Στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με κοινή δήλωση της βουλευτή Λακωνίας και υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Πολιτισμού, Νάγιας Γρηγοράκου και του Τομέα Πολιτισμού.

Ads

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Με αφορμή την απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας στάση του Πρωθυπουργού της Βρετανίας απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό, επανήλθε στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα είμαστε οι πρώτοι που θα εκφράσουμε την ικανοποίησή μας όταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν, βρίσκοντας τη θέση τους μέσα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Θα είναι η ευτυχής κατάληξη ενός πολύχρονου και δύσκολου αγώνα που ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη ως Υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος ξεπέρασε τα κομματικά όρια, έλαβε εθνικές και στην πορεία διεθνείς διαστάσεις.

Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα κάτω από το αττικό φως, στον τόπο που γεννήθηκαν, αποτελεί κομμάτι της ιστορικής ταυτότητας του ελληνικού πολιτισμού και πρέπει να μείνει μακριά από κάθε κομματική εργαλειοποίηση. Η Κυβέρνηση αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση οφείλουν να σταθούν με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτή την εθνική υπόθεση.

Ads

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ζητάμε την επιστροφή και σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για δανεισμό. Είναι παράλογο να δανειστεί η χώρα κάτι που της ανήκει. Αυτή τη θέση στηρίζουμε εδώ και χρόνια και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε».