Αύξηση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα κατά 7% τη διετία 2008 – 2009, δείχνει έρευνα της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) που επεξεργάστηκε τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία (ευρωπαϊκά και ελληνικά) για την εξέλιξη του εργατικού δυναμικού στη χώρα. Αυτό σημαίνει πως περίπου 38.000 άτομα αποφάσισαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, ενώ πριν από λίγα χρόνια όλο και περισσότεροι εγκατέλειπαν τον συγκεκριμένο τομέα.

Ads

Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», σημαντικότερη αύξηση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα καταγράφεται στη ηλικιακή κατηγορία 45 – 64 ετών, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, στη Δυτική Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, οι όψιμοι αγρότες είναι άνθρωποι που είτε δεν βλέπουν μέλλον στην έως σήμερα επαγγελματική τους δραστηριότητα, είτε συνταξιοδοτήθηκαν και αναζητούν συμπληρωματικό εισόδημα.

Αύξηση της αγροτικής απασχόλησης καταγράφεται και στις μικρότερες ηλικίες από 15 – 44 ετών στις Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου (+55,1%), στην Κρήτη (+31%) και στα Ιόνια Νησιά (+20%), σε περιοχές δηλαδή βασικά τουριστικές. Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο Ι. Τσιφόρος, γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος εκπόνησε την έρευνα με την Χ. Σταυροπούλου, το γεγονός αυτό εξηγείται ως απόρροια της μείωσης της τουριστικής και κυρίως κατασκευαστικής δραστηριότητας σε αυτές τις περιοχές. «Οι νέοι λοιπόν βρίσκουν μια διέξοδο στην αγροτική παραγωγή», σημειώνει.