Η παράταση του lockdown στην Αττική, κατά μία ή και δύο εβδομάδες, «κλειδώνει» σήμερα στη σύσκεψη της επιτροπής των επιδημιολόγων μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων το τελευταίο τριήμερο.

Ads

Το πιθανότερο σενάριο αυτή την στιγμή, για το οποίο πιέζει και η κυβέρνηση, είναι η παράταση του lockdown κατ΄αρχάς έως τις 8 Μαρτίου και επανεξέταση των δεδομένων στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Αρκετοί λοιμωξιολόγοι, ωστόσο, εισηγούνται να ληφθεί από τώρα η απόφαση για ένα ακόμη δεκαπενθήμερο καραντίνας προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η σημαντική μείωση των κρουσμάτων όσο και η αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας.

Οι εισηγήσεις αυτές γίνονται με τρία κριτήρια – τον επίμονα υψηλό αριθμό των κρουσμάτων ειδικά στο λεκανοπέδιο, την παράλληλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και τη ραγδαία διασπορά των μεταλλάξεων του κορονοϊού που θεωρούνται και πολύ πιο μεταδοτικές.

Χθες ανακοινώθηκαν 1.784 νέα κρούσματα του κορονοϊού, , εκ των οποίων 880 στην Αττική και 183 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στην επικράτεια διενεργήθηκαν 50.247 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται στο 3,55%, επίπεδο το οποίο εξακολουθεί να θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό.

Ads

Ο αριθμός των διασωληνωμένων επίσης αυξήθηκε στους 367,  έναντι 357 την Τετάρτη και σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ίδιο το υπουργείο Υγείας η πληρότητα των κλινών εντατικής στην Αττική φθάνει το 90% – δηλαδή οι 235 από τις 262 κλίνες που έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Αττικής είναι κατειλημμένες.

Στοιχείο συναγερμού για τους επιδημιολόγους θεωρείται η αύξηση των κρουσμάτων με μεταλλάξεις του κορονοϊού τα οποία ξεπέρασαν πια τα 1.000 – για την ακρίβεια έχουν φθάσει τα 1.053, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης. Από αυτά τα κρούσματα, τα 476 ταυτοποιήθηκαν στην Αθήνα (σε κεντρικό, βόρειο, νότιο και δυτικό τομέα), με τον αριθμό αυτό να αντιστοιχεί στο 45,2% του συνόλου σε όλη την Ελλάδα.

«Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμικής. Η απόδοση του lockdown στην Αττική υπολογίζεται ότι είναι στο 45% που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο η αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου δε θα είναι τόσο μεγάλη», δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ως προς την άρση του lockdown ο ίδιος τόνισε ότι για να θεωρηθεί ασφαλές το άνοιγμα στην Αττική, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 450, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο. «Η μια εβδομάδα παράτασης του lockdown που θεωρούσα εγώ ούτως ή άλλως αναγκαία, μπορεί και να μη φτάνει αυτή τη στιγμή. Η αποκλιμάκωση μπορεί να είναι σημαντική, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βγάζει την Αττική από το κόκκινο», πρόσθεσε. Και προειδοποίησε μάλιστα ότι αυτό το lockdown δε θα είναι το τελευταίο, αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή.

Η εικόνα αυτή προκαλεί συναγερμό και στο οικονομικό επιτελείο, καθώς ανατρέπει πλήρως τον προϋπολογισμό των μέτρων στήριξης. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προειδοποίησε, για δεύτερη φορά ευθέως χθες, ότι όσο παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία της οικονομίας τόσο είναι ανέφικτο να καλυφθούν όλες οι απώλειες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου το κόστος για τον προϋπολογισμό (μείωση εσόδων και αύξηση δαπανών) είναι περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως λόγω του lockdown ενώ τα πρόσθετα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αττική κοστίζουν περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται στις «κόκκινες» περιοχές.

Με αυτά τα δεδομένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη γίνεται επανασχεδιασμός με περικοπές και «εκπτώσεις» στα μέτρα στήριξης, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε άνοιγμα μεγάλου μέρους της οικονομίας από την 1η Μαρτίου.

Η πρώτη από αυτές τις «εκπτώσεις» θα είναι πιθανώς η μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που είχε εφαρμοστεί το 2020.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί μείωση και για το 2021, όμως τώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως πολύ δύσκολα θα καταστεί δυνατό κάτι τέτοια διότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια.