Για ευθείες προσπάθειες παρέμβασης στην αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας και χειραγώγησης των εκλογέων ενόψει δεύτερου γύρου περιφερειακών και δημοτικών εκλογών την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Ads

Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, σε ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό, καταγράφει τις επίμαχες δηλώσεις τόσο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, Λευτέρη Αυγενάκη και Άδωνι Γεωργιάδη αντίστοιχα, κατηγορώντας τους ότι αντιμετωπίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως «λάφυρο»’ στις μικροπολιτικές ορέξεις της κεντρικής εξουσίας.

Μάλιστα, καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει ως προς το πώς αιτιολογεί τη συμπεριφορά του ίδιου και της κυβερνητικών στελεχών του.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της η βουλευτής Λάρισας:

Ads

«Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τα εκβιαστικά και αντι-θεσμικά διλήμματα που θέτουν στους πολίτες κυβερνητικά και άλλα στελέχη της ΝΔ, για την στήριξη «γαλάζιων» υποψηφίων στην αυτοδιοίκηση, ενόψει και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε συνέχεια ομοειδών, εξόφθαλμων παρεμβάσεων και πριν τον πρώτο γύρο, κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας που θα διασφάλιζε την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση.

Το αντι-αυτοδιοικητικό “κρεσέντο”, μάλιστα, ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου, όταν εσείς ο ίδιος κ. Πρωθυπουργέ, σε παρέμβασή σας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, δηλώνατε  πως οι Περιφερειάρχες έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης, αφού καλούνται να διαχειριστούν πάνω από 8 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ συμπληρώνατε με νόημα πως “είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε, ως κυβέρνηση, ότι μπορούμε να έχουμε ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να συνεννοηθούμε και οι οποίοι συμμερίζονται και το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, αλλά θα έλεγα και τη γενικότερη φιλοσοφία μας για το πώς πρέπει να ασκείται η διοίκηση σε όλα τα επίπεδα”.

Την σκυτάλη πήρε ο βουλευτής της πλειοψηφίας Δημήτρης Κυριαζίδης (ν. Δράμας), στις 6 Οκτωβρίου, ο οποίος αναρωτιόταν για το “πώς θα ανοίξουν οι πόρτες στην κεντρική εξουσία, αν ο κυβερνητικός βουλευτής είναι από την άλλη πλευρά;”, εκβιάζοντας κατ’ ουσία τους ψηφοφόρους του δήμου Δοξάτου να στηρίξουν τον εκλεκτό του κυβερνώντος κόμματος για το …”συμφέρον” τους.

Μόλις εχθές το πρωί, ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωνε, με τη συνηθισμένη του γλαφυρότητα, στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media και σε συνέχεια προηγούμενης τηλεοπτικής του εμφάνισης πως «δεν είναι δυνατόν ο δήμος Χαλανδρίου να κυβερνάται από την Ανταρσύα δια του κ. Ρούσσου. Όχι για λόγους ιδεολογικούς μόνον αλλά καθαρά για το καλό του δήμου», ενώ και αυτός σχεδόν εκβιαστικά κατέληγε πως ο δήμος Χαλανδρίου, «θα χάσει όλες τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης εάν για τα επόμενα 5 χρόνια μείνει με αυτόν τον Δήμαρχο».

Αργότερα, το απόγευμα της ίδια ημέρας (11 Οκτωβρίου), από τη Λάρισα όπου παραβρέθηκε προκειμένου να εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες παραγωγούς του θεσσαλικού κάμπου που είδαν την παραγωγή τους να εξαφανίζεται κάτω από τα νερά και τη λάσπη των κακοκαιριών Daniel και Elias, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωνε πως εννοείται ότι «το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων (των αποζημιώσεων) που μόλις εξαγγείλαμε», με τον ίδιο τον υποψήφιο Περιφερειάρχη της ΝΔ να αναδημοσιεύει τη δήλωση αυτούσια και στα δικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, και σε συνέχεια παλαιότερης ρήσης σας κ. Πρωθυπουργέ ότι “παραμένει στόχος μας να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες – γιατί όχι και τις 13;”, μόνο θυμηδία προκαλεί το σχεδόν γαλάζιο χρώμα με το οποίο χρωμάτισε η σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, ακόμη και την παραδοσιακά “πράσινη” περιφέρεια Κρήτης η οποία ξανα-κερδήθηκε από τον επί σειρά ετών, υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρο Αρναουτάκη, παραπλανώντας στην ουσία τους πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν με λεπτομέρειες για την έκβαση των πρόσφατων εκλογών.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι μια τέτοια αντι-αυτοδιοικητική συμπεριφορά που περιλαμβάνει ωμές παρεμβάσεις από πλευράς της κυβέρνησης στα αυτοδιοικητικά πράγματα, όπως και στη βούληση των εκλογέων, αντίκειται ευθέως στις βασικές αρχές και τα προτάγματα του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεδομένου ότι όλες οι παραπάνω δηλώσεις, παραινέσεις και κατ’ ουσία εκβιασμοί προς τους δημότες, ενόψει του 2ου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών παραπέμπουν σε έναν παρωχημένο παλαιοκομματισμό παλαιότερων δεκαετιών που πολύ απέχει από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Δεδομένου ότι αυτές οι συμπεριφορές από πλευράς της κυβέρνησης στην ουσία καθιστούν την αυτοδιοίκηση «ετεροδιοίκηση» και «παραπαίδι» του κεντρικού κράτους, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον πρωθυπουργό:

Για το πως απαντά σε όλα τα παραπάνω, αλλά και για το πως αιτιολογεί τη συμπεριφορά του ίδιου και της κυβερνητικών στελεχών του που καταφανώς αντιμετωπίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ‘’λάφυρο’’ στις μικροπολιτικές ορέξεις της κεντρικής εξουσίας, ιδίως κατά τη στιγμή που οι πολίτες και οι δημότες καλούνται να ασκήσουν το ιερό καθήκον ενδυνάμωσης της φωνής των τοπικών κοινωνιών τους;».