Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε και επίσημα η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Προκόπη Παυλόπουλο, στο γραφείο του όπου και τον επισκέφτηκε λίγο μετά τις 22:30. Από την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για ύψιστη τιμή που έγινε ύψιστο χρέος και αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες της Προεδρίας του.

«Καλείσθε να συγκροτήσετε ένα νέο υπόδειγμα άσκησης πολιτειακής εξουσίας με αποφασιστικότητα και με ανυποχώρητη υπεράσπιση της κοινωνίας, της πατρίδας, της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών που για δεκαετίες διδάσκετε και που αποτελούν τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα στον Προκόπη Παυλόπουλο.
 

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση της στο πρόσωπό του, όχι μόνο για την ακαδημαϊκή του καριέρα, αλλά και για την στάση που κράτησε ως Υπουργός Εσωτερικών της τότε κυβέρνησης, στην υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
 
«Το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη του 2008 όταν δολοφονήθηκε από αστυνομικούς ο 15χρονος μαθητής, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος και ενεργοποιήθηκαν μιντιακοί, κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί για τη συγκάλυψη της δολοφονίας ήσασταν εκείνος που με αποφασιστικότητα, με αίσθημα δημοκρατικού καθήκοντος σταμάτησε τα σκοτεινά γρανάζια» σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:  «Ως υπουργός Εσωτερικών της τότε κυβέρνησης δηλώσατε αμέσως, δημόσια και απερίφραστα, ότι ένα τέτοιο γεγονός είναι ανεπίτρεπτο σε μία δημοκρατία υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Και αποτελέσατε πυξίδα δημοκρατικής εγρήγορσης για τους πολίτες».
 
Αφού η πρόεδρος της Βουλής του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του, τον λόγο πήρε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
 
«Σας ευχαριστώ εσάς. Το προεδρείο της Βουλής. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές των δημοκρατικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου για την ύψιστη τιμή. Μια τιμή που από αυτή τη στιγμή μετατρέπεται σε ένα μέγιστο χρέος. Το χρέος αυτό οριοθετείται από την μια πλευρά από το καθήκον του πολίτη και από την άλλη από το ίδιο το Σύνταγμα. Είναι οι διατάξεις που καθορίζουν τον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους ο ΠτΔ οφείλει να κινηθεί και δεσμεύομαι να κινηθώ. Πρώτον η απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος χωρίς καμία έκπτωση και χωρίς κανενός είδους έλλειψη θάρρους. Δεύτερον είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας. Τρίτον είναι η προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Και τέταρτον είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
 
«Όπως σε όλη τη διαδρομή της ζωής μου δεν έκανα εκπτώσεις ούτε ”ταξίδεψα” με σημαίες ευκαιρίας θα πράξω το ίδιο μέχρι την τελευταία ημέρα που θα βρίσκομαι σε αυτό το αξίωμα» σημείωσε και στο τέλος πρόσθεσε: «δεν είναι αξίωμα, είναι χρέος».

Ads

Συγχαρητήρια από Αλιβιζάτο, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ
 
Τα συγχαρητήριά του στον Προκόπη Παυλόπουλο και τις ευχαριστίες του προς τους βουλευτές από το Ποτάμι και και το ΠΑΣΟΚ που τον τίμησαν με την ψήφο τους για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.
 
«Ειδικά υπό τις σημερινές περιστάσεις, που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θέλω να ελπίζω ότι ο αγαπητός φίλος και “εν όπλοις” συνάδελφος θα αναδείξει, ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, το πραγματικό νόημα του θεσμού του Προέδρου: θα είναι εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας όχι ως παθητικός θεατής των πολιτικών εξελίξεων, αλλά με πρωτοβουλίες και ενεργό ρόλο, όπως ο Ιταλός ομόλογός του. Θα λειτουργεί δηλαδή ως αδιαπέραστο ανάχωμα στη διολίσθηση της εξουσίας, κάθε εξουσίας, προς την αλαζονεία και συχνά προς την αυθαιρεσία» συμπλήρωσε ο κ. Αλιβιζάτος.
 
«Η πρόταση του Ποταμιού για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας -ο καθηγητής κ. Νίκος Αλιβιζάτος- ψηφίστηκε από τριάντα βουλευτές. Η εμβέλεια και η απήχηση αυτής της υποψηφιότητας στην κοινωνία ήταν πολύ μεγαλύτερη από το αριθμητικό αποτέλεσμα στη Βουλή. Η Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία- 233 ψήφους -εξέλεγε Πρόεδρο τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ο νέος Πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες για τη χώρα. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία και προσδοκούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της πατρίδας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στήριξε τον Νίκο Αλιβιζάτο, εξέδωσε ανακοίνωση μετά το πέρας της ψηφοφορίας στην οποία ανέφερε: «Συγχαίρω θερμά τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την εκλογή του. Είμαι βέβαιος ότι θα ασκήσει κατά τρόπο άψογο τα συνταγματικά του καθήκοντα».