Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή προέδρου στις 6 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι θα είναι ο Χάρης Δούκας, όπου δεδομένα θα έχει αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Λίγη ώρα αργότερα υποψηφιότητα έθεσε και ο Παύλος Γερουλάνος

Ads

Χάρης Δούκας: «Στόχος δεν είναι να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά να νικήσουμε τη ΝΔ»

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε «παρών» στη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, το μεσημέρι της Κυριακής (30/6).

«Θα είμαι παρών σε αυτή την προσπάθεια με το ΠΑΣΟΚ, όπως ήμουν σε όλη τη δημόσια πορεία μου», δήλωσε ο Χ. Δούκας και υπογράμμισε: «Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξή σας. Πάμε να νικήσουμε τώρα. Στόχος δεν είναι να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά να νικήσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν έχουμε ανάγκη από μεσσίες, θέλουμε ηγεσία που θα κάνει πράξη το “μαζί”».

«Οι αντίπαλοι μας δεν είναι μέσα σε αυτή την αίθουσα, είναι έξω. Σε κλίμα ενότητας, συμφωνώ με τον οδικό χάρτη του Νίκου Ανδρουλάκη», επισήμανε.

Ads

«Θα είμαι παρών σε αυτή την προσπάθεια με το ΠΑΣΟΚ, όπως ήμουν σε όλη τη δημόσια πορεία μου», δήλωσε ο Χ. Δούκας και υπογράμμισε: «Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξή σας. Πάμε να νικήσουμε τώρα. Στόχος δεν είναι να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά να νικήσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν έχουμε ανάγκη από μεσσίες, θέλουμε ηγεσία που θα κάνει πράξη το “μαζί”».

«Οι αντίπαλοι μας δεν είναι μέσα σε αυτή την αίθουσα, είναι έξω. Σε κλίμα ενότητας, συμφωνώ με τον οδικό χάρτη του Νίκου Ανδρουλάκη», επισήμανε.

Χάρης Δούκας: «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»

Ο Χάρης Δούκας ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων, καθώς όπως είπε, «αποτελεί αμοιβαίο πλεονέκτημα, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Παράλληλα σημείωσε πως είναι ώρα «να ξανανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Όχι σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και διχόνοιας. Ναι, σε ένα κόμμα μελών, όχι στελεχών και μηχανισμών».

Επιπλέον, ο Χ. Δούκας τόνισε πως δέχεται «ακραίες επιθέσεις από δεξιά και τα συστήματά της, αλλά και την ακροδεξιά».

Όπως είπε η εμπλοκή στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ γίνεται με εντολή Μητσοτάκη. «Δεν μπορεί να σιωπά η Δημοκρατική Παράταξη όταν ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί να παρέμβει στην εκλογή του προέδρου» σημείωσε.

Τέλος, ο Χ. Δούκας υπογράμμισε πως δεν θα φύγει ο Μητσοτάκης έχοντας απέναντί του κόμματα του 13 και 15%.

«Να φανούμε αντάξιοι του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου της αλλαγής, του Κώστα Σημίτη του εκσυγχρονισμού, του Γιώργου Παπανδρέου, του Βαγγέλη Βενιζέλου, της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη που ενίσχυσε τα ποσοστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παύλος Γερουλάνος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ επισημοποίησε ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος πήρε το λόγο μετά τις ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του Χάρη Δούκα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Κυριακής (30/6).

Με τρίπτυχο το: «σχέδιο για την κοινωνία, κόμμα που ακούει την κοινωνία, ενότητα με προοπτική» ανέπτυξε το δικό του σκεπτικό για το ΠΑΣΟΚ του οποίου επιδιώκει να ηγηθεί.

«Θέλω να ανακοινώσω σήμερα, επίσης συντεταγμένα και ενώπιον του κεντρικού οργάνου του Κινήματος, ότι θα είναι τιμή μου να διεκδικήσω την ψήφο των μελών και των φίλων μας, για να λάβω την εντολή να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος» είπε ο κ. Γερουλάνος.

Τόνισε δε, ότι ζητά να ηγηθεί της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού, να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια. Και να την πείσουμε και να ηγηθεί της ευθύνης της ενότητας.

«Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας! Να μιλήσουμε ξανά στην καρδιά και την ψυχή της Ελληνίδας και του Έλληνα!» κατέληξε ο κ. Γερουλάνος

Νίκος Ανδρουλάκης: «Παρέλαβα κόμμα δεν θα παραδώσω συνιστώσα»

Την άποψη πως το ο ΠΑΣΟΚ μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο είχε εκφράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, εισηγούμενος εκλογές για την ηγεσία στις 6 Οκτωβρίου και στις 13 Οκτωβρίου επαναληπτικές εκλογές αν χρειαστεί.

«Θα ζητήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κόσμου της παράταξης», τόνισε ενώ άφησε αιχμές κατά όσων έχουν θέσει τις τελευταίες εβδομάδες θέμα ηγεσίας. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του για το ότι παρέλαβε κόμμα και δεν πρόκειται να παραδώσει συνιστώσα.

Ζήτησε από τους πολίτες «στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μας» και υπογράμμισε ότι «δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε την ανοδική πορεία με ήθος και εντιμότητα».

Επιπλέον ανέφερε ότι «έκανα λάθη κι έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη» ενώ σε κάποια ζητήματα ανέφερε ότι «στείλαμε θολό πολιτικό μήνυμα» κι ότι αυτό θα πρέπει να διορθωθεί.

«Αν κάτι με στενοχωρεί είναι μία εμμονή αυτές τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν να θέλουν κάποιοι να τις κάνουν πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών, “φύγε εσύ, έλα εσύ”» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν μπορεί να σύρεται σε διαλυτικό διχασμό το ΠΑΣΟΚ, έχω ευθύνη να κλείσω αυτή τη συζήτηση, την οποία δεν άνοιξα εγώ, το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε.

«Οι αντίπαλοί μας δεν υπάρχουν σε αυτή την αίθουσα», είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε τη σημασία της ενότητας παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις. «Μάθαμε μέσα από τα δύσκολα να βγαίνουμε πιο δυνατοί» είπε.

«Δεν ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ όσο θα θέλαμε, αλλά το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε 2ο κόμμα σε όλη την ελληνική περιφέρεια ενώ είχαμε μόνο 2 μονάδες διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ακόμα ο κ. Ανδρουλάκης.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «αυξήσαμε την επιρροή μας και καταφέραμε να αποτελεί μακρινό παρελθόν το υποτιμητικό δίλημμα “με ποιον θα πάτε;” και το ερώτημα πλέον να είναι «πότε και πώς θα κυβερνήσετε;».

Υπογράμμισε ότι «θα ήθελα να έχουμε πετύχει περισσότερα κι ότι αν μείνουμε ενωμένοι τα πολύ περισσότερα θα έρθουν».