Τη «σοβαρή έκπτωση» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά μέσης κατανάλωσης που δεν υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, ώστε «να έχουν κίνητρο να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα», ζήτησε την Πέμπτη με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος της αιθαλομίχλης. Στο μεταξύ, την ίδια ημέρα δημοσιεύθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και για τη δωρεάν παροχή ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. 

Ads

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την «άμεση» ανακοίνωση της εν λόγω ρύθμισης από τη διοίκηση της ΔΕΗ. Για την κάλυψη του κόστους, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να αξιοποιήσει είτε το πρωτογενές πλεόνασμα είτε «τυχόν αδιάθετα κονδύλια επιδόματος θέρμανσης».

Επιπλέον, προτείνει την «άμεση εφαρμογή ενός συστήματος «χρονοθυρίδας», το οποίο θα επιτρέπει την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης «αυστηρά για οικιακή χρήση με μειωμένο ΕΦΚ, αντί της καταβολής επιδόματος θέρμανσης». Όπως σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, κατ΄ αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να μειωθεί ο ΕΦΚ χωρίς «κίνδυνο τροφοδότησης του λαθρεμπορίου και χωρίς ουσιαστικά πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος».