Να ρίξει τους τόνους στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, υπό τον φόβο νέων απωλειών βουλευτών, καθώς την Τετάρτη ψηφίζεται και ο προϋπολογισμός του 2011. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός συνεχίζει σήμερα τις συναντήσεις με εισηγητές των Κοινοβουλευτικών Τοµέων Εργασίας.

Ads

Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ με τις τέσσερις διαγραφές που έχει υποστεί από την αρχή της διακυβέρνησης το 2009 έχει περιοριστεί στους 156 βουλευτές και τα πράγματα δεν δείχνουν ότι θα παραμείνουν στάσιμα.

«Αλλα δύο τρία νομοσχέδια-σκούπα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συρρικνωθεί στο επίπεδο της οριακής πλειοψηφίας», φέρεται να δήλωσε βουλευτής του κυβερνώντος κομματος, σύμφωνα με την “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, η οποία μάλιστα επισημαίνει ότι και οι τέσσερις καρατομηθέντες βουλευτές (Β. Οικονόμου, Σοφία Σακοράφα, Γ.Δημαράς, Β. Παπαχρήστος) ανήκαν στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο, έδωσαν μάχη το Νοέμβριο του 2007 για να κατισχύσει ο κ. Παπανδρέου στη σύγκρουση για την ηγεσία, ενώ με τον Β. Παπαχρήστο υπήρχε και συναισθηματικό δέσιμο.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αναμένονται διαρροές στον προϋπολογισμό, αν και η πιθανότητα και νέων απωλειών σε κάποια κρίσιμη ψηφοφορία είναι ισχυρή. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει πέντε με έξι βουλευτές που θεωρούνται «ύποπτοι» για απειθαρχία σε μελλοντικές ψηφοφορίες, λόγω της αρνητικής στάσης που είχαν στο παρελθόν σε κρίσιμα νομοσχέδια.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε το Σάββατο στην ομιλία του στην ΚΟ ότι: «είμαστε μια Κοινοβουλευτική ομάδα που γράφει ιστορία. Η χώρα βγαίνει από τον βούρκο. Το 2013 θα κοιτάμε υπερήφανοι πίσω και θα βλέπουμε ότι σώσαμε τη χώρα. Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι και θα φθάσουμε στο τέλος ασφαλείς, αλλά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια».

Τα ίδια επανέλαβε και στις συναντήσεις του με τους εισηγητές των Κοινοβουλευτικών Τοµέων Εργασίας χθες, ενώ, σύμφωνα με τα “Νέα” ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση στη δυσκολότερη περίοδο της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας.

Επίσης, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της ΚΟ το Σάββατο και επιβεβαίωσε στη συνάντηση που είχε µε τον γραµµατέα της ΚΟ Βασ.Εξαρχο, αµέσως µετά τις γιορτές θα πραγµατοποιηθεί ολοήµερη συνεδρίαση του οργάνου, προκειµένου οι βουλευτές να εκθέσουν τις απόψεις τους για την πορεία της κυβέρνησης, την ακολουθούµενη κυβερνητική πολιτική και το τι επιπτώσεις αυτή έχει τόσο στην κοινωνία όσο και στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Δεσµεύτηκε μάλιστα προσωπικά να υπάρξει καλύτερη ενηµέρωση και συντονισµός στα επόµενα βήµατα της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας το έλλειµµα που έχει συµβάλει αποφασιστικά στη δυσφορία που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών.

Σε αυτό το κλίμα, συγκαλείται σήµερα σε άτυπη συνεδρίαση το Υπουργικό Συµβούλιο. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς να δέχονται τους βουλευτές αµέσως, να συνεργάζονται µαζί τους και να φροντίζουν να τους ενηµερώνουν πριν από τις νοµοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαµβάνουν, προτού επαναληφθούν φαινόµενα όπως αυτά που έχουν καταγγείλει οι βουλευτές για τη στάση του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου απέναντί τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σήμερα η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δριμεία ήταν κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία.