Μπορεί στη Χαριλάου Τρικούπη να θεωρούν πως έχει ανοίξει ένα καινούργιο μεγάλο «κεφάλαιο» με επίκεντρο τα θετικά αποτελέσματα στην πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση, όμως τα «δύσκολα» για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως μόλις ξεκινάνε.

Ads

Η νέα ένταση που προκλήθηκε με τον Χάρη Καστανίδη με επίκεντρο την επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να καταλάβει την έδρα της Ά’ Θεσσαλονικής, αφήνοντας το ιστορικό στέλεχος του κόμματος εκτός Βουλής, αποτελεί μια μόνο δημόσια αποτύπωση των υπόγειων συγκρούσεων που ενυπάρχουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι που παρατηρούν πως η αιτιολόγηση της εν λόγω απόφασης εκ μέρους των συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη δεν παρέχει ουσιαστικές απαντήσεις αναφορικά με τα πολιτικά ερωτήματα που προκύπτουν.

Κι αυτό γιατί ο Χάρης Καστανίδης ήταν εκ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με το πλέον «καθαρό» αντιδεξιό στίγμα και ως εκ τούτου είναι φυσικό κι επόμενο αρκετοί να βλέπουν «πολιτικά μηνύματα» πίσω από την συγκεκρικριμένη κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ads

Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρώην υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TVXS λίγες μέρες πριν τις κάλπες είχε αφήσει σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη αναφερόμενος στην ανάλογη επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαϊου.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και οι κίνδυνοι από την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ μέσα από τα νέα δεδομένα θα αναδειχθούν περαιτέρω οι αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα εκδηλωθούν φυγόκεντρες τάσεις, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να «απελευθερωθεί» ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα ψηφοφόρων από την «δεξαμενή» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποκλείουν εκ προοιμίου οποιαδήποτε συζήτηση με την Κουμουνδούρου για συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τουλάχιστον σε κεντρικούς δήμους και περιφέρειες.

Από την άλλη πάντως, έμπειρα στελέχη προειδοποιούν πως τυχόν εμμονική άρνηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να δεχτεί οποιασδήποτε μορφής προσέγγιση με προοδευτικές δυνάμεις, πιθανότατα θα οδηγήσει σε απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές κάλπες, την οποία και θα «χρεωθεί» πολιτικά.

«Δεν υπάρχει και Τσίπρας πλέον για να του καταλογίσουμε και τις ευθύνες» αναφέρουν μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν πως σε επίπεδο αυτοδιοικητικών κινήσεων υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό «ανοιχτοί δίαυλοι», τους οποίους δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε ευρύτερο επίπεδο, επισημαίνουν και τους ευρύτερους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον διαγκωνισμό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώτος -σύμφωνα με τα ίδια στελέχη- έχει να κάνει την ενδεχόμενη απώλεια προσανατολισμού αναφορικά με τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις πολιτικές της.

Ο δεύτερος αφορά τον «πήχυ» που έχει θέσει ατύπως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και έχει να κάνει με το «προσπέρασμα» στον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη των επικείμενων ευρωεκλογών σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Επ’ αυτού του ζητήματος τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση να καταφέρει να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα πόδια του με μια νέα ηγεσία».

Προειδοποιούν μάλιστα πως εφόσον «για διάφορους λόγους δεν καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση μέχρι τις ευρωεκλογές, τότε θα δώσουμε εικόνα στασιμότητας. Και σε μια τέτοια περίπτωση ίσως εισέλθουμε εμείς σε κρίση».