«Θα εργαστούμε για την απεμπλοκή του ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ», διαμηνύουν τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ, τα οποία συνεδριάζουν (Παρασκευή και Σάββατο) στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της τάσης. Παρ’ όλες τις αντιρρήσεις τους για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στο ΣΥΝ το Μάρτιο, οι Ανανεωτικοί αναμένεται να δηλώσουν «παρών» στη διαδικασία, οριοθετώντας, ωστόσο, «κόκκινες γραμμές» στις σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Όπως επιμένουν να τονίζουν στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, στο συνέδριο «θα είναι όλα ανοιχτά». «Χαράξαμε με σαφήνεια τις δικές μας «κόκκινες γραμμές», που θα έπρεπε βέβαια να είναι και οι «κόκκινες γραμμές» του κόμματος», αναφέρεται στο εισηγητικό κείμενο -παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ από τον κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη– μέσα από το οποίο η τάση επανεβεβαιώνει τη θέση της ότι είναι «κατηγορηματικά αντίθετη στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα». Υπό το πρίσμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ως σχήμα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του», τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας τονίζουν: «Δεν θα πάρουμε κάρτες μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα δεχθούμε να εγγραφούμε σε ενιαίο μητρώο μελών στις τοπικές οργανώσεις».

Με την ευκαιρία της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το Μάρτιο, αλλά επισπεύθηκε λόγω της απόφασης για συνέδριο, η Ανανεωτική Πτέρυγα στηλιτεύει τόσο το κείμενο των 23 μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Φώτη Κουβέλη, όσο και την επίθεση κατά του κ. Σπύρου Λυκούδη: «Αποτέλεσε μία προκλητική ενέργεια, όχι μόνο κατά της Α.Π. αλλά και κατά του ΣΥΝ. Ήταν ένα ακόμη επεισόδιο στην άνευ όρων αντιπαράθεση την οποία επιδιώκουν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορά γίνεται και στην «επανεμφάνιση του Αλέκου Αλαβάνου» μέσω της πρωτοβουλίας των «40», με τη διαπίστωση ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη λειτουργεί ως «νέος ισχυρός πόλος που έρχεται να αμφισβητήσει το πολιτικό βάρος του ΣΥΝ και παρωθεί πολιτικά το σχήμα σε περαιτέρω αντισυστημικές επιλογές και σε άμιλλα αριστερισμού». Μάλιστα, η Ανανεωτική Πτέρυγα εκτιμά ότι η πρόσφατη κίνηση Αλαβάνου «αποσταθεροποιεί την ηγεσία του ΣΥΝ και την οδηγεί σε διαγκωνισμούς, σπασμωδικές κινήσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες αναντίστοιχες με την κρισιμότητα των καιρών».

Ads

Από την άλλη πλευρά, «ο Ανανεωτικός χώρος δεν εκφράζεται, δεν αναγνωρίζεται στην κεντρική εικόνα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (παρά μόνο περιπτωσιακά και σε ορισμένα θέματα, κυρίως ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων). Δρα σε συνθήκες πολιτικής και ιδεολογικής ασφυξίας».

Το Σάββατο το βράδυ, στο ξενοδοχείο Imperial στο Μεταξουργείο, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, οι οποίες ουσιαστικά θα παραπέμψουν στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ, το Μάρτιο, για το επόμενο επεισόδιο στο εσωπαραταξιακό «σήριαλ», ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

*Στη φωτογραφία (pathfinder.gr) απεικονίζονται από αριστερά οι κκ. Αλέκος Αλαβάνος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Φώτης Κουβέλης, Αλέξης Τσίπρας.