι, διότι ο πρώην Πρόεδρος του Eurogroup, o κύριος Ντάϊσελμπλουμ, πριν από λίγες μέρες, σε συνέντευξή του, αναγνώρισε αυτά τα σφάλματα που έγιναν και δεν ήταν δικά μας. Πρέπει να στηριχθεί, λοιπόν, η Ελλάδα για να μπορέσει να θωρακίσει την κοινωνική της συνοχή. Επίσης η προσπάθεια μας θα επικεντρωθεί στον τομέα της ανάπτυξης. Είναι γνωστό, ότι η ανάπτυξη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην πορεία μας προς το μέλλον. Επειδή εσείς το ξέρετε καλά, ας μην αυταπατώμεθα, η μείωση του δημόσιου χρέους, ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι έχετε πραγματικά ένα σημαντικό ρόλο κι εσείς, από την πλευρά σας, να διαδραματίσετε σε ό, τι αφορά την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εμείς, οι Έλληνες, κι εγώ προσωπικώς, κύριε Πρόεδρε, έχουμε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την θωράκιση της Ευρωζώνης στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον. Είναι γνωστό ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιου χρέους εντός της Ευρωζώνης. Αλλά έχουμε και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα δημόσιου χρέους σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, το οποίο είναι τεράστιο, είναι και τεράστια απειλή και τεράστια πίεση στην Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αποτελέσει τον θώρακα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει και, επιπλέον, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε κύριε Πρόεδρε -κι ίσως θα πρέπει να δούμε- εάν χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και νέα μέσα για να μπορέσει να υπερασπιστεί την συνοχή και το μέλλον της Ευρωζώνης.
Γενς Βάιντμαν: Θα είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ που με υποδεχθήκατε και χαίρομαι που θα έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε. Θα συζητήσουμε για την Ελλάδα, αλλά θα συζητήσουμε και για την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωζώνης. Είναι κάτι το οποίο με απασχολεί -όπως απασχολεί και εσάς- το μέγεθος του προβλήματος. Και όπως είπατε, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα. Πέρασε μία μακρά φάση προσαρμογής, -ναι, το ξέρουμε- και τώρα έρχεται μία περίοδος που πραγματικά πρέπει να ψάξει και να βρει η Ελλάδα εμπιστοσύνη. Κι εδώ, χωρίς αμφιβολία, θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδος διότι είναι και δικό μας ενδιαφέρον η Ελλάδα να αναπτυχθεί, ο Λαός της Ελλάδος, ο κόσμος στην Ελλάδα να συμμετάσχει σ’ αυτήν ακριβώς την ανάπτυξη. Γιατί στο τέλος αυτό θα σημάνει σταθερότητα για όλους και για την Ευρωζώνη.
Επίσης, όσον αφορά την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωζώνης, είναι για εμάς πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητος για την Ευρωζώνη, το οποίο θα σημαίνει ότι θα μπορούσαν όλες οι δυνάμεις να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο υποστήριξης, αλληλοϋποστήριξης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωζώνη δεν θα πρέπει και να εξελιχθεί περαιτέρω. Επιτρέψτε μου να πω, λοιπόν, κι εγώ ότι όλοι σκεπτόμαστε σοβαρά το θέμα της Ελλάδος και την υποστηρίζουμε. Είδαμε τις φρικτές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων γύρω από την Αθήνα και σκεφτόμαστε -και υποστηρίζουμε- πραγματικά τις οικογένειες και όλους εκείνους τους πυροπαθείς και πυρόπληκτους. Ξέρω ότι περάσατε μία δύσκολη περίοδο.
Μπόρεσα σήμερα να μιλήσω με την Ένωση Τραπεζών, η οποία με έχει προσκαλέσει και είχα μία πολύ καλή εικόνα μπορώ να πω, για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, τα περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξης και νομίζω ότι είναι σαφές ότι οι επενδύσει είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον επόμενο χρόνο. Θα έχω και άλλες δυνατότητες επαφών και συζητήσεων με μέλη της Κυβέρνησης και την Αντιπολίτευση, αλλά πάνω από όλα δεν σας κρύβω ότι ήρθα εδώ για να μάθω και να καταλάβω ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, ποιες είναι οι προκλήσεις, πως τις βλέπετε εσείς ας πούμε, και ποιες είναι οι δυνατές λύσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να προκρίνουμε από κοινού.
Γ. Βάιντμαν: H Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και είναι πλέον έτοιμη να σταθεί στα πόδια της
Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Γενς Βάιντμαν, προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Deutsche Bundesbank), παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, του διοικητή και των υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος, των διοικήσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, των διοικήσεων των Ελληνικών Τραπεζών και των επιχειρηματικών φορέων, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, καθώς και σημαντικού αριθμού διακεκριμένων Ελλήνων επιχειρηματιών και στελεχών παρέθεσε σήμερα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Τον διακεκριμένο ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης, που εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο για την εκ μέρους του κ. Γενς Βάιντμαν αποδοχή της πρόσκλησης του ΔΣ της ΕΕΤ να είναι κεντρικός ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση, όσο και για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να συναντήσει την ΕΕΤ στη Φρανκφούρτη στις αρχές του έτους, με συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής και γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας. Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας, η επίσκεψη του κ. Βάιντμαν ο οποίος αποτελεί ηγετική ευρωπαϊκή προσωπικότητα με σταθερές, ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες απόψεις.
O πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης αναφέρθηκε, επίσης, στην εισαγωγική του παρέμβαση, εν συντομία, στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα που επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδος από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης, μετά από οκτώ χρόνια, αλλά τόνισε ότι οι σημαντικές προκλήσεις είναι μπροστά μας και απαιτούν υπεύθυνη και συνετή πολιτική μεταρρυθμίσεων, που θα προάγουν την ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή και επενδυτική ανάκαμψη.
Ο Γενς Βάιντμαν , στην ομιλία που παρέθεσε ως Κεντρικός Ομιλητής, με τίτλο “Exploring the agora: Lessons for amore stable economic and monetary union” (Παρατηρώντας την αγορά: Διδάγματα για μία πιο σταθερή οικονομική και νομισματική ένωση) τόνισε, μεταξύ άλλων, τα μεγάλα βήματα της Ελλάδας προς τη δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα. Αναφέρθηκε, επίσης, στις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που επέφεραν οι προσαρμογές αυτές. «Αναγνωρίζοντας τις θυσίες, έχω μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό λαό και τον τρόπο με τον οποίο όλοι εσείς υπομείνατε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Βάιντμαν , η πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη επισημαίνοντας ότι οι «πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών». Επίσης, αναγνώρισε τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης.
Επισήμανε επίσης μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε πριν 10 μέρες με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και είναι πλέον έτοιμη να σταθεί στα δικά της πόδια. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ευχάριστο νέο», κάνοντας εκτενή αναφορά στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ο κ. Βάιντμαν ανέφερε ότι «η σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ δεν απαιτεί να επιλέξουμε μεταξύ αλληλεγγύης και σταθερότητας. Το αντίθετο είναι αλήθεια: χρειαζόμαστε και τα δυο: αλληλεγγύη και σταθερότητα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >