Την παρέμβαση του Media Freedom Rapid Response (MFRR) προκάλεσαν οι πολλαπλές παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

Ads

Το MFRR, το οποίο συναποτελείται από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές ενώσεις στον κόσμο αποφάσισε να διοργανώσει μια διαδικτυακή αποστολή διάρκειας μισού μήνα, με σκοπό να διερευνήσει σε βάθος τα προβλήματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Η αποστολή έχει θέσει επικεφαλής την ECPMF, και θα πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Η επιτροπή που έχει δημιουργηθεί θα συναντηθεί με ένα ευρύ πλαίσιο ανθρώπων που εμπλέκονται στο ζήτημα όπως δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, δημοσιογραφικές ενώσεις, ακαδημαϊκοί, αλλά και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση του IPI που θα συμμετέχει στην αποστολή, τονίζεται ότι μετά το πέρας των συναντήσεων πρόκειται να δημοσιευτεί εκτενής έκθεση με τα ευρύματα, αλλά και τις προτάσεις της επιτροπής, ενώ σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται αποστολή του MFRR και με φυσική παρουσία.

Ads

Η αποστολή θα διερευνήσει κυρίως:

  • τη δολοφονία του ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ και την περιορισμένη πρόοδο της έρευνας για το έγκλημα
  • τις πολυάριθμες επιθέσεις σε δημοσιογράφους
  • παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι που ειδικεύονται στη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης από τις κρατικές αρχές
  • τον αντίκτυπο των πρόσφατων αλλαγών στον ποινικό κώδικα σχετικά με τα fake news
  • Τα προβλήματα με την έλλειψη πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι στο MFRR συναποτελούν επτά από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές ενώσεις στον κόσμο και η απόφαση να διοργανωθεί ξεχωριστή αποστολή στην Ελλάδα αναδεικνύει το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, ενώ υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι πολλές παραβιάσεις δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τους δημοσιογράφους στο εξωτερικό.