Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πολιτικό κλίμα και τις εξελίξεις στο εκλογικό σώμα προσφέρει η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr. Η ανάλυση των απαντήσεων, ανάλογα με τις εκλογικές προτιμήσεις, δείχνει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ κυριολεκτικά κομμένους στα δύο, με την ΝΔ να παρουσιάζει αβαρίες λόγω του μνημονίου αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της υγείας.

Ads

Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θεωρείτε ότι μπορεί να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε μια διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το χρέος της χώρας, το 25% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προτιμά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επίσης το 25% μια της ΝΔ.

image

image

Ads

Όπως προκύπτει και από τους πίνακες που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο, είναι πολύ ασθενής η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που στρέφονται προς την ΝΔ και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της Palmos για το Tvxs.gr σχετικά με την πρόθεση ψήφου στις ευρωκλογές και τις εθνικές εκλογές.

Στο ερώτημα για την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, είναι η ΝΔ που κόβεται στα δύο, με το 45% να δηλώνει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η παρουσία της χώρας στο ευρώ με κάθε τρόπο και το 44% να θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να απεγκλωβιστεί από το μνημόνιο με κάθε τρόπο.

image

image
* Πατήστε πάνω στον πίνακα για μεγέθυνση

«Ισοπαλία» στα ποσοστά παρουσιάζονται και στην ερώτηση για την πολιτική στο χώρο της υγείας, με το 41% να πιστεύει ότι η περίθαλψη θα γίνει καλύτερη και ίσο ποσοστό ότι θα γίνει χειρότερη.

image

image

Διαβάστε επίσης το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Palmos για το Tvxs.gr αναφορικά με τις αλλαγές στο χώρο της υγείας και τα σκάνδαλα των ΜΚΟ

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται πολύ πιο ομογενοποιημένοι, με ένα σημαντικό ποσοστό (25%) να διαφοροποιείται από την επίσημη κομματική γραμμή μόνο στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.

Η εκλογική βάση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται διχασμένη και στα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές. Το 26% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα δώσει ψήφο διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και το 15% στην ΕΕ, δηλαδή η ψήφος διαμαρτυρίας στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ φθάνει στο 41%. Η ψήφος στήριξης στην κυβέρνηση και στην ΕΕ φθάνουν αθροιστικά στο 26%.

image

Αξιοσημείωτο είναι ότι και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, είναι περισσότεροι αυτοί που δηλώνουν ότι θα διαμαρτυρηθούν (34%) και ελαφρώς λιγότεροι αυτοί που θα στηρίξουν την κυβέρνηση (29%) και την ΕΕ (4%)

Πιο αναλυτικά οι ψηφοφόροι της ΝΔ δηλώνει κατά ποσοστό 22% ότι θα ρίξουν ψήφου διαμαρτυρίας στην Κυβέρνηση, σε ποσοστό 29% ότι θα ρίξουν ψήφο στήριξης στην Κυβέρνηση, κατά 12% θα ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας στην ΕΕ και κατά 4% μόλις θα ρίξουν ψήφο στήριξης στην ΕΕ. Ανάλογα με την κομματική προτίμηση θα ψηφίσει το 12% και ανάλογα με τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου το 12%.

Στο ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Ψήφος διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση 26%, ψήφος στήριξης στην κυβέρνηση 19%, ψήφος διαμαρτυρίας στην ΕΕ 15%, ψήφος στήριξης στην ΕΕ 7%, κομματική προτίμηση 10% και πρόσωπα ευρωψηφοδελτίου 18%. Τέλος, ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Ψήφος διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση 43%, ψήφος στήριξης στην κυβέρνηση 3%, ψήφος διαμαρτυρίας στην ΕΕ 165%, ψήφος στήριξης στην ΕΕ 3%, κομματική προτίμηση 13%, πρόσωπα ευρωψηφοδελτίου 7%. Δεν Ξέρω/Δεν απαντώ απαντούν σε ποσοστό 9% οι ψηφοφόροι της ΝΔ, σε ποσοστό 5% οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστό 7% οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο: Αποκαλυπτικά αποτελέσματα στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής

image