Πρόσφατα η πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, κατά την κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014, ερωτηθείσα από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλια για τους δανεισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, απάντησε ότι αφορούσαν κυρίως την αντιμετώπιση της γρίπης αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Κέντρο και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το πώς προέκυψαν, λόγω του ότι είχαν προηγηθεί της θητείας της.
«Δεν ξέρω ποιο ήταν το σκεπτικό με το οποίο δόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ το έργο της λήψης του δανείου. Αν θυμάστε, τότε ήταν πολύ μεγάλη πίεση για τη νέα γρίπη, για την πανδημία», εξήγησε.Στο ίδιο δάνειο, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, στάθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο».
Ενα δάνειο που ελήφθη για να αγοραστεί αριθμός εμβολίων για τη γρίπη ικανός να καλύψει όλη την Αφρική, που στη συνέχεια στη συντριπτική τους πλειονότητα καταστράφηκαν αφού δεν χρησιμοποιήθηκαν. Τελικά για την αγορά τους χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 50 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ κατέληξαν να χρηματοδοτήσουν διάφορες χορηγίες, συνέδρια, συμπόσια, εκδηλώσεις, «με λίγα λόγια γλεντήθηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.
Αντιγριπικά
Η προμήθεια 16 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου για να αντιμετωπιστεί η «πανδημία» του 2009 ήταν ο λόγος που το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε το δάνειο των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Δύο υπουργικές αποφάσεις του τότε υπουργού Υγείας έδιναν το πράσινο φως για την προμήθεια των εμβολίων από τη χώρα μας: μία πρώτη στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009, με την οποία παρήγγειλε 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, και μία δεύτερη που εκδόθηκε λίγες μέρες αργότερα, την 1η Οκτωβρίου, με την οποία παρήγγειλε άλλες 8 εκατομμύρια δόσεις. Το κόστος για τα 16 εκατομμύρια δόσεις ήταν 120 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέμεινε στη θέση του για λίγες ημέρες ακόμα μετά τη δεύτερη υπουργική απόφαση αφού στις 6 Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, οπότε και τον διαδέχθηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η υπουργός ήταν η πρώτη που άρχισε να αφήνει αιχμές για τον τρόπο προμήθειας και διάθεσης των εμβολίων, κάνοντας λόγο για «υπερβολική παραγγελία πανδημικών εμβολίων της προηγούμενης κυβέρνησης» και προχωρώντας σε ακύρωση 12,3 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, που αντιστοιχούσε σε εξοικονόμηση περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ. Βέβαια προηγήθηκε μια ατελείωτη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες που είχαν παραγάγει το εμβόλιο και τελικά δεν αποφεύχθηκε η δικαστική διαδικασία. Ετσι, από τις αρχικά 16 εκατομμύρια δόσεις η χώρα μας κράτησε στα ψυγεία 3,636 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι 300.000!
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και για την υπόθεση με τα αντι-ιικά φάρμακα για τα οποία και εδώ οι ιθύνοντες είχαν φροντίσει επικοινωνιακά να καταστήσουν σωτήρια την κατοχή ενός κουτιού, στο οποίο αναφέρονταν μάλιστα με την εμπορική του ονομασία αντί εκείνης της ουσίας, δηλαδή του γνωστού Τamiflu.
Και σε αυτή την περίπτωση, πάλι με το σκεπτικό ότι «το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι πόσο θα στοιχίσει», όπως δήλωνε ο Δ. Αβραμόπουλος, η χώρα μας προχώρησε επί υπουργίας του σε παραγγελίες του φαρμάκου ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Πάλι λόγω της χαμηλής ζήτησης μεγάλες ποσότητες άρχισαν να λήγουν. Η παρασκευάστρια εταιρεία, μετά από συνεχή αιτήματα της Μ. Ξενογιαννακοπούλου, έδωσε σε κάποιες παρτίδες παράταση χρόνου, αλλά και πάλι τα φάρμακα έμειναν… στοκ.
Στην υπόθεση του υψηλού δανεισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα εμβόλια είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, τον Ιούνιο του 2013, η Φωτεινή Σκοπούλη από τη θέση της υφυπουργού Υγείας. Σε συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.» χαρακτήριζε το ΚΕΕΛΠΝΟ «μαύρη τρύπα» στην οποία όσα χρήματα κι αν ρίξεις, χάνονται (η κ. Σκοπούλη θα κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή).
Τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε βγει δημοσίως και είχε δηλώσει ότι δεν έχει αντιδραστήρια για το AIDS. H υφυπουργός Υγείας, απαντώντας μέσω της εφημερίδας μας, δήλωνε: «Στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν βρει δουλειά οι συγγενείς είτε υπαλλήλων του υπουργείου ή του ΚΕΕΛΠΝΟ ή πολιτικών. Τώρα, βγήκε και είπε δεν έχω αντιδραστήρια για το AIDS, το κόστος των οποίων είναι 100.000 ευρώ. Ενα ΚΕΕΛΠΝΟ που διαχειρίζεται 200 εκατομμύρια ευρώ δάνειο δεν έχει να δώσει για αντιδραστήρια; Εν τω μεταξύ, έχει έναν διαγωνισμό για αντιδραστήρια -τους οποίους διεξάγει μόνο του- ύψους 2 εκατομμυρίων εδώ κι έναν χρόνο και δεν τον έχει προχωρήσει. Κι εγώ κι εσείς επαναπαυόμαστε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ασχολείται με το AIDS».
Λίγους μήνες αργότερα, στις 19 Μαΐου του 2014, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Σέβης απέστειλε σχετική παραγγελία προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έφερε μάλιστα τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, με την οποία ζητούσε να λάβει «άμεσα – εντός 48 ωρών» σειρά εγγράφων σχετικών με την υπόθεση προκειμένου να προχωρήσει στην περαιτέρω διερεύνησή της.
Ο αντεισαγγελέας ζητούσε μεταξύ άλλων αντίγραφα των δύο αποφάσεων Αβραμόπουλου σχετικά με την έγκριση σκοπιμότητας της προμήθειας των δόσεων εμβολίων, το αντίγραφο της απόφασης ή άλλου εγγράφου με το οποίο εξουσιοδοτήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ να προβεί στη διαπραγμάτευση και υπογραφή των συμβάσεων για την προμήθεια των δόσεων των εμβολίων και των αντι-ιικών φαρμάκων.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >