Ελπίδες σε χιλιάδες εργαζόμενους με συμβάσεις τύπου stage για επιστροφή στις θέσεις εργασίας που κάλυπταν πριν την κατάργηση των εν λόγω προγραμμάτων, δίνει το «παραθυράκι» που ανοίγει απόφαση του το Πρωτοδικείου της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία δίδει προσωρινά τη δυνατότητα σε πρώην συμβασιούχο να επιστρέψει στο πόστο της, μέχρι να καταλήξει για το ζήτημα της η Δικαιοσύνη. δικαστήριο που θα

Ads

Η απόφαση αφορά σε μια συμβασιούχο, υπό καθεστώς αμειβόμενης εργασίας, η οποία εργάστηκε επί πολλά χρόνια σε υποκατάστημα του ΙΚΑ, καλύπτοντας όπως υποστηρίζει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η σύμβαση της γυναίκας, η οποία είναι και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, έληξε πριν λίγους μήνες και δεν ανανεώθηκε, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί η κατάργηση των προγραμμάτων stage. Η συμβασιούχος του ΙΚΑ Περιστερίου, προσέφυγε τότε στη Δικαιοσύνη προβάλλοντας ως επιχείρημα το ότι αν και ενώ εργαζόταν με καθεστώς stage στην πραγματικότητα παρείχε εργασία μονίμου υπαλλήλου – γεγονός που επιβεβαίωσε και ο προϊστάμενός της – και ζητώντας την επιστροφή στη θέση της και την μονιμοποίηση της.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών με διαταγή του αποφάσισε να επιστρέψει στη πρότερη θέση εργασίας της η συμβασιούχος και να πληρώνεται κανονικά, μέχρι νεωτέρας απόφασης της Δικαιοσύνης, Το ζήτημα της συμβασιούχου του ΙΚΑ Περιστερίου αναμένεται να επανεξεταστεί μετά το Πάσχα.

Το μέτρο αν και δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς επιβάλει την απασχόληση της πρώην υπαλλήλου μέχρις ότου η δικαιοσύνη αποφασίσει τελεσίδικα για την περίπτωση της, αφήνει μια αχτίδα φωτός και αναθερμαίνει τις ελπίδες των stagers που ανά εκατοντάδες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας πρόσληψη τους στο Δημόσιο, με το επιχείρημα ότι κάλυπταν πάγιες ανάγκες των οργανισμών στους οποίους μαθήτευαν. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο δρόμος αναμένεται αν είναι ιδιαίτερα δύσβατος και μακρύς καθώς ήδη αποφάσεις του Αρείου Πάγου αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τους «έχουν κλείσει την πόρτα του Δημοσίου, ανεπιστρεπτί.

Ads