Στο προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε από το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης προκειμένου να παραδώσει τη διερευνητική εντολή που απέβη άκαρπη, καθώς εξ’ αρχής δεν υπήρχε, λόγω των πολιτικών συσχετισμών, περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης. 

Ads

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για εθνική συνεννόηση» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί και η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου, πριν τη διάλυση της Βουλής.

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε ότι η ΝΔ έκανε χρήση της εντολής όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα και υποστήριξε ότι αυτό επιβαλλόταν γιατί η εθνική συνεννόηση «έχει προβάδισμα». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ακόμη ότι το Δεκέμβριο του 2014 «όταν δεν ακούσαμε το Σύνταγμα να συνεννοηθούμε με ευθύνη του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδηγηθήκαμε στην καταστροφή». Πρόσθεσε πως το Σύνταγμα δεν προβλέπει τυπικές και φιλικές συναντήσεις αλλά θεσμική συνεννόηση. 

Κατόπιν επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Δυστυχώς η χώρα οδηγείται σε καταστροφική πορεία με ευθύνη Τσίπρα που θα μπορούσε να αποφευχθεί». Κάλεσε δε, τον πρωθυπουργό, «να συναντηθεί μαζί μας, ώστε να αποφύγουμε μια τέτοια πορεία» και υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι το φάντασμα της εξόδου από το ευρώ «πλανάται ακόμη». 

Ads

Επίσης τόνισε ότι επειδή, όπως φαίνεται οδεύουμε σε εκλογές πρέπει να υπάρξει πολιτικός πολιτισμός. «Θα συμβούν και εντάσεις, όμως υπάρχει η δυνατότητα μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού να ξανασυνεννοηθούμε» συμπλήρωσε και επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παίζει καθοριστικό ρόλο σαν σύμβολο ενότητας του λαού. 

«Έχουμε ακόμη το χρόνο και στη συνεδρίαση υπό την προεδρία σας να πρυτανεύσει η εθνική συνεννόηση. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι υπάρχουν αναγκαία μέτρα λόγω των εκλογών που προκάλεσε. Με αυτές τις σκέψεις προσήλθα και είμαι έτοιμος να συμβάλω» πρόσθεσε. 

«Ιδίως υπό αυτές τις συνθήκες η τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος κατά γράμμα και κατά πνεύμα είναι πολύ σημαντικό πράγμα όπως και ο ρόλος των κομμάτων που είτε έλαβαν είτε όχι τη διερευνητική εντολή, για τη συνεννόηση» υποστήριξε από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος που δέχτηκε ότι υπάρχει ανάγκη συζήτησης. 

«Βεβαίως δεν θα μείνουν μυστικά για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Ο πολιτικός πολιτισμός αναγκαίος. Δίνουμε εξετάσεις εντός και εκτός Ελλάδος» κατέληξε.

Στον Παναγιώτη Λαφαζάνης η διερευνητική εντολή 

Τη διερευνητική εντολή θα λάβει τώρα ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει το τριήμερο των επαφών κάνοντας επαφές με κόμματα και κοινωνικούς φορείς.