Τη Δευτέρα το βράδυ θα παρουσιαστεί το βιβλίο του δημοσιογράφου Παντελή Καψή “Η Πτώση” (εκδ. Μεταίχμιο) που εξηγεί την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ το 2011 από τον πανεπιστημιακό Γ. Βούλγαρη, την πρώην υπουργό Α. Διαμαντοπούλου, τον Α. Παπαχελά και τον Στ. Θεοδωράκη.

Ads

Ήδη έχει ξεκινήσει ζωηρή συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, γιατί από την προδημοσίευση (στην “Καθημερινή”) έγινε γνωστό ότι ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ αποκαλύπτει ένα άγριο παρασκήνιο γύρω από την προώθηση του Ευ. Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος, το 2007, από τους Σημίτη-Λαμπράκη-Μπόμπολα.

Ο συγγραφέας καταθέτει τη μαρτυρία του από συζητήσεις που είχε εκείνη την περίοδο και οι οποίες αναδεικνύουν μια μεγάλη ίντριγκα σε βάρος του Γιώργου Παπανδρέου στην οποία πρωταγωνίστησαν οι βαρόνοι των ΜΜΕ της εποχής, μέσω του ΜΕΓΚΑ και της εφημερίδας ΒΗΜΑ, σε συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Είναι εντυπωσιακό ότι παρόλο που το επίμαχο απόσπασμα του βιβλίου ήρθε στο φως, δεν υπήρξε καμία αντίδραση ούτε από την πλευρά του Κ. Σημίτη ούτε από την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου. Και αν ο πρώην πρωθυπουργός είναι αποσυρμένος το τελευταίο διάστημα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, είναι ιδιαίτερα παρεμβατικός.

Ads

Κυρίαρχη εκτίμηση στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι ότι ο θόρυβος γύρω από τις αποκαλύψεις του Π. Καψή είναι αναπόφευκτος και ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να βγει ωφελημένο γιατί θα έρθει στο προσκήνιο η σκιά της διαπλοκής που κατά καιρούς το βαραίνει και οι μηχανορραφίες παρασκηνίου που έχουν επηρεάσει την πορεία και τη δυναμική του.

Στην Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελαν να γίνει όσο το δυνατόν μικρότερη φασαρία με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Π. Καψή. Δεν θεωρούν ότι ο Γ. Παπανδρέου συνδέεται με όλα αυτά αλλά ενδεχόμενη παρουσία παπανδρεϊκών στην εκδήλωση θα καταγραφεί, πόσο μάλλον ενδεχόμενες αναφορές στο περιεχόμενό του.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος που δεν συνηθίζει να σιωπά όταν κάτι τον αφορά άμεσα ή έμμεσα.

Ο Ν. Ανδρουλάκης παρόλο που δεν είχε ενεργό ρόλο στις διεργασίες για την ανάδειξη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ το 2007 δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει από την αναμόχλευση των αθέατων γεγονότων εκείνης της ταραγμένης περιόδου. Πόσο μάλλον όταν πρωταγωνιστεί η Άννα Διαμαντοπούλου που στηρίζει ανοιχτά τον Κ. Μητσοτάκη.