Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για την εκλογή νέας ηγεσίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σήμερα το απόγευμα, καθώς πολλά είναι τα στελέχη που ζητούν από τον Γ.Παπανδρέου να επισπεύσει τις διαδικασίας, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στις εθνικές εκλογές. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε άμεση αλλαγή ηγεσίας, τις επόμενες ημέρες και όχι εβδομάδες. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να παρουσιάζεται ως πέμπτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Σε νέα δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα» συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 11%.
Ads
Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στο ΕΒΕΑ για την παρουσίαση, εκ μέρους του, ιδεολογικής πλατφόρμας για την «επόμενη ημέρα» στο Κίνημα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε άμεση αλλαγή ηγεσίας, τις επόμενες ημέρες και όχι εβδομάδες, καθώς και αλλαγή φυσιογνωμίας σε μεταρρυθμιστικό σοσιαλδημοκρατικό ευρωπαϊκό κόμμα.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, τα κυβερνητικά στελέχη Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Ραγκούσης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης και Πάρις Κουκουλόπουλος, καθώς και οι βουλευτές Δημήτρης Κρεμαστινός, Χρήστος Αηδόνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θανάσης Οικονόμου, Γιώργος Ντόλιος, Ηλίας Μόσιαλος και Θεοδώρα Τζάκρη.
Αναφερόμενος στην ψήφιση από τη Βουλή του νέου μνημονίου, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «μετά την 12η Φεβρουαρίου η Ελλάδα έκανε μια νέα αρχή», εκτιμώντας ότι «πολλά από αυτά που ξέραμε δεν θα τα ξαναζήσουμε». Και εξήγησε: «Εξαλείφθηκε η πόλωση των δυο μεγάλων κομμάτων και δόθηκε η δυνατότητα για συνεργασία και εξάλειψη των προβλημάτων. Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες, στις δυνάμεις του δημοκρατικού εξορθολογισμού από τη μια πλευρά , του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και όσων παρασύρθηκαν από τις πιέσεις από την άλλη. Μένει να δούμε αν αυτή η προσπάθεια θα έχει συνέχεια».
Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει άμεσα. «Τις επόμενες ημέρες. Δεν μιλάω για τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να αλλάξει η φυσιογνωμία του κόμματος», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στα «θετικά της περασμένης διετίας», ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι εάν δεν είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει. Δήλωσε όμως ότι «πρέπει να γίνει και μια οδυνηρή αυτοκριτική», επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δημαγώγησε προ των εκλογών του 2009 , παρότι κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, διαφώνησαν με τη γενναιόδωρη προεκλογική γραμμή. «Φοβηθήκαμε να μιλήσουμε ειλικρινά στους πολίτες», είπε ο κ. Λοβέρδος, και στείλαμε «αντιφατικά μηνύματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπήρξαν αναπτυξιακές πολιτικές γρήγορης απόδοσης και εξαγγείλαμε ένα καταστροφικό δημοψήφισμα».
Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να αναστήσουμε την παράταξη
Η έκφραση για το «ενιαίο και όλον ΠΑΣΟΚ» ηχεί παράδοξα γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ακρωτηριαστεί -και συναισθηματικά και πολιτικά και εκλογικά- και πρέπει να το ανασυστήσουμε και να το αναστήσουμε, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση της ιδεολογικής πλατφόρμας από τον κ. Λοβέρδο.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι στο κοινό πεδίο με τον Ανδρέα Λοβέρδο συστρατεύονται πολλοί, τονίζοντας πως «μας ενδιαφέρει να είμαστε ενωμένοι».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ανάσα στο Κίνημα θα δώσει η ικανότητα διαχείρισης της εθνικής κρίσης, που «θα μας επιτρέψει να ξαναμιλήσουμε από-ενοχοποιημένα για πολιτική», καθώς όπως σημείωσε, «όλοι έχουμε ενοχοποιηθεί πάρα πολύ στο όνομα της διαχείρισης της κρίσης». «Η διαχείριση της κρίσης όμως, στην πραγματικότητα είναι η προσπάθεια για τη σωτηρία της πατρίδας. Και τελικά», σημείωσε, «δεν υπάρχει σπουδαιότερη ιδεολογία, σημαντικότερο πολιτικό μήνυμα, από τη σωτηρία της πατρίδας».
Μεταξύ άλλων, ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι πλέον «τα μεγάλα αυτονόητα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, της μεταπολεμικής περιόδου, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση και πρώτιστο καθήκον μας είναι να τα επαναθεμελιώσουμε»: «Τι είναι πλέον Δημοκρατία, πώς λειτουργεί η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία… το αν υπάρχει περιθώριο άσκησης μιας αυτόνομης πολιτικής» και «αν έχει νόημα να μιλάει κανείς χωρίς συστολή για Σοσιαλισμό ή Σοσιαλδημοκρατία ή για προοδευτική σκέψη, για προοδευτική στάση σήμερα στην Ευρώπη». «Είναι μονόχρωμη και μονοδιάστατη η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Ευρωζώνη», πρόσθεσε και «πρέπει να δούμε τι σημαίνει να δηλώνεις Ευρωπαίος Σοσιαλιστής ή Σοσιαλδημοκράτης».
«Επίσης», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «το μεγάλο ζητούμενο τώρα πια είναι, εάν αυτό που λέγεται ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει υπό συνθήκες ακραίας δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης. Άρα, πρέπει να απαντήσουμε ξανά για όλα τα μεγάλα και παλιά διλήμματα και να δώσουμε σ’ αυτά ένα ουσιαστικό νέο περιεχόμενο».
Χρ. Παπουτσής: Αρνούμαι να αποδεχθώ τη θεωρία του ακρωτηριασμένου ΠΑΣΟΚ
Το ζήτημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά θέμα διαδικασιών και προσώπων. Ούτε είναι θέμα διακανονισμών κορυφής, αλλά θέμα βαθιά ιδεολογικό και πολιτικό που αφορά το σύνολο των μελών και των φίλων του Κινήματος, σχολίασε με τη σειρά του ο Χρήστος Παπουτσής.
«Αρνούμαι να αποδεχθώ τη θεωρία του ακρωτηριασμένου ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται ως πραγματικότητα», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαμηνύοντας πως ο ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη όλα τα στελέχη του, όλους τους βουλευτές του, στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
Συζήτηση για τη νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα
Στο μεταξύ, το σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται, επίσης, να απασχολήσει και η νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα, μετά τη διαγραφή των 22 βουλευτών που καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση, που είχε ως συνέπεια την απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων πολιτικών σχημάτων από τους διαγραμμένους βουλευτές.
Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος εξέφρασε σήμερα τη διαφωνία του για τις διαγραφές μελών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, πως «θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα, όπως η παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα του Κινήματος για να εξεταστεί εκεί η ευθύνη των βουλευτών».
Σχολιάζοντας τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι το μείζον είναι να τηρηθεί το καταστατικό και να είναι σύννομες οι διαδικασίες.
Τις θέσεις της παρουσιάζει και η διαγραφείσα Λούκα Κατσέλη
Συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιάσει τις θέσεις της για την κατάσταση της οικονομίας και τους λόγους που τη οδήγησαν να καταψηφίσει το νέο Μνημόνιο, θα δώσει στις 14:30, στην ΕΣΗΕΑ, η ανεξάρτητη βουλευτής Λούκα Κατσέλη. Το θέμα της συνέντευξης Τύπου είναι «Νέο Μνημόνιο: τα όχι – τα γιατί – τα πρέπει».
Η κ. Κατσέλη διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ μετά την ψηφοφορία επί του νέου Μνημονίου, την Κυριακή, μαζί με ακόμη 21 βουλευτές.
Μετά τη διαγραφή της η κ. Κατσέλη δήλωσε πως «το νέο Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος» και αυτό επιβεβαιώνεται από την απόφαση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών να αποστείλουν στην Ελλάδα μια «εναλλακτική τρόικα» ώστε, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες και κοινωνικούς θεσμούς, να επεξεργαστεί ένα εναλλακτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.
«Η στήριξη του μετώπου των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ανοίγει την προοπτική για τη διαπραγμάτευση βιώσιμων λύσεων τόσο για την Ελλάδα όσο και για το ίδιο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα» επισήμανε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >