Παρέμβαση με φόντο το επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΟΚ-ΚΙΝΑΛ πραγματοποιεί μέσω ανακοίνωσής της η λεγόμενη τρίτη συνιστώσα του κεντροαριστερού φορέα «Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση» (Ανανεωτική Αριστερά, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι).

Ads

Ειδικότερα, στο κείμενό τους τα μέλη της Πρωτοβουλίας τάσσονται αρχικά υπέρ μιας στροφής της κοινωνίας σε αριστερές πολιτικές.

«Για να μετατρέψουμε τις ιδέες μας σε λίπασμα για την ενδυνάμωσή μας στην ελληνική πραγματικότητα, πρέπει να γίνει σαφές το στίγμα μας. Είμαστε αυτόνομο κόμμα, όχι γιατί δεν είμαστε ούτε με τον συντηρητισμό της Ν.Δ. ούτε με τον αριστερόστροφο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί δεν είμαστε η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε το κόμμα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Στροφή στα αριστερά λένε μερικοί και ξεχνούν ότι αυτό από μόνο του είναι κενός λόγος. Στροφή στα “αριστερά” δεν σημαίνει στροφή στον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, εκφράζουν τη διαφωνία τους αναφορικά με το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τη Ν.Δ., μέσω επίκλησης σε μια δήθεν κανονικότητα.

Ads

Οπως αναφέρουν στο κείμενό τους, «με την έννοια της κανονικότητας, κάποιοι και κάποια συμφέροντα εννοούν να αφήσουμε τα πιο άνισα ταξικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας να παραμένουν ίδια με αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση. Αυτή είναι μια μη κανονική “κανονικότητα”. Οσοι μιλούν για μια τέτοια κανονικότητα, εννοούν μια μόνιμη συμμαχία με την Κεντροδεξιά και τη Ν.Δ. Ούτε αυτό πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα παγιδεύσει την ελληνική σοσιαλδημοκρατία και θα αφήσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο έρμαιο του λαϊκισμού και των τυχοδιωκτισμών. Γι’ αυτό και δεν συμφωνούμε με τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις δήθεν “κεντρώων” για “κυβερνήσεις σωτηρίας” με τη Ν.Δ.».

Τέλος, κάνουν αναφορά σε συμφωνίες όπως αυτή των Πρεσπών ως θετικό παράδειγμα υπέρβασης των εθνικισμών.