Σε παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης της πώλησης «κόκκινων» δανείων το οποίο βρίσκεται σε ισχύ θα προχωρήσει η κυβέρνηση εφόσον δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία με τους θεσμούς ως τις 15 Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ads

Σημειώνεται ότι με βάση την προηγούμενη συμφωνία, έχει επιτραπεί η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ενώ έχει ανασταλεί ως τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκίνησαν τις επαφές για την αξιολόγηση του προγράμματος με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το χρονοδιάγραμμα και η ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Το βράδυ της Δευτέρας οι επικεφαλής των θεσμών θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Το πρωί της Τρίτης θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για να επανέλθουν μετά από 7-10 ημέρες.

Ads

Το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα κυριαρχήσουν αυτή την εβδομάδα στις συζητήσεις. Πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση σημείωσε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια σε ένα νόμο να μπουν όλα τα μέτρα που θα αφορούν στην πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης ότι το ΔΝΤ είναι αναμενόμενο να βάλει στο τραπέζι πρόσθετα πράγματα σε σχέση με τους άλλους δανειστές. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών επιδιώκουν να υπάρξει ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία θα κατατεθούν παράλληλα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει άμεσα (πιθανώς την Τρίτη) στους θεσμούς την πρότασή της για το φορολογικό.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το 2015 θα υπάρξει πλεόνασμα αντί για πρωτογενές έλλειμμα, κάτι που θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ωστόσο, αυτό που προβληματίζει την ελληνική πλευρά είναι η διαφορετική προσέγγιση ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το ασφαλιστικό. Κυβερνητικές πηγές απέκλεισαν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια, σημειώνοντας πως ήδη έχουν προετοιμάσει 3 αντιπροτάσεις σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν σε μειώσεις κύριων συντάξεων.