Το ευρώ άνοιξε με άνοδο 0,5%, η στερλίνα – σε πείσμα του Brexit – ακολούθησε, το χρηματιστήριο πήρε ανάσα πάνω από τις 720 μονάδες και ειδικά οι τραπεζικές μετοχές επέδειξαν κέρδη άνω του 4% και τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων έκαναν βουτιά πάνω από 5% κι έπεσαν στο 6,07% και στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Εν ολίγοις, οι αγορές είναι μάλλον ευτυχείς με τη συμφωνία που έκλεισε τα ξημερώματα στο Hilton ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, έστω κι εάν ακόμη δεν προεξοφλούνται ανάλογα… συναισθήματα και για την, υπό βαριά μνημονιακή κόπωση, ελληνική κοινωνία.
Διαβάστε αναλυτικά
- «Λευκός καπνός» – Τι προβλέπει η συμφωνία
- Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης και των δανειστών για τις αξίες ακινήτων και ΕΝΦΙΑ
- Τι προβλέπει η συμφωνία για ΔΕΗ – Ενέργεια
- Η συμφωνία έκλεισε… τώρα το χρέος
- Τι συμφωνήθηκε για την μείωση της τιμής των φαρμάκων
- Καταστήματα: Ανοιχτά 30 Κυριακές το χρόνο και σε Αθήνα – Πειραιά
- Σε ξεχωριστό άρθρο τα αντίμετρα
- Ποιες φορολογικές ελαφρύνσεις θα συμπεριληφθούν στα αντίμετρα
- Τζανακόπουλος: Ισορροπημένη και βιώσιμη η συμφωνία – Μετά τις 16 Μαΐου η ψήφιση [ΒΙΝΤΕΟ]
Τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας
Η συμφωνία, στο πλαίσιο τουλάχιστον που μέχρι γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, περιλαμβάνει ένα ακόμη δύσκολο πακέτο λιτότητας για μετά το 2019: Προβλέπει περικοπές έως και 18% στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019, μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.700 έως 6.600 ευρώ από 1η Ιανουαρίου του 2020 (άρα φορολογική μέση φορολογική επιβάρυνση 650 ευρώ ετησίως για μισθωτούς και συνταξιούχους) και «ποντάρει» στα θετικά αντίμετρα για να επέλθει το μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Από αυτά τα αντίμετρα μέχρι τώρα έχουν «κλειδώσει» παρεμβάσεις κυρίως προνιακού χαρακτήρα (μείωση συμμετοχής στα φάρμακα, δωρεάν γεύματα στα σχολεία κ.λ.π.), ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή και τα ευρύτερης επίδρασης φορολογικά αντισταθμίσματα – ήτοι, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΕΝΦΙΑ που θα εφαρμοστούν από το 2020 και, πάντοτε, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Τα εργασιακά και η ΔΕΗ
Στα θετικά στοιχεία της συμφωνίας καταγράφονται επίσης η πρόβλεψη για επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 και την λήξη του Μνημονίου, το γεγονός ότι δεν θα νομοθετηθεί πώληση μονάδων της ΔΕΗ, καθώς επίσης και η συμφωνία δανειστών και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις προσλήψεις των συμβασιούχων του Δημοσίου.
Με αυτά τα δεδομένα και με τις αρκετές γκρίζες ζώνες που έχουν απομείνει ακόμη προς διευκρίνηση τις επόμενες εβδομάδες και έως το Eurogroup της 22ας Μαίου που θα κλείσει και επισήμως η αξιολόγηση, είναι νωρίς για να γίνει το πλήρες οικονομικό και πολιτικό «ταμείο».
Το θετικό μήνυμα, ωστόσο, που εκπέμπεται τόσο από κυβερνητικές πηγές, όσο και από την ευρωπαϊκή ηγεσία (Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ) είναι πως στο μεγάλο κάδρο του ελληνικού ζητήματος ανοίγει για πρώτη φορά το «παράθυρο ευκαιρίας»: Πρόκειται για την «ευκαιρία της οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, μέσα από μια καθαρή από μέτρα διετία και, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξει παράλληλα και ο δρόμος προς την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και την έξοδο στις αγορές.
Η πρώτη δέσμευση των δανειστών για το χρέος
Αυτή την κατεύθυνση και αυτό το μήνυμα ήρθε να ενισχύσει και η ανακοίνωση των δανειστών για την συμφωνία – μια ανακοίνωση, με την οποία για πρώτη φορά καταθέτουν δημόσια δέσμευση έναρξης της συζήτησης για το χρέος σε άμεσο χρόνο, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Οι ομάδες της Κομισιόν, του ESM, της EKT και του ΔΝΤ έφτασαν σε προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για ένα πακέτο πολιτικής που θα στηρίξει την ανάκαμψη στην Ελλάδα και που θα είναι η βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των θεσμών και προστίθεται:
«Οι ελληνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει την πρόθεσή τους γρήγορα να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα πολιτικής. Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί τώρα από περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες, σε μια αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο».
Το μήνυμα Ντάισελμπλουμ
Η φράση «αξιόπιστη στρατηγική» είναι το κλειδί που χρησιμοποίησε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να δείξει σε ποια κατεύθυνση αναζητείται η λύση για το χρέος μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ μετά την πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων από την ελληνική πλευρά:
«Τις επόμενες εβδομάδες», έγραψε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο twitter, «θα υπάρξουν ,συζητήσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».
Κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα δείχνουν αυτή τη διπλή δέσμευση ως το πλέον απτό μέχρι στιγμής βήμα ώστε να επέλθει, μέσα στον επόμενο μήνα και το αργότερο τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, ο συμβιβασμός Σόιμπλε – Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Πρόθυμο για υπαναχωρήσεις» το Βερολίνο
Οπως σημειώνει, δε, και η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag «υπάρχει ήδη εντός της γερμανικής κυβέρνησης προθυμία για υποχωρήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η δέσμευση του ΔΝΤ… Σαφές είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άφεση χρέους (σ.σ. κούρεμα), αλλά στην καλύτερη περίπτωση ελαφρύνσεις στους τόκους και στη αποπληρωμή (σ.σ. επιμήκυνση χρόνου εξόφλησης) των δανείων».
Εκείνο όμως – και το μείζον – που μένει τώρα να φανεί είναι εάν αυτή «η προθυμία υπαναχωρήσεων» της πλευράς Σόιμπλε θα είναι αρκετή για να ανοίξει και τις πόρτες της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >