Μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» απέκλεισαν το μεσημέρι του Σαββάτου την είσοδο ενός κοσμηματοπωλείου στο Χαλάνδρι που φέρεται να ανήκει στον κοσμηματοπώλη που εμπλέκεται στη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου ή σε συγγενή του. Σήμερα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο Ζακ έφυγε πρόωρα και άδικα από τη ζωή. 

Ads

Σε ανάρτηση που ανέβασε ο Ρουβίκωνας στο διαδίκτυο, αναφέρει:

Σήμερα Σαββάτο 21 Σεπτεμβρίου επιλέξαμε να αποκλείσουμε το κοσμηματοπωλείο του δολοφόνου Δημόπουλου που βρίσκεται σε κεντρικό πεζόδρομο του Χαλάνδριου. Αναρτήσαμε πανό,μοιράσαμε κείμενα,μιλήσαμε με τον κόσμο. Σκοπός μας είναι να γίνει κατανοητό πως παρά την απόφαση της δικαιοσύνης,εμείς,ο κόσμος δεν θα αφήσουμε την δολοφονία του Ζακ να περάσει έτσι.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 δολοφονείται εν ψυχρώ,μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας ο Ζακ Κωστόπουλος/η Zackie Oh.

Ads

Εκείνη την μέρα μαθαίνουμε από τα καθεστωτικά μέσα πως έγινε μια ληστεία στην Γλάδστωνος σε ένα κοσμηματοπωλείο από ένα τοξικοεξαρτημένο άτομο το οποίο στην προσπάθεια του να ξεφύγει πριν το πιάσουν, σπάει την τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου με πυροσβεστήρα, αυτοτραυματίζεται με τα γυαλιά και έτσι πεθαίνει. Φυσικά,αυτό δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά ένα στρεβλό αφήγημα,μια προσπάθεια συγκάλυψης και σίγασης αυτής της δολοφονίας. Μια συγκάλυψη η οποία όντως,μπορεί να είχε πετύχει σε κάποια άλλη περίπτωση. Υπάρχουν πολλά περιστατικά σε εκείνη την πλευρά του κέντρου,την πλευρά της εξαθλίωσης,τα οποία δεν είδαν ποτέ το φως,των οποίων οι υπαίτιοι δεν θα τιμωρηθούν ποτέ γιατί τα θύματα ήταν αδύναμα, τοξικοεξαρτημένα. Ήταν σεξεργάτριες, μετανάστες, άτομα που μπορεί να έκαναν όντως κάποια ληστεία και γιατί η ζωή τους ορίστηκε από κάποιους λιγότερο σημαντική από την περιουσία του εκάστοτε μικροϊδιοκτήτη, δεν μαθεύτηκε ποτέ το όνομά τους και δεν τους υπερασπίστηκε κανείς. Σε κάτι παρόμοιο υπολόγιζαν και αυτή την φορά οι κοινωνικοί φορείς. Τα πράγματα όμως δεν έγιναν έτσι. Βγήκε στην δημοσιότητα το βίντεο στο οποίο ο κοσμηματοπώλης ιδιοκτήτης του μαγαζιού και ο μεσίτης που παρακολουθούσε,λιντσάρουν ένα ακίνητο και αιμόφυρτο άτομο που προσπαθούσε να ξεφύγει, το οποίο παρέλαβαν τέσσερις μπάτσοι που συνέχισαν να το κλωτσάνε, στη συνέχεια του περνάνε χειροπέδες ενώ έχει χάσει τις αισθήσεις του και εν τέλει ξεψυχάει στο φορείο του ΕΚΑΒ.

Μαθεύτηκε η ταυτότητα αυτού του ατόμου, του Ζακ ενός ακτιβιστή των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των οροθετικών ατόμων,ενός αντιφασίστα, drag queen με πολλές ευαισθησίες που μαχόταν κατά της αδικίας. Λίγο αργότερα κατέρρευσε ολόκληρο το φιάσκο περί ληστείας από “πρεζάκι”. Ο Zακ βρέθηκε καθαρός σε όλες τις τοξικολογικές εξετάσεις,το dna στο μαχαίρι δεν ήταν δικό του και στο κοσμηματοπωλείο μπήκε με σκοπό να προστατευτεί αφού πρώτα τον είχαν διώξει από έναν φούρνο. Παρόλαυτα, τίποτα από τα παραπάνω δεν στάθηκε εμπόδιο στα μίντια να κανιβαλίσουν περαιτέρω την δολοφονία αυτή την φορά με στόχο την κοινωνική του ταυτότητα, να συνεχίζουν να τον λοιδορούν με χαρακτηρισμούς ενώ την ίδια στιγμή έπαιρναν συνεντεύξεις από τον δολοφόνο του που την επόμενη μέρα σκούπιζε το μέρος στο οποίο είχε σκοτώσει τον Ζακ. Έχτισαν την εικόνα του γενναίου οικογενειάρχη μαγαζάτορα έναντι του περιθωριακού ομοφυλόφιλου οροθετικού. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άραγε αυτές τις στιγμές απείρου κάλλους που ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει σε ένα τηλεοπτικό γκάλοπ αν άξιζε ουσιαστικά ο θάνατος σε ένα άλλο άτομο ή όχι;

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε και οι δολοφόνοι του Ζακ είναι ελεύθεροι.

Ζουν ατιμώρητοι και χωρίς περιορισμούς,είναι με τις οικογένειες τους και για εκείνους όλα κυλούν σαν μην έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Δεν προφυλακίστηκε κανείς,ενώ για τους 4 αστυνομικούς δεν ασκήθηκε καν πειθαρχική δίωξη. Οι κατηγορίες οι οποίες έχουν αποδοθεί στον κοσμηματοπώλη Ευάγγελο Δημόπουλο και στον μεσίτη Αθανάσιο Χορταριά δεν είναι αυτές της ανθρωποκτονίας αλλά της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Είμαστε πολλοί όμως που δεν ξεχνάμε και δεν ησυχάζουμε. Ο θάνατος του Ζακ αποτελεί για εμάς μια συνεχή υπενθύμιση για το πόσο αδίστακτη είναι η πατριαρχική καπιταλιστική κοινωνία όταν δεν συμμορφωνόμαστε με τα πρότυπα της,το πόσο λίγη σημασία έχουν οι ζωές μας για αυτούς που σκοτώνουν μπροστά στον βωμό της ιδιοκτησίας και του χρήματος.

Σήμερα Σαββάτο 21 Σεπτεμβρίου επιλέξαμε να αποκλείσουμε το κοσμηματοπωλείο του δολοφόνου Δημόπουλου που βρίσκεται σε κεντρικό πεζόδρομο του Χαλανδρίου. Αναρτήσαμε πανό,μοιράσαμε κείμενα,μιλήσαμε με τον κόσμο. Σκοπός μας είναι να γίνει κατανοητό πως παρά την απόφαση της δικαιοσύνης,εμείς,ο κόσμος δεν θα αφήσουμε την δολοφονία του Ζακ να περάσει έτσι.

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ Ο ΖΑΚ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ