Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ; Και ποιο ΠΑΣΟΚ – των δανεικών και «διορισμένων» συνέδρων ή το «οραματικό ΠΑΣΟΚ» που έχει ήδη μεταπηδήσει στο στρατόπεδο του Τσίπρα; Και ποια κεντροαριστερά – εκείνη στην οποία, επίσης, όπως δηλώνει ο Τσίπρας, «είναι, ντε φάκτο, κυρίαρχος, ο ΣΥΡΙΖΑ» ή εκείνη, την θολή κι αόριστη, για την οποία ερίζουν Φώφη Γεννηματά, Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Ανδρουλάκης;

Ads

Όλα αυτά τα ερωτήματα, και όχι μόνον, συγκροτούν την Βαβέλ μέσα στην οποία προσέρχεται αύριο και μεθαύριο στο συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ – ένα συνέδριο χωρίς εκλεγμένους συνέδρους και που έχει ως ουσιαστική ατζέντα την αυτοκατάργηση του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου και την εκχώρηση της ταυτότητας, και της ηγεσίας του, στο ΚΙΝΑΛ.

Πρόκειται για την ατζέντα της Φώφης Γεννηματά, η οποία προτείνει να αλλάξει το καταστατικό έτσι ώστε  να προβλέπει ότι, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι και πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η θητεία του θα τελειώνει όταν τελειώνει και η θητεία του προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Κοινώς, να μην γίνει εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να παραμείνει η ίδια πρόεδρος έως το 2021 που τελειώνει η θητεία της στο ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται επίσης για το συνέδριο στο οποίο δεν θα μετάσχουν νέοι εκλεγμένοι σύνεδροι αλλά οι σύνεδροι του προηγούμενου Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ του 2015, καθώς και οι σύνεδροι  του 2ου Συνεδρίου Κινήματος Αλλαγής του 2019.

Πάνω σ’ αυτές τις δύο… παγκόσμιες πρωτοτυπίες πατούν και οι δύο βασικοί εσωκομματικοί αντίπαλοι της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος για να καταγγείλουν ότι πρόκειται για ένα συνέδριο που έχει απλώς ως στόχο να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε «σφραγίδα» και να κρατήσει μόνον το… ΑΦΜ του για να μπορεί να λειτουργεί το ΚΙΝΑΛ. Ειδικά ο Παύλος Γερουλάνος προιδέασε για θερμές ώρες στην συνεδριακή διαδικασία, επαναλαμβάνοντας χθες ότι η πάλαι ποτέ μεγάλη δημοκρατική παράταξη οδεύει σε ένα «στημένο συνέδριο, με συμφωνίες πίσω από κλειστές  πόρτες για νομές καρεκλών και σφραγιδοποίηση του ΠΑΣΟΚ».

Ads

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε ψήφισμα ζητώντας την διεξαγωγή «ανοιχτού και δημοκρατικού συνεδρίου ΠΑΣΟΚ» το πρώτο εξάμηνο του 2020 με εκλεγμένους συνέδρους. Στην ανακοίνωσή του λέει: «Το ψήφισμα απευθύνεται σε κάθε πολίτη που στηρίζει τη διεξαγωγή ανοικτού δημοκρατικού Συνεδρίου στο ΠΑΣΟΚ και ενδιαφέρεται για την Αναγέννηση του Προοδευτικού χώρου. Στους Συνέδρους που αντιδρούν στο συνέδριο “παρωδία”, αλλά και όσους και όσες δεν μένουν αδιάφοροι μπροστά σε μη δημοκρατικές διαδικασίες και ενδιαφέρονται για την ανασύσταση του κεντροαριστερού χώρου».

Σ’ αυτό το κλίμα, το βασικό ερώτημα είναι εάν θα θέσει θέμα ηγεσίας στο συνέδριο. Κι εδώ η απάντηση που δίνουν στελέχη που βρίσκονται κοντά του, είναι πως θα το κάνει εάν καταφέρει να συγκεντρώσει κάποιες χιλιάδες υπογραφές κάτω από το ψήφισμά τουΚαι υπενθυμίζουν, με νόημα, ότι ο Παύλος Γερουλάνος ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας πήρε ποσοστό  Αθήνας είχε πάρει ποσοστό 13,19% ενώ το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, στην Α Αθηνών πήρε τον Ιούλιο 5,16%.

Από την άλλη πλευρά, τα μηνύματα από το περιβάλλον της προέδρου του ΚΙΝΑΛ την φέρουν έτοιμη ακόμη και για διαγραφές «εάν κάποιοι αγνοήσουν τις αποφάσεις του συνεδρίου ή υπονομεύσουν τους στόχους της παράταξης».

Στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη, η ομάδα εμφανίζεται μοιρασμένη: σε εκείνους που θα προσέλθουν στο συνέδριο και θα μιλήσουν με κριτική διάθεση και σε εκείνους που θα απουσιάζουν σκοπίμως για “να μην νομιμοποιήσουν το Συνέδριο-παρωδία”. Στην “γραμμή αυτή βρίσκεται ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο τελευταίος εκλεγμένος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε ένα «συνέδριο-παρωδία».

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι παρών στο συνέδριο αλλά δεν αναμένεται να θέσει θέμα ηγεσίας. Η εκτίμηση στην Χαριλάου Τρικούπη είναι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως εγγυητής της ενότητας και πως θα μείνει στην αναμονή για να διεκδικήσει την ηγεσία όταν λήξει η θητεία Γεννηματά το 2021. Εκ τός εάν – όπως λένε οι πλέον καχύποπτοι στην Χαριλάου Τρικούπη – γίνει νωρίτερα η… έκπληξη από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος πάντως επί του παρόντος θέτει εαυτόν υπεράνω παράταξης και αποφεύγει να πάρει θέση στα εσωκομματικά δράματα…