Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Κυριακή το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας διαδηλώνοντας ενάντια στη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων και τη δυνατότητά τους να υιοθετούν παιδιά, που προωθούνται από την κυβέρνηση Ολάντ. Μεγάλες πορείες βρίσκονταν μέχρι αργά το απόγευμα σε εξέλιξη.

Ads

Τρεις μεγάλες πορείες βρίσκονταν μέχρι πριν από λίγο σε εξέλιξη, καταλήγοντας στα Ηλύσια Πεδία, δίπλα στον Πύργο του Άιφελ. Στις πορείες συμμετείχαν  συνολικά περισσότερα από 500.000 άτομα, σύμφωνα με τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, ο αριθμός των διαδηλωτών είναι πολύ χαμηλότερος.

Μάλιστα, πολλοί από τους διαδηλωτές έφτασαν στη γαλλική πρωτεύουσα με λεωφορεία και τρένα. Για την ευκολότερη πρόσβαρή τους επιστρατεύθηκαν από τους διοργανωτές της πορείας πέντε υπερταχείες και 900 λεωφορεία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε περίπου 1.000 άτομα και δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα «Nouvel Observateur» το Σαββατοκύριακο, 56% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ενώ 50% διαφωνούν με την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους. Επιπλέον το 52% διαφωνεί με τη στάση της Εκκλησίας ενάντια στη νομιμοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, πως προηγούμενες έρευνες είχαν αναδείξει υψηλότερα ποσοστά στην υποστήριξη της νομιμοποίησης των gay γάμων. 

Ads

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Ολάντ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα αλλάξει εντός του 2013 το νόμο, ώστε να επιτρέπονται ο γάμος και η υιοθεσία από ζευγάρια ομοφυλόφιλων. Βέβαια, η καθολική Εκκλησία και η δεξιά αντιπολίτευση αντιτίθενται στη νέα ρύθμιση, με τον ισχυρισμό πως «απειλούνται οι δομές ολόκληρης της κοινωνίας».

Ο νέος επικεφαλής του UMP, Φρανσουά Κοπέ, το κόμμα που είχε αναδείξει στην προεδρία τον Νικολά Σαρκοζί, δήλωνε τότε  πως το θέμα αποτελεί ένα είδους «τεστ» για τον πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος θα έχει απέναντί του εκατομμύρια Γάλλους που δεν συμφωνούν στη μεταρρύθμιση. 

Πάντως, οι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων είναι νόμιμοι σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και μερικών πολιτειών στις ΗΠΑ.

Το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών προκαλεί αντιδράσεις και στη Μ. Βρετανία, όπου το Σάββατο εκατοντάδες καθολικοί κληρικοί δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τέτοιους γάμους.