Η στρατηγική διεύρυνσης της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον εκσυγχρονιστικό χώρο προκαλούσε, ανέκαθεν, την ενόχληση της Χαριλάου Τρικούπη. Οι υποψηφιότητες, της πρώην υπουργού Eύης Χριστοφιλοπούλου και του πρώην διπλωματικού συμβούλου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Σωτήρη Σέρμπου στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, πυροδότησε τα καυστικά σχόλια του περιβάλλοντος του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ads

Σκωπτικά μηνύματα, από τους συνεργάτες του επικεφαλής του κόμματος, εκπέμφθηκαν και για την ενσωμάτωση των Πύρρου Δήμα (πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ) και Σπύρου Καρανικόλα (πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ) στην ευρωλίστα της Ν.Δ.

Η ρεβάνς

Σε αυτό το φόντο, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναζητούσε μία ρεβάνς ώστε να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις και επιχείρησε να εντάξει στο ΠΑΣΟΚ τον Θόδωρο Ζαγοράκη. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ζύγισε σοβαρά την πρόταση Ανδρουλάκη – με τον οποίο ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο – ώστε να φορέσει τα πράσινα με τον «ήλιο».

Μία τέτοια μετεγγραφή ωστόσο, που ανακοινώθηκε χθες στην Κεντρική Επιτροπή, δεν προκαλεί το καθολικό χειροκρότημα της πασοκικής εξέδρας καθώς καταγράφονται – στα κοινωνικά δίκτυα των υποστηρικτών του κόμματος – σχόλια περί μίας υποψηφιότητας, χωρίς πολιτικό αποτύπωμα. Η δραστηριότητα του Θ. Ζαγοράκη στην Ευρωβουλή «δεν έχει ούτε γκολ, ούτε ασίστ, ούτε μαρκαρίσματα, ούτε μάχες» επισημαίνουν.

Ads

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, κορυφαίο στέλεχος του άλλοτε Κινήματος, έπειτα από σχετική ερώτηση, εξέφρασε σαφείς επιφυλάξεις λέγοντας ότι «οι επιλογές μας πρέπει να έχουν πλαίσιο πολιτικής συνάφειας με τον χώρο».

Η δημοσκοπική καθίζηση

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι η ένταξη του Θοδωρή Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο, καθρεφτίζει τον πανικό στη Χ. Τρικούπη λόγω της δημοσκοπικής καθίζησης και της απώλειας της δεύτερης θέσης στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου.

Στη δημοσκόπηση της Pulse το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση, 2,5 μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στη δημοσκόπηση της GPO το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται δύο μονάδων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και στα ποιοτικά στοιχεία ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι από τους τελευταίος πολιτικούς αρχηγούς σε δημοφιλία – καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία.

Οι διαρροές – κάποιων εκ των κορυφαίων – ότι οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου και η «Νέα Αριστερά» αποτελούν αναχώματα για τις εισροές από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, έχουν υπόσταση αλλά αντιμετωπίζονται ως «δικαιολογίες» από μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού. Συν τοις άλλοις, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ – που πλέον διατηρεί αποστάσεις από την ηγετική ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη – επεσήμανε στο TVXS ότι η ανακοίνωση του Θ. Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο ακυρώνει, αυτομάτως, την πολιτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί life style αντιπολίτευση και η μόνη αξιόπιστη δύναμη για να αντιπαρατεθεί με τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη είναι το ΠΑΣΟΚ».

Καλλιακμάνης: Από τη πόρτα του Μαξίμου, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Επικριτικά σχόλια, εντός του κόμματος, συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα του Πρόεδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργου Καλλιακμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Καλλιακμάνης είχε μεταβεί – πριν μερικές εβδομάδες – στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε επαφές με κορυφαία στελέχη της παράταξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχε δοθεί το στίγμα ότι είχε κλειδώσει η υποψηφιότητα Καλλιακμάνη με τη Ν.Δ. καθώς η συντηρητική παράταξη αναζητούσε πρόσωπα από τις ένοπλες δυνάμεις για να ανακόψει τις διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά. Η συμφωνία, ωστόσο, «σκάλωσε» με στελέχη της Ν.Δ. μεταδίδουν ότι ο κ. Καλλιακμάνη «έκανε πίσω» γνωρίζοντας τις ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας του «σε ένα τόσο ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο, όπως της Ν.Δ.»

Οι πιο παρατηρητικοί, κατάλαβαν ότι ο ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, έχει διαρρήξει τους δεσμούς με τη Ν.Δ. όταν άσκησε, έμμεση, κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την ασφάλεια με αφορμή τη γυναικοκτονία των Αγίων Αναργύρων. «Έβαλαν αξιωματικό υπηρεσίας ένα 22χρονο, άπειρο κορίτσι. Δεν μπορούσε να αναλύσει νομικά την υπόθεση και να λειτουργήσει σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Βάζουν απόφοιτους της σχολών σε αυτή τη θέση μετά από 5-6 μήνες γιατί δεν υπάρχουν αστυνομικοί στα τμήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.