Στη Δικαιοσύνη εναντίον του Εθνικού Μετώπου -επικεφαλής του οποίου είναι η κόρη του Μαρίν- προσέφυγε ο ιστορικός ηγέτης του, Ζαν-Μαρί Λεπέν. Αιτία ο αποκλεισμός του από το ακροδεξιό κόμμα, εξαιτίας των φιλοναζιστικών του δηλώσεων περί μη ύπαρξης των κρεματόριων επί Β’ Παγκοσμίου.

Ads

Ο Λεπέν είπε ότι προσέφυγε εναντίον του Εθνικού Μετώπου στο δικαστήριο της Ναντέρ, όπου βρίσκεται η έδρα του κόμματος, με την πρώτη δικαστική αναμέτρηση με την κόρη του να αναμένεται στις 12 Ιουνίου. Μετά την εκδίωξή του από το κόμμα ο Λεπέν είχε ανακοινώσει ότι θα στραφεί κατά της απόφασης του κόμματος με κάθε μέσο, δηλώνοντας μάλιστα πως στα σχέδια του είναι η ίδρυση ενός νέου ακροδεξιού πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος όμως «δεν θα ανταγωνίζεται το Εθνικό Μέτωπο». «Αυτές είναι σταλινικές μέθοδοι, δεν είναι πολύ συνηθισμένες στη δεξιά» είχε σχολιάσει ο Λεπέν.

«Αμφισβητώ τον αποκλεισμό μου ως μέλους και κατά συνέπεια την ερμηνεία του καταστατικού του κόμματος που μου στέρησε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου», δήλωσε ο 86χρονος Λεπέν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν υπήρξε συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου το 1972 και ήταν ο ηγέτης του επί 40 χρόνια, μέχρι που παρέδωσε τα ηνία στην κόρη του, τη Μαρίν, το 2011.

Ads

Η εσωκομματική διαμάχη με τις οικογενειακές διαστάσεις ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν σε συνέντευξη του ο 86χρονος Γάλλος ακροδεξιός αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα των εβραίων και υπερασπίστηκε επιπλέον τον στρατάρχη Πετέν ο οποίος κυβέρνησε τη Γαλλία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργαζόμενος με τους Ναζί κατακτητές.

Η ευρωσκεπτικίστρια Μαρίν Λεπέν προχώρησε στην κίνηση αυτή όχι γιατί αποκηρύσσει τον ακροδεξιό ορίζοντα του Εθνικού Μετώπου, αλλά γιατί προσβλέπει στα αλήθεια σε ευρωπαική… «νομιμοποίηση» και «καριέρα» του κόμματος της.