«Το δημοψήφισμα δεν έλυσε τίποτα», ήταν το σχόλιο του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν για το ισχυρό όχι που είπε ο ελληνικός λαός στη συμφωνία που έχουν προτείνει οι δανειστές. Όπως είπε η Ευρώπη περιμένει τώρα προτάσεις από την Αθήνα, ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Ads

«Πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διενέργειά του δεν έλυσε τίποτε.

Αναφορικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ο Μισέλ Σαπέν είπε ότι η βάση για διάλογο είναι ήδη στο τραπέζι και πλέον εξαρτάται από την Αθήνα να κάνει προτάσεις.

Σχετικά με το χρέος, τόνισε ότι η σχετική συζήτηση δεν αποτελεί ταμπού, υπογραμμίζοντας ότι το βάρος του ελληνικού χρέους είναι υπερβολικό και δεν επιτρέπει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ads

Ερωτηθείς για το ρόλο της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η ρευστότητα προς την Ελλάδα δεν μπορεί να μειωθεί, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο Grexit  είπε ότι μια έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι αυτόματη διαδικασία.