Ένα χρόνο τώρα οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Δημητρίου, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη τσιμεντοποίηση του πάρκου Ασυρμάτου -συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων. Έχει δημιουργηθεί μία άτυπη επιτροπή, η επιτροπή κατοίκων διεκδίκησης του πάρκου του Ασυρμάτου, που συντονίζει τον αγώνα αυτό και έρχεται σε επαφή με τις δημοτικές αρχές. Το tvxs.gr ήρθε σε επικοινωνία τόσο με τον κ. Στράτο Μόρφη, μέλος της επιτροπής, όσο και με τη δήμαρχο του Αγίου Δημητρίου κα Μαρία Ανδρούτσου.

Ads

του Αλέξανδρου Αναγνωστόπουλου

Η πρώτη αντίδραση των κατοίκων ήρθε πριν ένα χρόνο περίπου όταν τα σχέδια της τότε δημοτικής αρχής προγραμμάτιζαν τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης διασωστών της αεροπορίας. «Η στάση της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν εχθρική», ανέφερε ο κ. Μόρφης. « Ήθελε ο χώρος αυτός των 40 περίπου στρεμμάτων, που έχουν παραχωρηθεί από την κτηματική εταιρία του δημοσίου στο δήμο, να γίνει ένα κέντρο εκπαίδευσης διασωστών αεροπορίας. Ωστόσο, εκατοντάδες κάτοικοι αντιδράσαμε άμεσα και επιτύχαμε την αναίρεση αυτού του σχεδίου. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, στο χώρο αυτό κάνουμε δεντροφυτεύσεις με έξοδα των ίδιων των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου -έχουμε τοποθετήσει περισσότερα από 400 δέντρα μέχρι στιγμής- αλλά και διοργανώνουμε μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων δημιουργώντας ένα ζωντανό κύτταρο στην περιοχη».

Οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Δημητρίου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέλευσης που πραγματοποίησαν, έθιξαν το θέμα του εγκαταλελειμμένου κτιρίου εντός του πάρκου, που λειτουργούσε ως καφετέρια. Όπως υποστηρίζουν, θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιηθεί ως χώρος κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας. «Στο παρελθόν το αναψυκτήριο αυτό το παραχωρούσε ο δήμος σε ιδιώτες μέσω κάποιων διαγωνισμών με αναποτελεσματικό όμως τρόπο καθώς δεν λειτούργησε ποτέ επί της ουσίας. Εδώ και έξι μήνες ωστόσο έχει κλείσει γιατί δεν έβγαινε οικονομικά, με τον τελευταίο ιδιοκτήτη να αφήνει χρέη και να ανοίγει δικαστικές διαμάχες με το δήμο. Εμείς καταθέσαμε μία πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο και στη δημοτική αρχή για την εκμετάλλευση αυτής της καφετέριας, που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας αστικού τύπου συνεταιριστικής εταιρίας, μη κερδοσκοπικής, οι οποία θα αναλάβει τη διαχείριση της καφετέριας με την αρωγή του δήμου. Απώτερος σκοπός είναι να δουλεύουν στο χώρο οι άνεργοι κάτοικοι της περιοχής. Μέσω της πρότασης ζητήθηκε το ποσό των 15.000 ευρώ για την αρχική υλικοτεχνική υποδομή της καφετέριας, είτε με την υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου με το συνεταιρισμό, είτε να βάλει η ίδια η δημοτική αρχή το ποσό αυτό και να το παραχωρήσει στον συνεταιρισμό. Ωστόσο δεν έχουμε προς το παρόν κάποια επίσημη ενημέρωση, ούτε απάντηση από την ίδια τη δήμαρχο».

Ads

Από την πλευρά του ο δήμος, δηλώνει ανοιχτός σε όλες τις ιδέες για την εκμετάλλευση του χώρου όπου βρίσκεται το αναψυκτήριο, εφόσον είναι ωφέλιμες για την περιοχή και τους κατοίκους. Όπως ισχυρίστηκε η κα Ανδρούτσου, «η άποψη του δήμου για το συγκεκριμένο χώρο είναι να αξιοποιηθεί για κάποιες δραστηριότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για να αναθέσει ο δήμος σε κάποιο φορέα, ωστόσο, την εκμετάλλευση της καφετέριας πρέπει να έχει μία νομική υπόσταση και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Εμείς συζητάμε όλες τις εκδοχές όπως και το καινούριο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για την κοινωφελή εργασία, ώστε να βρούμε κάποιο τρόπο να τον αξιοποιήσουμε αυτό το χώρο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές δράσεις ή να αποτελεί ένα χώρο κοινωνικής υπηρεσίας. Ο υπάρχων χώρος έτσι όπως έχει εγκαταλειφτεί από τον τελευταίο μισθωτή χρειάζεται αρκετά μεγάλα ποσά για να γίνει λειτουργικός».

Ένα άλλο ζήτημα που φέρνει σε ρήξη τους κατοίκους με τις δημοτικές αρχές, είναι η κίνηση του δήμου να παρκάρει πολλά από τα οχήματά του στο χώρο του πάρκου. Πρόκειται για ένα γεγονός που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημαρχία, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, και διατηρείται μέχρι και σήμερα χωρίς να έχουν παρθεί τα οποιαδήποτε μέτρα για την μετακίνηση των φορτηγών από το σημείο. «Κατά την διάρκεια της προηγούμενης δημαρχίας εγκαταστάθηκε ένα εργοτάξιο, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, ως χώρος στάθμευσης των φορτηγών, απορριμματοφόρων του δήμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μόρφης προσθέτοντας πως, «η υπάρχουσα δημοτική αρχή παραμένει άπραγη. Έχουμε κάνει προτάσεις προς τις δημοτικές αρχές, έχουμε συμβολικά κλείσει τις πόρτες του ασυρμάτου, έχουμε ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, έχουμε στείλει γράμμα στο Συνήγορο του Πολίτη, μιλάμε για μία σειρά ενεργειών που έχουν πέσει στο κενό με τα φορτηγά του δήμου όμως να παραμένουν ακόμα στο σημείο».

Ο δήμος δικαιολογεί την καθυστέρηση αυτή, επικαλούμενος την δυσκολία εύρεσης κάποιας άλλης έκτασης: «Η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε ένα λάθος. Στο χώρο του Ασυρμάτου, σε κάποια περιοχή που έφραξαν, έβαζαν κάποια αυτοκίνητα του δήμου και συγκεκριμένα, όσα περίσσευαν από το χώρο στάθμευσης που είχε και έχει στη διάθεσή του ο δήμος. Αυτός ο χώρος πρέπει να φύγει από τον Ασύρματο και είμαστε ήδη σε αναζήτηση κατάλληλου χώρου».

Όσον αφορά τώρα το θέμα της τσιμεντοποίησης του πάρκου αλλά και της συνεχούς εγκατάλειψης των αθλητικών εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν, οι κάτοικοι καταγγέλλουν τόσο την προηγούμενη δημαρχία όσο και την νέα, για ανεύθυνη στάση και για ενδεχόμενη καταστροφή μίας εν δυνάμει όασης πρασίνου. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μόρφης, μέλος της επιτροπής των κατοίκων, «υπάρχει μία εικόνα εγκατάλειψης στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Οι παιδικές χαρές και οι χώροι για αθλητικές δραστηριότητες, έχουν παραμεληθεί εδώ και καιρό από το δήμο. Σ’ αυτό το μέρος λοιπόν οι αρχές στράφηκαν -ύστερα από την έγκριση ενός κονδυλίου 3.700.000 ευρώ- στην κατασκευή δύο τσιμεντένιων μεγαθηρίων για τα δεδομένα της περιοχής, ενός γήπεδο σκέιτμποαρντ και ενός θεάτρου βρίσκοντας ωστόσο την έντονη αντίδρασή μας». Δεν παραλείπει μάλιστα, να αναφερθεί και στην άνευ λόγου και αιτίας διατήρηση της υπόλοιπης έκτασης του πάρκου στο υπουργείο Άμυνας. «Στα υπόλοιπα στρέμματα του πάρκου, τα οποία ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας, υπάρχει ένας χώρος εγκατεστημένων κεραιών που είχαν τοποθετηθεί για την ασφάλεια της χρήσης του παλιού αεροδρομίου. Εκεί υπήρχαν εγκαταστάσεις κεραιών από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και από το υπουργείο εξωτερικών. Επίσημα πλέον δεν χρειάζονται αυτές οι κεραίες μετά την απομάκρυνση του αεροδρομίου. Εμείς έχουμε κάνει κατάληψη σε αυτό το χώρο και κάνουμε τις συνελεύσεις μας. Όταν γκρεμίσαμε -όσα μπορέσαμε- τα κάγκελα που υπήρχαν στον χώρο ώστε να δώσουμε πρόσβαση στους κατοίκους συνειδητοποιήσαμε ότι αρκετοί από αυτούς δεν είχαν ιδέα για αυτή την έκταση».

Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου μιλώντας για τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις αλλά και για τις προθέσεις της δημαρχίας για την κατασκευή νέων, χαρακτήρισε άδικη την αντίδραση των κατοίκων. «Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε φτάσει στο σημείο να δημοπρατήσει μελέτη για τη διαμόρφωση ενός μέρους της έκτασης που περιελάμβανε κάποιες χρήσεις όπως μία παιδική χαρά, ένα υπαίθριο θέατρο και μία πίστα σκέιτ για τους νέους της περιοχής. Το έργο δεν δημοπρατήθηκε ωστόσο, γιατί το τότε δημοτικό συμβούλιο θεώρησε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες. Στον χώρο βέβαια υπάρχουν από το παρελθόν κάποια γήπεδα ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάσκετ, μία παιδική χαρά αλλά και ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί δεν είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να φτιαχτεί σε ένα τόσο μεγάλο υπαίθριο χώρο, έχουν γίνει όμως κάποιες παρεμβάσεις. Εμείς ως δημοτική αρχή διεκδικούμε τα υπόλοιπα 33 στρέμματα της έκτασης που ανήκουν στο υπουργείο. Από εκεί και πέρα σ’ αυτό τον ενιαίο χώρο των 70 στρεμμάτων θα διατηρήσουμε ορισμένες από τις ήδη υπάρχουσες χρήσεις και δεν θα προσθέσουμε άλλες που θα επιβαρύνουν το χώρο του Ασυρμάτου με περισσότερο τσιμέντο. Το να αναπτυχθεί όμως μία σύγχρονη παιδική χαρά ή ένα θέατρο, εμάς μας βρίσκει σύμφωνους».

*Σήμερα, Σάββατο, 7 Μαΐου, διοργανώνεται Rock Συναυλία στο Πάρκο Ασυρμάτου, με τους Sweet Poison και UTOPIA.