Νέους φόρους 3,2 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2011 το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011 – 2015 που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο της κυβέρνησης κατατέθηκε στην Βουλή και θα παρουσιασθεί την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ads

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011 – 2015 προβλέπει για το 2011 νέους φόρους 3,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, που έχει την μορφή εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού, η συνολική δημοσιονομική προσπάθεια για το διάστημα 2011 – 2015 ανέρχεται σε 28,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,5 δισ. ευρώ αφορούν στην πραγματοποίηση παρεμβάσεων στο 2011 και 21,8 δισ. ευρώ αφορούν στην πραγματοποίηση παρεμβάσεων στην περίοδο 2012-2015 με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κατά 14,2 δισ. ευρώ.

Από αυτά, παρεμβάσεις ύψους περίπου 1,37 δισ. παραμένουν απροσδιόριστες και αφορούν το 2015. Η συγκεκριμένη δημοσιονομική προσπάθεια συνίσταται σχεδόν κατά 1/2 σε μείωση των δαπανών και 1/2 σε αύξηση των εσόδων. Η εκτίμηση του προγράμματος είναι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,5%, ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 14,5% (766,8 χιλιάδες άνεργοι) και ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2,9%.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει ωστόσο να περιμένουν έως την ερχόμενη Τετάρτη τη κατάθεση των εκτελεστικών νόμων, προκειμένου να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στη κλιμάκωση της έκτακτης εισφοράς, του νέου αφορολογήτου στον ΦΜΑΠ, αλλά και των εξειδικεύσεων για τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν στη καταβολή όλων των κοινωνικών επιδομάτων. Πάντως, όπως γνωστοποιήθηκε, μεταξύ των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου περιλαμβάνονται:

Ads
  • Μείωση προσλήψεων στο δημόσιο, σαραντάωρη απασχόληση,
  • Περικοπές επιδομάτων ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΟΑΕΔ με στόχο την απόδοση 345 εκατ. στο 2011
  • Ειδική εισφορά 8% σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1.700 ευρώ και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1700 ευρώ
  • Έλεγχος στις λίστες των αναπηρικών συντάξεων
  • Εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας
  • Εισφορά αλληλεγγύης ελεύθερων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας
  • Αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας
  • Μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση τεκμηρίων (100 εκατ.)
  • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών (400 εκατ.)
  • Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 (300 εκατ.)
  • Αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας (500 εκατ.), πιθανότατα μείωση του αφορολόγητου
  • Έσοδα από ρύθμιση για αυθαίρετα (300 εκατ.)
  • Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού και μείωση του περιθωρίου καταβολής του ΕΦΚ για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 μέρες (150 εκατ.)
  • Δήλωση σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικά σε συνέχεια δράσεων ΣΔΟΕ και ρύθμισης για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών (150 εκατ.)
  • Έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (250 εκατ.)
  • Αύξηση των τελών κυκλοφορίας (100 εκατ.)
  • Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες (100 εκατ.)
  • Φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών (100 εκατ.)

Μία αποκρατικοποίηση κάθε πέντε ημέρες

Από την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και οργανισμών και την πώληση ακινήτων το Δημόσιο προσδοκά 50 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10 περίπου επιδιώκεται να εισπραχθούν εντός του 2011, οπότε από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου η κυβέρνηση φιλοδοξεί να σημειώνεται μία ιδιωτικοποίηση δημόσιου οργανισμού ή περιουσιακού στοιχεία του Δημοσίου κάθε 5 ημέρες.

Τα έσοδα αναμένονται μέσα από την πώληση του 55% της ΔΕΗ και του 10% του ΟΤΕ, την διάθεση ποσοστού 34% στον ΟΠΑΠ, τον διαγωνισμό για το Ελληνικό, την πώληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την πώληση του 40% της Εταιρείας Υδρεύσεως Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, την νέα σύμβαση για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την πώληση του 23,3% του ΟΛΘ, την πλήρη πώληση των Κρατικών Λαχείων, την πώληση του 23,1% του ΟΛΠ, την διάθεση του 99,8% της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και του 31% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Αερίου, την πλήρη πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, την πώληση της ΛΑΡΚΟ (55,2%), την διάθεση του 0,6% της Alpha Bank και του 1,2% της Εθνικής Τραπέζης, την πώληση του 49% της Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας και του 72,6% της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, αλλά και από την την πώληση αδειών κινητής τηλεφωνίας, αεροσκαφών Airbus και δημοσίων ακίνητων.

Νέο κάλεσμα Παπανδρέου για συναίνεση

«Από την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου έως την ψήφισή του θα υπάρξει πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στις δυνάμεις που έχουν την βούληση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διαλόγου», δήλωσε χθες ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων. Ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα».

Στο μεταξύ, σε δύο ερωτήσεις των αρχηγών του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καλείται να απαντήσει το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην Ωρα του Πρωθυπουργού. Οι κ.κ. Αλ. Τσίπρας και Γ. Καρατζαφέρης ζητούν από τον Γ. Παπανδρέου λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο του Προγράμματος και για τη διαδικασία με την οποία θα έρθει αυτό στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτές τις μέρες, έσπευσε να δηλώσει και γραπτώς τη συμφωνία του για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στέλνοντας επιστολή «συμπαράστασης», όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, στην οποία τονίζει ότι η απουσία του αυτή δεν θα ήθελε να του αποκλείσει τη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη της απόφασης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Διαβάστε σχετικά: