Μετά το μούδιασμα των πρώτων ημερών από την αποκάλυψη του σκανδάλου ΑΕΠΙ από το tvxs.gr, κάτι αρχίζει να κινείται. Με νέα ανακοίνωσή του ο Νίκος Ξυδάκηςυπογραμμίζει ότι η μάχη κατά της διαφθοράς είναι εθνική υπόθεση και ζητάει «Διαφάνεια παντού».

Ads

Παράλληλα υπήρξαν μια ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού, ικανοποιητική σε αρκετά σημεία αλλά με βασικά ερωτήματα ακόμα ανοιχτά, ένα αίτημα εκ μέρους των σωματείων δημιουργών Το ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ για συνάντηση με το ΔΣ της ΑΕΠΙ, μια ανακοίνωση από τον  Οργανισμός μας, GEA – GRAMMO που διαχειρίζεται τα συγγενικά δικαιώματα επί της ηχογραφημένης μουσικής, δηλαδή τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, τραγουδιστών και μουσικών, και των παραγωγών των ηχογραφημάτων και τέλος μία ανακοίνωση από τον Γιάννη Γλέζο της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.

Όμως από την πλευρά της ΑΕΠΙ …. σιωπή.

Την ίδια ώρα η αγωνία των δημιουργών κορυφώνεται καθώς ο κίνδυνος να επικρατήσει το χάος σε ενδεχόμενη αντίδραση των χρηστών ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να αρνηθούν να καταβάλουν στην ΑΕΠΙ τις οφειλές τους, είναι ορατός. Τα ερωτήματα της επόμενης μέρας ζητούν απαντήσεις.

Ads

Στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που αποστέλλεται σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την περίπτωση προβλημάτων που θα προέκυπταν από τον οικονομικό έλεγχο της ΑΕΠΙ σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το νέο νομοσχέδιο επιβάλει εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία, προβλέπει σύμβουλο εξυγίανσης και έλεγχο της ΑΕΠΙ από τους δημιουργούς. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση μπορεί να παινευτεί πως είναι η πρώτη που ανέλαβε δυναμική  πρωτοβουλία να βάλει τάξη στο χάος μετά την κίνηση του τέως αναπληρωτή υπ. πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη να διατάξει τον έλεγχο.

Ωστόσο αφενός η καθυστέρηση της κατάθεσης του εν λόγω νομοσχέδιου για την περιπέτεια του οποίου έχουμε γράψει στο παρελθόν, αφετέρου η απουσία μέτρων απόδοσης δικαιοσύνης μέσα από την ανακοίνωση δημιουργούν ανησυχία.

Το πόρισμα εκτός των άλλων είναι κοινωνικά σοκαριστικό. Το να πλουτίζουν με υπέρογκους μισθούς κάποιοι από την πνευματική ιδιοκτησία δημιουργών και μάλιστα σε εποχή κρίσης την ώρα που δεν καταβάλλονται στους δικαιούχους τα ποσά που τους αναλογούν, δημιουργεί αίσθημα αδικίας και στρώνει το χαλί σε εκείνους που θέλοντας να εκδικηθούν την ΑΕΠΙ μπορεί να βλάψουν τους ίδιους τους δημιουργούς.

Με λίγα λόγια το υπουργείο πρέπει να απαντήσει με ποιον τρόπο θα αποδοθεί η δικαιοσύνη στον παρόντα χρόνο και πως θα διασφαλίσει το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι δημιουργοί να μην μείνουν στο κενό και πληρώσουν για δεύτερη φορά τη νύφη.

Το νέο πλαίσιο πρέπει να διασφαλίζει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δημιουργούς και τους χρήστες, οι πιο καλοπροαίρετοι των οποίων νιώθουν πως πλήρωναν όχι τους δημιουργούς αλλά τους κερδοσκόπους μετόχους και τα στελέχη. Όσο για τους “μεγάλους χρήστες” (κανάλια , μεγαλοξενοδόχοι κ.α.) που μάχονταν ενάντιων αρχής εξαρχής , όλη αυτή η κατάσταση είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Και για αυτό , ευθύνεται και η ίδια η ΑΕΠΙ αλλά και η έλλειψη πρωτοβουλίας ελέγχου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σχέση εμπιστοσύνης με τους χρήστες σημαίνει επίσης να πληρώνει ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του και να γίνει κατανοητό πως με τον οβολό του ο καθένας – σύμφωνα πάντα με αυτό που αντέχει- συνεισφέρει στην πολιτισμική ανάπτυξη. Το ότι δεν αντιμετωπίζεται ως αναγκαία η πνευματική δημιουργία είναι αποτέλεσμα έλλειψης παιδείας και ενημέρωσης αλλά και του αρπακτικού τρόπου της ΑΕΠΙ η οποία έστελνε στα δικαστήρια μικρούς και μεγάλους ανεξαιρέτως και εξώδικα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς αν καθυστερούσαν δέκα μέρες την καταβολή των χρημάτων. Όπως  σημειώνει ο Νίκος Ξυδάκης θίγοντας τα συγκεκριμένα ζητήματα ,  είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το υπουργείο  για: την ολοκλήρωση των ελέγχων, τη διασφάλιση διαφανούς και ομαλής συνέχειας στο σύστημα πνευματικών δικαιωμάτων
την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και τη διαρκή, λυσιτελή υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των δημιουργών αλλά και της αποδοτικής λειτουργίας των επιχειρήσεων προς όφελος όλων. 

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και και την ευθύνη των δημιουργών, όσων τουλάχιστον έκαναν τα στραβά μάτια στις μεθόδους της ΑΕΠΙ , ελλείψει άλλων οργανισμών.   Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, δισταγμούς  και διχασμούς. Αυτοί είναι που έχουν έννομο συμφέρον να δράσουν άμεσα και δυναμικά για να προστατεύσουν το έργο τους και να πάρουν την κοινωνία με το μέρος τους.

Υπενθυμίζουμε πως οι ανησυχίες για πολλά από τα ευρήματα του πορίσματος ήταν και οι λόγοι για τους οποίους συστάθηκε το ΜΕΤΡΟΝ και οι λόγοι για τους οποίους έστελνε συγκεκριμένες επιστολές με ερωτήματα προς το ΔΣ της ΑΕΠΙ από το 2013. Τώρα που τα πράγματα έφτασαν στο μη περαιτέρω, περιμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις τους .

Διαβάστε αναλυτικά στο Τvxs.gr:

Διαφάνεια παντού!

Δήλωση του Νίκου Ξυδάκη, κοινοβ. εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, πρ. Υπουργού Πολιτισμού, για τον έλεγχο διαχείρισης της ΑΕΠΙ

To δημοσιευθέν πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ (ρεπορτάζ: https://goo.gl/vO7k20 και https://goo.gl/MID4y5) επιβεβαιώνει με τον εναργέστερο τρόπο την πάγια ανάγκη και διακηρυγμένη θέση της Αριστεράς για διαρκή πόλεμο κατά της διαφθοράς, υπέρ της διαφάνειας και του δημοσίου συμφέροντος.

Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι εθνική υπόθεση. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σταθερά προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και απόδοσης δικαιοσύνης. Οι υποθέσεις Siemens, Energa, Proton Bank, ΚΕΛΠΝΟ, Novartis, μεταξύ πολλών άλλων, δείχνουν τον ακολουθητέο δρόμο για την εξυγίανση του δημόσιου βίου.

Ο διαχειριστικός έλεγχος στον γνωστό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ΑΕΠΙ είναι το πρώτο βήμα, μόνον, σε μια σειρά επιβαλλόμενων ενεργειών και θεσμίσεων, προκειμένου να αποκατασταθεί η έννομη τάξη και να θωρακιστούν τα συμφέροντα δημιουργών και χρηστών.

Ως υπουργός Πολιτισμού που για πρώτη φορά παρήγγειλε διαχειριστικό έλεγχο στην ΑΕΠΙ, το καλοκαίρι του 2015, και επί της θητείας του θεσπίστηκε το Προεδρικό Διάταγμα που έδινε κυρωτικές αρμοδιότητες στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι από τη θέση του εκλεγμένου βουλευτή και σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, τους συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  και τους δικαιούχους δημιουργούς θα συνεχίσω τις πολιτικές πρωτοβουλίες για

  • την ολοκλήρωση των ελέγχων,
  • τη διασφάλιση διαφανούς και ομαλής συνέχειας στο σύστημα πνευματικών δικαιωμάτων
  • την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και
  • τη διαρκή, λυσιτελή υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των δημιουργών αλλά και της αποδοτικής λειτουργίας των επιχειρήσεων προς όφελος όλων. Χρηστή διαχείριση στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης  σημαίνει δίκαιη αμοιβή των δημιουργών και μικρότερο λειτουργικό κόστος για τις δεκάδες χιλιάδες καφέ, μπαρ, ξενοδοχεία κλπ.

Διαφάνεια παντού!

Ανακοίνωση Υπ. Πολιτισμού

Από την αρχή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η προσπάθεια να τεθούν σαφείς κανόνες στο χώρο της διαχείρισης των συλλογικών δικαιωμάτων και να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι θεσμοί για την προστασία της δημιουργικότητας, τη δίκαιη αμοιβή των δικαιούχων και τη διαφάνεια υπέρ των χρηστών.

Με τις ενέργειες αλλά και με το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσής του στη Βουλή, ο χώρος της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων αλλάζει.

Υπό τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα, το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και των ανεξάρτητων οντοτήτων διαχείρισης προωθεί τη με διαφάνεια και λογοδοσία λειτουργία τους.

Πλέον όλοι οι οργανισμοί, και η ΑΕΠΙ, ως ανεξάρτητη οντότητα με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αποκτούν Γενική Συνέλευση των δημιουργών, οι οποίοι με την ψήφο τους χαράσσουν τις κύριες κατευθύνσεις του τρόπου διαχείρισης των δικών τους δικαιωμάτων.

Η θέση αυτή ενισχύεται από την εκλογή μέσω καθολικής ψηφοφορίας Εποπτικού Συμβουλίου τα μέλη του οποίου παρακολουθούν και ελέγχουν τη δράση του οργανισμού και της οντότητας σε καθημερινή βάση και λογοδοτούν στη γενική συνέλευση για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν στη διαχείριση των δικαιωμάτων των δικαιούχων εντός πάντα του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι οργανισμοί και οι οντότητες υποχρεούνται πλέον να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία τους, την πολιτική τους, τα αμοιβολόγιά τους και οφείλουν να καταρτίζουν ετησίως έκθεση διαφάνειας που συμβάλλει στον έλεγχό τους από το κοινό, δικαιούχους και χρήστες.

Όλα αυτά δίνουν τέλος στους παχυλούς μισθούς μελών ΔΣ οργανισμών, σε δικαιούχους που δεν αμείβονται δίκαια για το έργο τους, σε χρήστες που δεν ξέρουν σε ποιους και τι ποσό πρέπει να πληρώσουν.

Η απαραίτητη βιωσιμότητα των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και της ΑΕΠΙ, ως ανεξάρτητης οντότητας, εξασφαλίζεται από την πρόβλεψη, εάν υπάρξει ανάγκη λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, εγκατάστασης ανεξάρτητου Επιτρόπου Εξυγίανσης, ο οποίος θα συμβάλει στην αναδιοργάνωση του οργανισμού ή της ανεξάρτητης οντότητας με μόνο στόχο να συνεχιστεί η λειτουργία τους και να προστατευθούν οι δημιουργοί, οι δικαιούχοι και τα δικαιώματά τους.​

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου GEA

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις που πυροδότησε η διαρροή στον τύπο του πορίσματος του οικονομικού ελέγχου που αφορά στην ΑΕΠΙ, η οποία εκπροσωπεί τους συνθέτες και τους στιχουργούς.

Με λύπη παρατηρούμε ότι, με αφορμή το πόρισμα, στον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάλλεται συλλήβδην ο θεσμός της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Ο Οργανισμός μας, GEA – GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ, διαχειρίζεται τα συγγενικά δικαιώματα επί της ηχογραφημένης μουσικής, δηλαδή τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, τραγουδιστών και μουσικών, και των παραγωγών των ηχογραφημάτων.

Η λειτουργία του είναι μη κερδοσκοπική. Διοικείται αμισθί από τους δικαιούχους και ανήκει σε αυτούς. Κάθε χρόνο υπόκειται εθελούσια σε εξωτερικό οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία. Το πόρισμα αναρτάται στον ιστότοπό μας, www.geamusic.gr.

Διατυπώνουμε την ευχή, οι αρχές της μη κερδοσκοπικής λειτουργίας και της αυτοδιοίκησης, παγκόσμιες αξίες και πυλώνες της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων, να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων επί μουσικών έργων (συνθετών και στιχουργών).

Το Δ.Σ. του GEA
1. Γρηγόρης Λαμπριανίδης
2. Χάρις Αλεξίου
3. Δήμητρα Μπερδούση
4. Μαργαρίτα Μάτσα