Tο παγκόσμιο ρεκόρ ύψους στην ελεύθερη αναρρίχηση με σχοινί κατέρριψε μια γυναίκα στην Γαλλία την Τετάρτη, φτάνοντας στον δεύτερο όροφο του Πύργου του Άιφελ, με αφετηρία το έδαφος.

Ads

Η 34χρονη Anouk Garnier αναρριχήθηκε 110 μέτρα σε 18 λεπτά, σημειώνοντας νέο ρεκόρ ύψους, και ταυτόχρονα συγκεντρώνοντας χρήματα για την πρόληψη και την έρευνα κατά του καρκίνου, μετά από την διάγνωση της μητέρας της με τη νόσο.

«Την είδα να αγωνίζεται τόσο πολύ. Ήθελα να κάνω το δικό μου κομμάτι», εξήγησε η Garnier.

Το όνειρο της «έγινε πραγματικότητα, είναι μαγικό», τόνισε, σπάζοντας το ρεκόρ κατά δύο λεπτά νωρίτερα από τον αναμενόμενο χρόνο. «Αν υπήρχε ένα πράγμα για το οποίο δεν αμφέβαλλα ποτέ, αυτό ήταν ότι θα το έκανα», πρόσθεσε.

Ads

Υπήρχαν πολλά σκαμπανεβάσματα, είπε επίσης, όπως το ότι ο καιρός δεν ήταν πάντα ο καλύτερος σύμμαχος. Επιπλέον, έπρεπε να συντονιστούν σωστά οι χρόνοι όλων όσων συμμετείχαν σε αυτό την προσπάθεια, όπως εξήγησε.

«Είναι ένα τρελό όνειρο που έγινε πραγματικότητα», είπε ενθουσιασμένη.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε ο Νοτιοαφρικάνος αθλητής Thomas Van Tonder, ο οποίος σκαρφάλωσε 90 μέτρα σε ένα σχοινί μεταξύ των πύργων Soweto στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2020. Η Δανή αθλήτρια Ida Mathilde Steensgaard κατείχε το γυναικείο ρεκόρ αφού σκαρφάλωσε 26 μέτρα πάνω σε σχοινί στην Όπερα της Κοπεγχάγης το 2022.

Η Garnier κατέχει πλέον το ρεκόρ για την υψηλότερη ελεύθερη αναρρίχηση με σχοινί γενικώς, αλλά και την υψηλότερη αναρρίχηση από γυναίκα ειδικώς. Ξεκίνησε την ελεύθερη αναρρίχηση σε σχοινί το 2022, όταν κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα εμποδίων για την ηλικιακή της κατηγορία και αναζητούσε μια νέα πρόκληση. Είπε ότι εμπνεύστηκε από την επιτυχία της Steensgaard.

«Είπα στον εαυτό μου: 26 μέτρα δεν είναι τόσο μακριά, ποιο μνημείο θα μπορούσα να σκαρφαλώσω;», όπως δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Garnier τόνισε ότι προετοιμαζόταν επί ένα χρόνο για την πρόκληση της Τετάρτης, και ήταν χαρούμενη που είδε την οικογένεια της στην διάρκεια της καταρρίχησης.

«Ήταν τόσο όμορφο να τους βλέπω τόσο περήφανους. Είναι αυτοί που μου εμφύσησαν αυτή την πειθαρχία του αθλητισμού, να δίνεις πάντα τον καλύτερό σου εαυτό, να προσπαθείς πάντα για την τελειότητα. Χάρη σε αυτούς είμαι σε θέση να κάνω εξαιρετικά πράγματα σήμερα», υπογράμμισε.

Τώρα σχεδιάζει να επιστρέψει στους αγώνες εμποδίων, και θα μεταφέρει επίσης την Ολυμπιακή δάδα στη Μασσαλία τον Μάιο, αλλά παραδέχτηκε ότι ήδη σκέφτεται τις μελλοντικές προκλήσεις.

«Είμαι σε εξαιρετική φόρμα και σκοπεύω να τη διατηρήσω για τα επόμενα 10 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο από την εντυπωσιακή αναρρίχηση στον Πύργο του Άιφελ: