Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την 3η Σεπτέμβρη του Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ξανά ότι «είναι εδώ», επιχειρεί να θυμηθεί τις σοσιαλιστικές του ρίζες και τις ιστορικές κοινωνικές του αναφορές και προσβλέπει, μέσω του αμφιλεγόμενου εγχειρήματος του Κινήματος Αλλαγής,  στην πολιτική του «ανάσταση» και στον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του προοδευτικού χώρου.

Ads

Στον στόχο αυτής της «ανάστασης» είναι προσανατολισμένη και η αποψινή εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την 3η Σεπτέμβρη – μια εκδήλωση που η θεματική της επιχειρεί να παραπέμψει καθαρά στις ιδρυτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ και στο πολιτικό όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου: «Ο πατριωτισμός σήμερα, οι δημοκρατικοί θεσμοί και η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή», αποτελούν την ατζέντα των τριών συζητήσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στις 6.30 το απόγευμα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με κεντρική ομιλήτρια την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά.

Και το ιστορικό προσκλητήριο ωστόσο, και η προσπάθεια επανασύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με τος ιδρυτικές του βάσεις και τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους γίνονται εν μέσω θολού ιδεολογικού τοπίου, βίαιων πολιτικών μετατοπίσεων του κόμματος και εσωτερικού διχασμού για το ποια κατεύθυνση πρέπει να έχει το εγχείρημα της μεταμνημονιακής ανασύνταξης.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούργιου. Γνωρίζει καλά ότι αν δεν υπερβεί τον εαυτό του δεν μπορεί η χώρα και η παράταξη να εισέλθουν στη νέα εποχή», ήταν το μήνυμα που έστειλε η Φώφη Γεννηματά εν όψει της αποψινής εκδήλωσης. Όμως, το πλαίσιο αυτής της υπέρβασης αναλύεται με διαμετρικά διιστάμενες θέσεις εντός του κόμματος. Και η «γέννηση του καινούριου» όπως έδειξε το πρόωρο ναυάγιο της συμμαχίας με το Ποτάμι και η αποχώρηση του από το Κίνημα Αλλαγής, πάσχει από ισχυρά πολιτικά θεμέλια.

Ads

Για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη οι αποφάσεις – και εν όψει εκλογών – έχουν ληφθεί: Κατά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο δρόμος της ανασύνταξης περνά μέσα από το διπλό μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, στην γραμμή της σύγκρουσης τόσο με τον «δεξιό ακραίο φιλελευθερισμό» όσο και με « τον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», όπως λέει παλιό στέλεχος του κόμματος που βρίσκεται κοντά στην Φώφη Γεννηματά.

Μετά τον ανασχηματισμό μάλιστα στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι οι δυνατότητες να γίνει το ΚΙΝΑΛ ο «κεντρικός προοδευτικός πόλος» ενισχύονται, καθώς διαβάζουν το νέο υπουργικό σχήμα ως προϊόν πρόσθετων παραχωρήσεων του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πάνο Καμμένο και ως ενδυνάμωση του «δεξιού άξονα της κυβέρνησης».

Πρόκειται για μια γραμμή που θα είχε – εκλογική τουλάχιστον – λογική αν δεν προσέκρουε στην απροκάλυπτη..,. λοξοδρόμηση ικανής μερίδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ και στην στράτευσή τους στο μονοδιάστατο «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.». Πρωταγωνιστικό και δεδηλωμένο ρόλο σ’ αυτή την στράτευση έχουν πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος που δεν κρύβουν και την επιδίωξή τους για κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ριζικά αντίθετος με οποιαδήποτε τέτοια συνεργασία εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και τα στελέχη που επηρεάζει, ενώ την ίδια ώρα στην έτερη όχθη, εκείνη της προγραμματικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται κεντρικά πρόσωπα τόσο των τελευταίων όσο και παλαιότερων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι σταθερά ένα εξ αυτών των προσώπων, ενώ σε πιο χαμηλούς τόνους μεν, επίσης σταθερά δε, υπέρ της σύγκλισης αριστεράς και κεντροαριστεράς τοποθετούνται και βουλευτές όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

«Σήμερα το μεν ΠΑΣΟΚ βρίσκεται περί το 10%, ο δε ΣΥΡΙΖΑ περίπου στο 20%, με τάση η διαφορά αυτή μεταξύ τους να ελαττώνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Δημητρης Κρεμαστινός επισημαίνοντας: «Δημοσκοπικά και αθροιστικά αυτοί οι χώροι βρίσκονται στο 30%, όσο περίπου και η Ν.Δ. Κατά συνέπεια οι ηγεσίες των δύο χώρων με πρωτοβουλία του μεγαλύτερου κόμματος θα έπρεπε να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνομιλίες αντί να επιδιώκουν συνεργασίες με αλλότριους χώρους, ιδεολογικά μακριά από αυτούς».

Ο ίδιος, δε, πρόσθεσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης χρειάζεται περισυλλογή και προβληματισμός με στόχο να συγκροτηθεί μια ενιαία προοδευτική παράταξη που θα αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισότητες και τις προκλήσεις.

Απέναντι σ’ αυτήν την επιχειρηματολογία η Φώφη Γεννηματα εμφανίζεται, προσώρας τουλάχιστον, κάθετα αρνητική, δείχνοντας μάλιστα το τελευταίο διάστημα όλο και πιο επιρρεπής στις «σειρήνες» του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Και χθες δεν παρέλειψε να διακηρύξει και την «ισχυρή της πεποίθηση» ότι τους δρόμους που ακολουθεί η ίδια  «θα επέλεγε ο ιστορικός ιδρυτής και ηγέτης του ΠΑΣΟΚ στην είσοδο μιας νέας εποχής».
Μένει να φανεί εάν αυτή η πεποίθησή της θα δικαιωθεί και σε κοινωνικούς και εκλογικούς όρους – είτε στις εθνικές, είτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές…