Επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, ζητώντας να διερευνηθεί η διαχείριση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας “ότι την ώρα που περικόπτονται δραματικά οι αποδοχές των διπλωματών, το ύψος των απορρήτων κονδυλίων παραμένει ανέπαφο για το τρέχον έτος”.

Ads

Οι διπλωματικοί υπάλληλοι υπογραμμίζουν στην επιστολή τους ότι “Οι επιπλέον σχεδιαζόμενες περικοπές απαραίτητων λειτουργικών κονδυλίων, όπως οι συνδρομές της χώρας στους Διεθνείς Οργανισμούς, καθιστούν σχεδόν ανέφικτη την εκπλήρωση της αποστολής μας και την εκτέλεση των καθηκόντων μας. Από τις περικοπές αυτές θα προκύψουν διαλυτικές επιπτώσεις, όχι μόνον για την διεθνή εικόνα της Ελλάδας, αλλά και για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών”.

Ταυτόχρονα, προσθέτουν, “με θλίψη και αγανάκτηση παρατηρούμε ότι η Κυβέρνηση διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού το ύψος και το καθεστώς διαχείρισης των προβλεπομένων στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών απορρήτων δαπανών, οι οποίες ανέρχονται για το τρέχον έτος σε ποσοστό 24% του προϋπολογισμού. Όπως γνωρίζετε, οι δεκάδες εκατομμυρίων των απορρήτων δαπανών διακινούνται, με τη συναφή δυνατότητα που παρέχει το άρθρο 164 του Οργανισμού του ΥΠΕΞ, δίχως παραστατικά, δηλ. μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας”.

Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων ζητά από τον πρωθυπουργό “να τεθεί η καθημερινή διακίνηση των εν λόγω ποσών υπό τον έλεγχο των Προέδρων των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής για τις Οικονομικές Υποθέσεις και την Εθνική Άμυνα & τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Μέχρις ότου δε ολοκληρωθεί η σχετική νομοθετική μεταρρύθμιση του Οργανικού Νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών, θεωρούμε επιβεβλημένο να τεθεί άμεσα, ούτως ή άλλως, η εφ` εξής κίνηση των τρεχόντων σχετικών κονδυλίων υπ’ όψιν των Προέδρων των ανωτέρω δύο Επιτροπών της Βουλής, δεδομένου άλλωστε ουδεμία ισχύουσα διάταξη νόμου το απαγορεύει”.

Ads