Επί της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Ραγκούση τοποθετήθηκαν επισήμως σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προειδοποιώντας για τις επικείμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο απόδοσης ιθαγένειας. Από το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, δεν προκύπτει ανάγκη ριζικής αλλαγής, εκτίμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ η ΔΗΜΑΡ ζήτησε οι όποιες αλλαγές να είναι συμβατές με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε επίσης ότι στη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών αποφασίστηκε η λειτουργία μίας άτυπης ομάδας με τη συμμετοχή και των τριών κομμάτων, για την προετοιμασία των σχετικών πρωτοβουλιών.

Ads

Κατά τη σημερινή παρουσίαση των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των φαινομένων εκφασισμού, της κοινωνικής βίας και του ρατσισμού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τη θέσπιση και λειτουργίας μιας άτυπης ομάδας για το θέμα της ιθαγένειας. Όπως ανέφερε, η λειτουργία της άτυπης αυτής ομάδας, αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε αυτή θα συμμετέχουν στελέχη και από τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) με συντονιστή το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε οι όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να έχουν προετοιμαστεί διακομματικά και να συνιστούν μία κοινά αποδεκτή βάση.
 
Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της ιθαγένειας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τίθενται «πολύ σοβαρά ζητήματα μεθοδολογίας, δικανικής ακρίβειας, συγκρότησης των συλλογισμών και ορίων του ελέγχου, του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων». «Οι αποφάσεις αυτές είναι οριστικές και αμετάκλητες δικονομικά», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, όμως, ότι «τα θέματα αυτά επανέρχονται στο δικαστικό διάλογο και στο δικαστικό έλεγχο και πολλές φορές έχει αλλάξει η νομολογία, έχει κάνει εντυπωσιακές στροφές».
 
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, από το σκεπτικό της απόφασης δεν προκύπτει ανάγκη ριζικής αλλαγής, δηλαδή εγκατάλειψης της φιλοσοφίας της ισχύουσας νομοθεσίας., ενώ επίσης δεν κινδυνεύουν νομικά οι πράξεις με τις οποίες έχουν χορηγηθεί ιθαγένειες,  ούτε και το κύρος των δημοτικών εκλογών.
 
Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά, σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως οι όποιες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας πρέπει να είναι συμβατές με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε, και καθιστά σαφές ότι θα τη βρουν αντίθετη «απαγορευτικές διατάξεις, οι οποίες περιστέλλουν ή και εξαφανίζουν» το δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.
 
Αναφέρει επίσης ότι «αντίθετους θα μας βρουν και διατάξεις που υποβαθμίζουν τα αντικειμενικά τυπικά κριτήρια – χρόνια παραμονής, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης – υπέρ αδιευκρίνιστων, όσο και επικίνδυνων ‘υποκειμενικών’ αξιολογήσεων».
 
Καταλήγοντας, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι πρέπει να αναγνωρίζεται και να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας.