Η Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, έχει υπογράψει πλήθος αμφιλεγόμενων αποφάσεων ανάθεσης έργων για την προμήθεια υγειονομικού υλικού στις φυλακές αλλά και για την προστασία τους, συνολικού κόστους 1.747.935,6 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Ads

Ασφαλώς, τόσο τα κριτήρια επιλογής των εταιρειών, όσο και οι σημαντικές ανατιμήσεις που έχουν προκύψει στις τιμές αγοράς των προϊόντων, γεννούν διάφορα ερωτήματα, και έρχονται σε αντίθεση με την «απόλυτη διαφάνεια στις αναθέσεις», την οποία υποστηρίζει η Σοφία Νικολάου για τις αποφάσεις που έχει υπογράψει.

Απεντομώσεις από εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και μάσκες από εταιρείες με… αμορτισέρ

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, όπως αναφέρει το Documento, η αρχή των επίμαχων αναθέσεων έγινε στις 19 και στις 30 Μαρτίου 2020 όταν η Σ. Νικολάου υπέγραψε δύο αναθέσεις για την απολύμανση των φυλακών της χώρας και των υπηρεσιακών τους οχημάτων σε συνδυασμό με την εκτέλεση του έργου της απεντόμωσης και μυοκτονίας των καταστημάτων κράτησης της χώρας.

Ads

Οι αναθέσεις, είχαν ύψος άνω των 300.000 ευρώ. Μάλιστα, τρεις εβδομάδες μετά, ανατέθηκε και πάλι στη συγκεκριμένη εταιρεία, η απολύμανση των καταστημάτων κράτησης και των υπηρεσιακών τους οχημάτων αντί 179.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσό που έλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία ανήλθε σε 506.740 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αποκάλυπτε το insidestory.gr, κύρια δραστηριότητα της εταιρείας, ήταν «οι υπηρεσίες διοργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων».

Αυτό άλλαξε στις 11 Μαρτίου, οκτώ μόλις ημέρες δηλαδή προτού ανατεθεί στην εταιρεία το έργο της απολύμανσης των φυλακών.

Όμως, δεν ήταν η συγκεκριμένη εταιρεία, που εν τέλει υλοποίησε την απεντόμωση και μυοκτονία στις φυλακές της χώρας, αλλά αντίθετα, «τη δουλειά της απεντόμωσης και της μυοκτονίας σε όλες τις φυλακές της χώρας την υλοποίησαν οκτώ εταιρείες, άλλες από την ανάδοχο», όπως το σχετικό ρεπορτάζ του insidestory.gr . Βέβαια, κάτι τέτοιο απαγορεύεται, με βάση τους όρους των τριών συμβάσεων που υπέγραψε η εταιρεία.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, αποκαλύφθηκε μια ακόμη αμφιλεγόμενη σύμβαση που υπέγραψε η γενική γραμματέας Σοφία Νικολάου.

Επρόκειτο για την ανάθεση της προμήθειας ειδών ατομικής υγιεινής, ειδών καθαρισμού και απολύμανσης για την κάλυψη των αναγκών στις φυλακές της χώρας. Το ύψος της ανάθεσης ανήλθε στα 232.648 ευρώ. Βέβαια, σημειωτέον πως, η συγκεκριμένη εταιρεία, συστάθηκε μόλις 4 μέρες πριν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, με εταιρικό κεφάλαιο στα 3.000 ευρώ.  

Μια εβδομάδα μετά, η γγ Αντεγκληματικής πολιτικής, υπέγραψε απόφαση ανάθεσης με τον Μαρίνο Διαμαντόπουλο (ατομική εταιρεία Μαρίνος Διαμαντόπουλος), για την προμήθεια 270.000 χειρουργικών μασκών μιας χρήσης στις φυλακές της Ελλάδας, ύψους 228.960 ευρώ.

Όπως αναφέρει το Documento, «δεν κατορθώσαμε να εντοπίσουμε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της ατομικής επιχείρησης που έλαβε ένα τόσο σημαντικό ποσό».

Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη ανάθεση, παρουσιάζεται ως  «φυσιολογική» σε σύγκριση με την επόμενη που ακολούθησε, περίπου τέσσερις εβδομάδες αργότερα.

Στις 30 Απριλίου λοιπόν, η Σοφία Νικολάου, υπέγραψε ανάθεση για την προμήθεια 60.000 τεμαχίων προστατευτικών μασκών, για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης, με την εταιρεία Τιμ. Μπούκης & Υιοί ΟΕ (Amorteam). Η ανάθεση, ήταν ύψους 47.700 ευρώ, χαμηλότερη από τις προαναφερθείσες. Όμως, υπήρχε ένα ενδιαφέρον στοιχείο στης συγκεκριμένη ανάθεση: Η συγκεκριμένη εταιρεία, εμπορεύεται αναρτήσεις για αυτοκίνητα.

Ένα παντοπωλείο που φτιάχνει μάσκες και μερικές… ανατιμήσεις

Λίγους μήνες αργότερα, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής πολιτικής, υπογράφει δύο συμβάσεις συνολικής αξίας 291.659 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%, με την εταιρεία «Αφοί Μαρή και Σια ΕΕ».

Η πρώτη εξ’αυτών αφορούσε την ανάθεση της προμήθειας 20.000 κουτιών των 50 τεμαχίων προστατευτικών μασκών μίας χρήσης (3ply) για την κάλυψη των αναγκών όλων των φυλακών, ενώ η δεύτερη, την προμήθεια  35.000 τεμαχίων αντισηπτικού χεριών (αντισηπτικό gel για τα χέρια σε συ-σκευασία των 1.000 ml με αιθυλική αλκοόλη πάνω από 70%).

Τα αξιοσημείωτα στοιχεία, στις συγκεκριμένες αναθέσεις, είναι δύο:

1.  Η εταιρεία Αφοί Μάρη και Σία ΕΕ ιδρύθηκε στις 17 Μαρτίου 2020, μόλις λίγους μήνες προτού αναλάβει αυτά τα σημαντικά έργα προμήθειας. 

2. O σκοπός της εταιρείας είναι σχεδόν αποκλειστικά το εμπόριο τροφίμων και ποτών, ενώ αναφέρεται ότι η εταιρεία δύναται να πραγματοποιήσει και λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού. Επί της ουσίας, η συγκεκριμένη εταιρεία είναι παντοπωλείο.

Έπειτα λοιπόν από την ανάθεση έργου ύψους 300.000 ευρώ σε παντοπωλείο, η Σοφία Νικολάου, υπέγραψε άλλη μια απόφαση, βάσει της οποίας ανατέθηκε η προμήθεια 7.940 κουτιών των 100 τεμαχίων γαντιών νιτριλίου μίας χρήσης για την κάλυψη των αναγκών των φυλακών στην εταιρεία New Optical Solutions ΕΕ προς 147.287 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%.

Το κόστος του καθενός από τα 7.940 κουτιά ανήλθε στα 17,5 ευρώ.

Το επίμαχο στοιχείο της συγκεκριμένης ανάθεσης, έγκειται στο γεγονός πως, μόλις δύο εβδομάδες πριν, η Ελληνική Αστυνομία, είχε παραλάβει γάντια ίδιου τύπου, με τιμολόγηση που έφτανε στα 8,85 ευρώ. Δηλαδή, δύο φορές πιο φθηνά, σε σχέση με την τιμολόγηση που προέβλεπε η συγκεκριμένη σύμβαση που υπέγραψε η γγ Αντεγκληματικής πολιτικής.

Παράλληλα, η Σοφία Νικολάου, λίγες ημέρες πριν από τη συγκεκριμένη ανάθεση, είχε υπογράψει απόφαση βάσει της οποίας ανατέθηκε η προμήθεια 9.240 τεμαχίων rapid tests για την ανίχνευση αντιγόνου του SARS-CoV-2 για την κάλυψη των αναγκών όλων των φυλακών στην εταιρεία Γεώργιος Νικ. Πατάς αντί 146.916 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%. Καθένα από τα rapid tests που θα προμηθεύσει η συγκεκριμένη εταιρεία κοστολογήθηκε στα 15 ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ του insidestory.gr, η παρασκευάστρια εταιρεία του rapid test είναι η Goldsite Diagnostics Inc. , με έδρα την Κίνα. Τα επίμαχα σημεία της ανάθεσης είναι σε αυτήν την περίπτωση τρια.

Το πρώτο, αφορά το γεγονός πως, εάν ληφθεί υπόψιν το κόστος παραγωγής των τεστ, προκύπτει ανατίμηση της τάξης του 454% από την εταιρεία του Γεώργιου Πατά, με βάση την υπογεγραμμένη σύμβαση.

Βέβαια, η Σοφία Νικολάου ανέφερε σχετικά πως «η επιλογή της εταιρείας έγινε  επειδή πληρούσε όλα τα κριτήρια που θέτουμε και φυσικά επειδή κατέθεσε τη χαμηλότερη τιμή» .

Το δεύτερο στοιχείο, έγκειται στο γεγονός πως η συγκεκριμένη εταιρεία, πέρα από την ανατίμηση που αναφέρθηκε,  φαίνεται να εμπορεύεται κυρίως προϊόντα αισθητικής και κοσμητικής, ενώ τα ιατρικά αναλώσιμα φαίνεται ότι δεν αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της.

Το τρίτο και τελευταίο, αφορά το ίδιο το προϊόν (το rapid test). Πιο αναλυτικά, το συγκεκριμένο rapid test δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση, όπως προκύπτει και από την τελευταία σχετική λίστα που εκδόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020.

Τέλος, στις 20 Νοεμβρίου,  η Σ. Νικολάου υπέγραψε ακόμη μία ανάθεση, στην οποία παρατηρούνται στοιχεία μεγάλων ανατιμήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάθεση αφορούσε την προμήθεια 12.300 κουτιών των 100 τεμαχίων γαντιών latex, με πούδρα μιας χρήσης στην εταιρεία ArthroMed Plus EE, ύψους 146.025 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%.

Το κάθε κουτί κοστολογήθηκε 11,2 ευρώ, ήτοι το κάθε γάντι 0,11 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, τιμή ιδιαιτέρως υψηλή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μπορεί να βρει διαδικτυακά κουτιά με 100 τεμάχια ίδια γάντια σε τιμές που ξεκινάνε από 6,30 ευρώ, όπως αναφέρει το Documento.

Μάλιστα, σύμφωνα με το insidestory,gr, «σε αναζήτησή μας στη Διαύγεια και στο ΚΗΜΔΗΣ διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε προμηθεύσει στο παρελθόν (ανάθεση 29 Μαΐου) και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με 7.400 γάντια λάτεξ με πούδρα, έναντι €0,03 το ένα.

Σε άλλη σύμβαση που υπέγραψε στις 24 Σεπτεμβρίου με το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο για 137.500 χειρουργικά γάντια λάτεξ, η τιμή ήταν στα €0,075 το τεμάχιο… Ο ΕΟΔΥ στις 21 Σεπτεμβρίου προμηθεύτηκε 2.640.000 εξεταστικά γάντια λάτεξ με πούδρα για κάλυψη αναγκών των ΚΟΜΥ έναντι €0,0498 το ένα».