Από τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί  η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με τον Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιο για τις Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

Ads

«Νομίζω ότι η επίτευξη συμφωνίας οποιουδήποτε είδους… εξαρτάται από το εάν γίνουν ισχυρές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης… δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, δεσμεύσεις ότι θα κάνει αυτό που περιέχεται στη συμφωνία που υπογράψαμε την 20ή Φεβρουαρίου» είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο. 

«Φυσικά θα ήθελα να γίνουν πράγματα, είμαι υπέρ μιας πολιτικής συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά έναντι όρων, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί» πρόσθεσε.

Επέμεινε πάντως κατά ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί, δεν μπορεί να διαγραφεί. 

Ads

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός Grexit υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι σήμερα αυτή που ήταν δυο χρόνια πριν και σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης είναι μικρότερος τώρα. Δεν παράλειψε πάντως να επισημάνει ότι αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη το ερώτημα θα είναι «ποιος θα είναι ο επόμενος».