Μετά την επιτυχία του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού τον περασμένο Οκτώβριο να σταματήσει την ανέγερση αποθήκης 12 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων της ιδιωτικής εταιρείας «Αλμέκο» στη Ζώνη Προστασίας, ένα ακόμα κτίσμα 3.000 m2 βρίσκεται στα θεμέλια στην ίδια περιοχή, με την άδεια της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Η αποκάλυψη της αποθήκης προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα.

Ads

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, δασολόγος και φύλακας του εθνικού πάρκου διαπίστωσαν το πρωί της Τετάρτης την ανέγερση της δεύτερης αποθήκης μέσα στη Γ’ Ζώνη Προστασίας, με άδεια της Πολεοδομίας, χωρίς να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δίχως να έχει ζητηθεί ποτέ γνωμοδότηση από τον Φορέα Διαχείρισης. Ο υπεύθυνος φύλαξης του εθνικού πάρκου Χρήστος Πανταζόπουλος, ανέφερε πως πρόκειται για εμπορική αποθήκη της εταιρείας “Ιντερκλάρκ – Αφοί Κολυμπιώτη”, η οποία ασχολείται με περονοφόρα και ανυψωτικά μηχανήματα.

Ο εργοδηγός που βρισκόταν στον χώρο επέδειξε οικοδομική άδεια, με ημερομηνία έκδοσης 31-10-2006, από την Πολεοδομία Δυτικής Θεσσαλονίκης, την οποία υπογράφει ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος Νικόλαος Περιβέντας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μπακέλας, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί η τέλεση τυχόν ποινικών αδικημάτων.

Ads

«Οποιες οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν πριν το 2009, που θεσμοθετήθηκε η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την προστασία του Φορέα Διαχείρισης, θεωρούνται νόμιμες. Αρα νόμιμο είναι και το υφιστάμενο έργο. Οσοι έχουν εκδώσει άδεια προ του 2009 μπορούν λοιπόν να χτίζουν κανονικά χωρίς να χρειάζεται καμία γνωμοδότηση», δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ο αντινομάρχης Πολεοδομίας Γιάννης Αγγούρας, ενώ δεσμεύτηκε να εξετάσει την περίπτωση.

«Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έχει συμβεί με την ανέγερση της αποθήκης. Εμείς αγοράσαμε ένα οικόπεδο που ήταν ήδη αδειοδοτημένο. Απ’ όσο έχει πληροφορηθεί, οι άδειες παλαιάς έκδοσης της Πολεοδομίας έχουν μία ισχύ. Η δική μας άδεια είναι από το 2006. Πώς είναι δυνατόν η Πολεοδομία να λέει “ναι” και ο Φορέας να λέει “όχι”; Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ότι υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας «Ιντερκλάρκ», Νικόλαος Κολυμπιώτης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, έχει δώσει εντολή να ενημερωθούν άμεσα ο εισαγγελέας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Συνήγορος του Πολίτη.«Είναι απίστευτο. Σταματήσαμε το ένα έκτρωμα, ξεφύτρωσε άλλο. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τα νομικά κενά. Βιάζεται το περιβάλλον και μετά τρέχουμε να βρούμε πώς θα τα διορθώσουμε. Δεν θα τους αφήσω ήσυχους», τόνισε.