Με ένα διπλό «μπόνους» από τις Βρυξέλλες και με ανοιχτό – δυνητικά τουλάχιστον – δημοσιονομικό χώρο για παροχές ύψους 5,5 δις ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας μπαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στην τελική ευθεία της προεκλογικής σύγκρουσης με τον Κυριάκο Μητοτσοτάκη.

Ads

Τα βασικά όπλα του πρωθυπουργού σ’ αυτήν την σύγκρουση διαμορφώνουν οι δύο σημερινές αποφάσεις του Euro Working Group για τα μέτρα ρύθμισης του χρέους και για την μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ, αλλά – και κυρίως – οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας που απέστειλε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών.

Aπό τις προβλέψεις αυτές, οι οποίες αποστέλλονται εν όψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα κατατεθεί σε περίπου δύο εβδομάδες προκύπτει ότι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα φθάσει το 0,6% του ΑΕΠ εφέτος ( 1,14 δισ. ευρώ), το 0,4% του ΑΕΠ το 2020 (800 εκατ. ευρώ), το 0,6% το 2021 (1,22 δισ. ευρώ) και το 1,1% το 2022 (2,33 δισ. ευρώ). Συνολικά, δηλαδή, για την τετραετία 2019-2022 το υπουργείο Οικονομικών «βλέπει» διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, ύψους 2,7% του ΑΕΠ, το οποίο σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Πρακτικά, τούτο σημαίνει πως ο πρωθυπουργός έχει την δυνατότητα να εξαγγείλει θετικά μέτρα ύψους έως και 5,5 δις σε ορίζοντα τετραετίας. Το εάν θα εξαντληθεί αυτό το περιθώριο και το ποιο θα είναι το τελικό μίγμα του λεγόμενου «πακέτου Τσίπρα» – με τις φοροελαφρύνσεις και τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης – θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Σε πρώτο χρόνο, θα υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για να πάρει την τελική μορφή του το σχέδιο των θετικών μέτρων που θα ανακοινώσει εντός του Μαϊου ο Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει η συζήτηση επί των μέτρων αυτών με τους εκπροσώπους των θεσμών που φθάνουν στην Αθήνα στις 6 Μαϊου, ενώ ήδη μια πρώτη ενημέρωση για το πλαίσιο των ελαφρύνσεων έκανε σήμερα στο Euro Working Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ads

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, θεωρούν δεδομένο ότι το εν λόγω πακέτο θα περιλαμβάνει μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, μείωση του ΕΝΦΙΑ και του χαμηλότερου συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος, ενώ η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί για την χορήγηση και της 13ης σύνταξης εν είδει πλέον μόνιμου μέτρου.

Ανοιχτό παραμένει το ποια – και σε ποια έκταση – από τα μέτρα αυτά θα αφορούν το 2019 και θα έχουν άμεση εφαρμογή, καθώς θα ψηφιστούν πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου. Το δεδομένο πάντως είναι, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, πως ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει «συνολικό και δομημένο σχέδιο ελαφρύνσεων με ορίζοντα τετραετίας».

Παράλληλα με την ανακοίνωση του «πακέτου Τσίπρα» θα τρέξει και η επόμενη φάση στην διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, καθώς το Euro Working Group έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για την προεξόφληση του 40% του δανείου του ΔΝΤ. Καμία χώρα – μέλος δεν πρόβαλε αντιρρήσεις στο EWG, γεγονός που σημαίνει ότι το ελληνικό αίτημα εγκρίνεται σε κεντρικό επίπεδο και πλέον πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια συγκεκριμένων χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Η προεξόφληση αφορά το «ακριβό» τμήμα του δανείου του, ύψους 3,7 δισ. ευρώ με επιτόκιο που ξεπερνά το 5% και αφορά τα δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020. H διαδικασία για την αποπληρωμή αυτών των δανείων εκτιμάται, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ότι είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, σήμερα δόθηκε και η τελική, τυπική έγκριση από το Συμβούλιο των Διευθυντών του EFSF για την ενεργοποίηση των περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα αποδεσμευθεί άμεσα η πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, ύψους περίπου 1 δις ευρώ.